Kontroverzni „Tartif“ Igora Vuka Torbice izveden u Beogradu: Hana Selimović iznenadila publiku (FOTO)

30.01.2022

11:01

0

Pozorišna revija “Igorovi dani” završava se večeras, takođe na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, sa još jednim delom Molijera - “Don Žuan”

Kontroverzni „Tartif“ Igora Vuka Torbice izveden u Beogradu: Hana Selimović iznenadila publiku (FOTO)
The Tartuffe, photo by Sinisa Trifunovic - Copyright Predstava "Tartif" Promo/Siniša Trifunović

Predstava “Tartif” prema Molijeru, kao autorski projekat tragično preminulog reditelja Igora Vuka Torbice, u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i SNP-a iz Novog Sada, izvedena je sinoć pred prepunom salom beogradskog Narodnog pozorišta u okviru revije “Igorovi dani”.

YouTube/Printscreen/Narodno pozorište Užice
 

Prvo izdanje manifestacije kao omaž Igoru Vuku Torbici (1987-2020), počelo je 24. januara u Novom Sadu, gde je produkcija NP iz Beograda izvela dramu “Carstvo mraka” Lava Tolstoja, kao jedno od potresnijih dela vanserijski talentovanog umetnika.

Onda se i Beograd uključio u posvetu ovom reditelju i postao domaćin gostovanja predstava iz srpske Atine, od kojih je prva izvedena 26. januara. U pitanju je komad “Krvave svadbe” (koprodukcija SNP-a i festivala “Budva, grad teatar”), poetično delo Federika Garsija Lorke.

Promo / Grad teatar
 

Scenski autorski projekat “Tartif” po motivima drame Žana Baptista Poklena Molijera nosi podnaslov “Komično u klasičnom” i predstavlja veoma osvešćenu, kritički nastrojenu, snažnu, a istovremeno tragičnu, mučnu, otrovnu dramu, koju je Torbica adaptirao, vidno nadgradio i duhovito osavremenio.

Delo je napisao čuveni francuski autor još u 17. veku (1664. godine), kada je bila premijera u Versaju i zapanjujuće je koliko je i danas aktuelno i vanvremensko, univerzalno po mnogim pitanjima.

Igor Vuk Torbica je trijumfovao sa ovom predstavom od februara 2019. godine, kada je imala premijeru na sceni “Pera Dobrinović” Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, i odmah bila pozvana za glavni program festivala BITEF 2019.

Predstava "Tartif" Tanjug/Miloš Milivojević
 

Posthumno je za režiju ovog komada Torbica osvojio prestižnu bijenalnu nagradu “Bojan Stupica”, za izrazito višeslojni koncept projekta koji opominje, provocira, plaši, tera na razmišljanje i neprestano oduševljava probranu pozorišnu publiku.

Redovno se igra pred rasprodatim salama širom Srbije, što je bio slučaj i sinoć, jer je pozorišna sala bila puna. Omaž Torbici je završen u SNP-u 28. januara sa četiri predstave, dok je u Beogradu smotra planirana zaključno sa 30. januarom sa ukupno tri naslova.

U originalnom Molijerovom tekstu, centralna tema je opasna dvoličnost i laž, koji se odnose na religiozno licemerje i vezani su za naslovnog junaka - Tartifa, iskonskog zla. Verzija Vuka Torbice prezentuje mešavinu žanrova, tako da se polazi od stilizovane komedije, onda se prelazi u pod-žanr parodije, nastavlja se u porodičnu dramu, tragikomediju, da bi se pretvorilo u tragediju, oporu, teskobnu, zastrašujuću, monstruoznu.

Predstava "Tartif" Tanjug/Miloš Milivojević
 

Istraživački rad reditelja i čitavog glumačkog ansambla tokom procesa proba, nadogradio je izvornik od Molijera i pretvorio u smelu adaptaciju, značajnu količinu dopisanog teksta u vidu nove drame kao presek društvenog stanja naše zemlje. Kroz prizmu porodice kao poslednjeg stuba - bastiona danas, reditelj gradi kosmos izvitoperenog društva, bolesno breme, moralnu slabost, stvara izmanipulisanost ljudi zbog nametnutog osećaja krivice, kritikuje pristajanje naroda na neprihvatljive uslove života, gluposti, laži, prevare.

Predstava od puna dva sata bez pauze sadrži dve celine u komadu iz pet činova, gde je prvi deo posvećen odsustvu Tartifa, a drugi deo njegovom dominantnom prisustvu.

Predstava "Tartif" Tanjug/Miloš Milivojević
 

Dugogodišnja partnerka istaknutog preminulog reditelja, glumica Hana Selimović, briljirala je u tom prvom poglavlju predstave kao izuzetna komičarka, što je velika transformacija u njenom umetničkom izrazu, izvedena na vrhunski način. Zanimljivo je da ona tumači Dorinu, sporedniji lik u originalnoj drami, koji u adaptaciji dobija znatno više prostora i jedina ostaje dosledna do kraja u nameri da raskrinka zlotvora kakav je Tartif, makar joj to bilo i poslednje u životu.

Neobična predstava takođe “prelazi rampu” i taj famozni “četvrti zid”, jer se glumci često obraćaju publici, ruše te barijere, i na atraktivan način delo se pretvara u formu “predstave u predstavi”.

Predstava "Tartif" Promo/Siniša Trifunović
 

Hana je jedno od najvećih iznenađenja u “Tartifu”, jer je retko kada do sada igrala tako slobodno, sa svim urnebesnim, komičnim valerima, kao potpuno nova ličnost ove uspešne dramske umetnice.

Osim nje, prvak NP Sombor Saša Torlaković, ostavlja najjači utisak kao demonski, brutalni negativac Tartif, koji na jedan perfidan, manipulatorski, a opet smireni, psihopatološki način uništava jednu porodicu - duhovno, ekonomski, neke od njih i fizički.

Uloge efektno tumače glumci iz Sombora i Novog Sada - Ninoslav Ðorđević, Tijana Marković, Marko Marković, Biljana Keskenović, Danica Grubački, Marko Savić, Dušan Vukašinović, Nemanja Bakić, Milorad Kapor i Milijana Makević.

Predstava "Tartif" Tanjug/Miloš Milivojević
 

Drama u savremenom kontekstu, otvara vrata tematici psihoanalize, idolopoklonstvu, rijaliti programima, uništenoj kulturi, koriste se elementi “life coach” veština, indoktrinacije, propovedništva, dogmatskih normi, kao veoma sadržajno i zahtevno pozorišno delo.

Tri godine od premijere “Tartif“ i dalje izaziva oduševljenje, spada u kontroverzne predstave koje upozoravaju šta nam se može desiti, ako dopustimo da zlo vlada nad nama. Negativcima se svi moraju odupreti, a ne povlačiti se bez pokušaja borbe za opstanak i ostanak.

Igor Vuk Torbica je u svojoj kratkoj karijeri, od 2012. do 2020. godine iznedrio retko uspešne predstave i nije umeo da omane, stvarajući uzvišena dela po čitavom regionu, u zemljama bivše SFRJ, što se nije desilo gotovo nikome od velikih reditelja sa ovih prostora.

Igor Vuk Torbica / YouTube/Printscreen
 

Karijeru je počeo sa izvanrednom studentskom predstavom “Pokojnik” prema Branislavu Nušiću, koja se nekoliko sezona igrala na sceni “Bojan Stupica” JDP-a, gde je kasnije režirao i uspešnu komediju “Razbijeni krčag” Hajnriha fon Klajsta, u kojoj je igrao i pokojni Nebojša Glogovac.

Trijumf je doživeo sa raznim delima širom bivše Jugoslavije, a posebno se ističe “Hinkeman” Ernesta Tolera u Zagrebačkom kazalištu mladih. Režirao je i dramu “Bog masakra” (2014), Jasmine Reze kao diplomski ispit kod svoje profesorske sa FDU-a Alise Stojanović, koja je isti komad postavila u pozorištu Atelje 212.

Bio je pravo čudo od umetnika koji je nizao trijumfe po zemljama bivše Jugoslavije: “Priče iz Bečke šume” Edena fon Horvata (Kazalište Gavela, Zagreb, 2016), Nušić - “Ožalošćena porodica” (Slovensko ljudsko gledališče/ Prešernevo gledališče, Celje - Kranj, 2017), treći put Molijer - “Mizantrop” (Hrvatsko narodno kazalište Ivana Pl Zajca Rijeka, Zagreb, 2017), Šekspir - “Tit Andronik” (Zagrebačko kazalište mladih, 2018), “Strahovi” Henrika Ibsena (Prešernevo gledališče, Kranj, 2019).

YouTube/Printscreen
 

Poslednju predstavu je Torbica režirao u Narodnom pozorištu Pirot - dramu apsurda “Strah - jedna topla ljudska priča” Franca Ksavera Kreca, u februaru 2020.

Pre smrti započeo je rad na autorskom projektu - “Zločin i kazna, zapisi iz podzemlja” prema Dostojevskom, kao spoj dva poznata romana ruskog klasika.

Pozorišna revija “Igorovi dani” završava se večeras u Beogradu, takođe na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, sa još jednim delom Molijera - “Don Žuan” (2013) NP “Toša Jovanović” iz Zrenjanina.

U planu je bilo i gostovanje Igorove predstave “Bakhe - kratak pregled raspada”, prema Euripidu, Narodnog pozorišta iz Bitolja (Makedonija), ali je usled korone odloženo, tako da će se igrati 28. februara u Novom Sadu, a potom i u Beogradu. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike