Danas počinje Berlinski festival: Srpski autori i filmovi u društvu najboljih

10.02.2022

13:00

0

Popularna serija „Crna svadba“, nastala u produkciji filmske kuće Firefly i Telekoma Srbija, uvrštena je u odabrani program Berlinala za promociju televizijskih serija

Danas počinje Berlinski festival: Srpski autori i filmovi u društvu najboljih
Copyright Profimedia

Danas počinje 72. Berlinski filmski festival. Srpski autori će biti prisutni i na ovogodišnjem Berlinalu, a u festivalskoj ponudi će se naći i nove režije Miloša Pušića i Daneta Komljena. I to nije sve.

Nova režija Miloša Pušića, film „Heroji radničke klase“ koji je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije i u kome glavnu ulogu tumači naša proslavljena glumica Jasna Đuričić, deo je prestižnog programa „Panorama“.

Jasna Đuričić u filmu "Heroji radničke klase" Promo/Altertise produkcija
 

Projekat za za ovaj film je 2012. godine učestvovao na platformi za razvoj scenarija (Script Station) održanoj baš u okviru Berlinskog festivala.

Filmski centar Srbije je Pušiću u novembru 2020. godine odobrio sredstva za završetak filma (u kategoriji Stimulacija samostalno snimljenog domaćeg dugometražnog filma), a uz obrazloženje da je u pitanju ostvarenje koje „uznemirava i potresa“.

Film „Heroji radničke klase“ je nastao u okrilju Pušićeve produkcijske kuće Altertise, a na scenariju su, pored reditelja/producenta Pušića, radili njegovi provereni saradnici Dušan Spasojević i Ivan Knežević.

Boris Isaković u filmu "Heroji radničke klase" Promo/Altertise produkcija
 

Pored i Jasne Đuričić, koja je nedavno za ulogu u fimu „Quo Vadis, Aida?“ proglašena za najbolju evropsku glumicu, u „Herojima radničke klase“ glume Boris Isaković, Predrag Momčilović, Stefan Beronja Cile, Aleksandar Đurica i drugi.

Na 72. Berlinskom filmskom festivalu biće prikazana i srpska manjinska koprodukcija „Poslevode“ u režiji Daneta Komljena, i to u okviru selekcije „Forum“. Film „Poslevode“ (međunarodni naslov „Afterwater“), nastao je u koprodukciji Nemačke, Španije, Republike Koreje (Južne Koreje) i Srbije.

U filmu glume Jonaš Hapka, Signe Vestberg i Boban Kaluđer. Glavni producent je nemački Flaneur Films, dok su srpski koproducenti Nataša Damnjanović i Vladimir Vidić iz producentske kuće Dart film. Nastanak ovog filma je takođe podržan od strane Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Serija Crna svadba/Promo
 

Popularna serija „Crna svadba“, nastala u produkciji filmske kuće Firefly i Telekoma Srbija , uvrštena je u odabrani program Berlinala za promociju televizijskih serija.

Kreatori serije  su Strahinja Madžarević i Nemanja Ćipranić, a  Ćipranić potpisuje i režiju svih deset epizoda ove serije u kojoj udarne role tumače Uliks Fehmiu, Jelena Đokić, Nikola Kojo i Slavko Štimac.

Promo / Firefly
 

Berlinale Talents ove godine obeležava dvadeseti „rođendan“.

Među 200 novih učesnika ovog cenjenog programa obuke i usavršavanja nalaze se naši reditelji Marija Stojnić i Stefan Malešević. Marija Stojnić je autorka nagrađivanih dokumentarnih ostvarenja „Između sna i sna“ i „Govori da bih te video”, dok je Stefan Malešević poznat po svojim nagrađivanim režijama – dokumentarcu „Gora“ i dugometražnom igranom filmu „Mamonga“.

Berlinski filmski festival održaće se od 10. do 20. februara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike