Predstavljamo filmove koje možete pogledati samo na Festu: Ostvarenja koja ne treba propustiti (II deo)

18.02.2022

15:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Na ovogodišnjem, jubilarnom 50. izdanju, izdvajaju se značajni naslovi čije će prikazivanje biti priređeno isključivo na projekcijama u okviru festivala

Predstavljamo filmove koje možete pogledati samo na Festu: Ostvarenja koja ne treba propustiti (II deo)
02-50Fest_polozeno_vizual_SRP - Copyright Plakat Festa Promo/Fest

Tradicionalno, određeni filmovi mogu se pogledati samo na FEST-u i neće se prikazati kasnije u bioskopima. Na ovogodišnjem 50. FEST-u izdvajaju se značajni naslovi čije će prikazivanje biti priređeno isključivo na projekcijama u okviru festivala.

Prvi deo ovog repertoara možete pogledati ovde, a među naslovima koji se mogu pogledati samo na FEST-u naći će se i sledeća ostvarenja:

Ruski film Alekseja Germana, “Kućni pritvor” prikazan je na brojnim festivalima, među kojima su Kan i Karlove Vari. U ovom ostvarenju univerzitetski profesor David kritikuje gradsku administraciju na društvenim mrežama. Umesto da se istraže gradonačelnikovi poslovi, David biva optužen za proneveru i stavljen u kućni pritvor. Međutim, on ostaje prkosan i neće da se izvini. Kako se suđenje približava, otvara se pitanje ima li nade da David dobije ovu bitku protiv Golijata. Germanov film stiže na FEST po drugi put, posle filma “Dovlatov” u kome je glumio Milan Marić.

Film "Kućni pritvor" Promo/Fest
 

Film iz Hrvatske “Zbornica”, rediteljke Sonje Tarokić, osvojio je nagradu u Karlovim Varima - Specijalno priznanje glavnog žirija i Specijalno priznanje Ekumenskog žirija, kao i Specijalno priznanje žirija u međunarodnoj konkurenciji na festivalu u Zagrebu. U ovom ostvarenju, suočena sa restrikcijama školskog sistema i okružena obeshrabrenim učiteljima u osnovnoj školi, nova pedagoškinja Anamarija, puna entuzijazma, ulazi u borbu sa problematičnim profesorom istorije, nesvesna da upravo tim putem polako postaje sve sličnija kolegama u zbornici.

Film "Zbornica" Promo/Fest
 

Makedosnki film “Sestre” u režiji Dine Duma, osvojio je nagradu na festivalu u Karlovim Varima - Specijalno priznanje u programu “East of the West”. Film se bavi aktuelnom temom - tinejdžerke Maja i Jana su nerazdvojne i sve rade zajedno. Jedne noći na žurki snimaju Elenu, najpopularniju devojku u školi, kako ima intimne odnose sa Majinom dugotrajnom simpatijom. Jana ubeđuje Maju da objavi video-snimak i kada on postane viralan, Elenin život je uništen.

Film "Sestre" Promo/Fest
 

Francuski film rediteljke Antoanet Bula “Moja noć” prikazan je na festivalima u Veneciji, Torontu, Sao Paulu i Gentu i govori o Marion koja ima 18 godina. Nakon što je bila ispunjena tugom zbog gubitka sestre, dostigla je godine u kojima oseća potrebu za slobodom. Jedne noći kreće na vožnju ulicama Pariza i upoznaje impulsivnog Aleksa.

Film iz Austrije “Lucifer” osvojio je brojne nagrade na festivalima: Lokarno - nagrada kritike; Ostin - najbolji glumac (Franc Rogovski), Sidžes - najbolji glumac (Franc Rogovski) i najbolja glumica (Suzan Jensen). Film je zasnovan na istinitoj priči. Johanes, mladić sa mentalnim sposobnostima deteta, živi povučeno u austrijskim Alpima sa majkom, bivšom narkomankom a sada bogobojažljivom ženom. Kada investitor počne da otkupljuje zemlju oko njih da bi izgradio žičaru, njihov svet se okreće naglavačke sa tragičnim posledicama.

Film "Lucifer" Promo/Fest
 

Rumunski film “Neukaljana” osvojio je brojne nagrade na festivalu u Veneciji u okviru programa “Dani autora”: nagradu za režiju, za scenaristkinju mlađu od 40 godina i nagradu “Luiđi de Laurentis” za najbolji debitantski film. Režiju potpisuju Monika Stan i Džordž Čiper-Lilemark. U ovom filmu nakon što joj uhapse momka narkomana, Darija na nagovor roditelja odlazi na rehabilitaciju i pokušava da se odrekne heroina. Na klinici, njena nepokolebljiva odanost partneru čini je izuzetnom u očima muškaraca i spasava je od seksualnog pritiska.

Film "Neukaljana" Promo/Fest
 

 “Kučka, pogrdan naziv za ženu” je slovenački film u režiji Tijane Zinajić ovenčan sa 7 nagrada „Vesna“ na Slovenačkom filmskom festivalu (najbolji film, scenario, glavna ženska uloga, sporedna ženska uloga, scenografija, kostim i nagrada publike za najbolji film). U ovom filmu slikarka Eva živi punim plućima: puši, pije, povremeno se drogira, zabavlja se, ali ne nalazi inspiraciju za slikanje. Shvata da bi trebalo da promeni način života pa se obraća za pomoć pretraživaču na internetu.

Film "Kučka, pogrdan naziv za ženu" Promo/Fest
 

Dokumentarni film “Oleg” otkriva neverovatnu životnu priču Olega Vidova koji je rođen u komunističkoj Rusiji. Vidov je sa 25 godina postao jedan od najslavnijih glumaca SSSR-a. Međutim, nikakva slava nije mogla da ga spase od političkog sistema koji je pokušavao da kontroliše njegov život. Bio je na crnoj listi i prećeno mu je smrću zbog čega je bio primoran da prebegne na Zapad. U ovom filmu pojavljuju se brojni poznati filmski stvaraoci iz Srbije, među kojima su Milena Dravić, Tanasije Uzunović, Merima Isaković i Veljko Bulajić.

Film "Oleg" Promo/Fest
 

Ulaznice za FEST mogu se nabaviti na prodajnim mestima Ticket Vision-a i onlajn na sajtu tickets.rs (za projekcije u Kombank dvorani i Domu omladine), kao i na blagajnama dvorana u kojima se filmovi prikazuju: Kombank dvorana, Dom omladine, Dvorana kulturnog centra Beograda, Cineplexx Galerija, Cineplexx Ušće, Jugoslovenska kinoteka, Bioskop Fontana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike