Svetlost Igora Vuka Torbice: Revija najboljih predstava tragično preminulog reditelja u Beogradu i Novom Sadu

05.01.2022

09:17

0

Autor: Dejan Ćirić

Bio je jedan od najboljih reditelja mlađe generacije koji je ostavio dubok trag u većini srpskih i regionalnih pozorišta. Četiri njegove predstave proglašene su za najbolje godišnje produkcije u tri države, i dva puta su izabrane za najbolje u regionu

Svetlost Igora Vuka Torbice: Revija najboljih predstava tragično preminulog reditelja u Beogradu i Novom Sadu
Copyright Igor Vuk Torbica / YouTube/Printscreen

Kraj januara u Srpskom narodnom pozorištu biće posvećen mladom reditelju izuzetnog talenta Igoru Vuku Torbici. Drama SNP-a organizuje reviju vanserijskih predstava ovog reditelja pod nazivom „Igorovi dani“, a inicijativi se priključilo i Narodno pozorište Beograd, pa će se predstave  održavati u Novom Sadu i Beogradu.

Od 24. do 28. januara u SNP-u, publika će imati priliku da pogleda „Carstvo mraka“ Narodnog pozorišta iz Beograda, „Krvave svadbe“ Srpskog narodnog pozorišta i Budva Grad teatra, „Don Žuan“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, „Bakhe“ Narodnog teatra iz Bitolja, kao i „Tartif“ Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta.

Predstava "Carstvo mraka" Promo/Mirjana Janković
 

Direktor Drame SNP-a Milovan Filipović kaže da ovo nije ni festival ni memorijal, ovo je način da se odužimo jednom vanvremenskom talentu, koji nam je, za kratko vreme koje je proveo među nama, pokazao put.

- To je put beskompromisnog, visoko-estetizovanog teatra. Pokazao nam je da moramo uložiti u mladost, verovati joj, istrpeti je i negovati darovite i posvećene stvaraoce. Siguran sam da će vreme tek pokazati koliko je značajno Igorovo stvaralaštvo, a ovo okupljanje teatara u kojima je radio je samo korak u tom pravcu.

Pozorišta koja i dalje na repertoaru imaju Igorove predstave moraju te predstave da čuvaju što je duže moguće, baš zbog generacija koje dolaze, da bi mladi ljudi koji vole teatar i žele da u teatru stvaraju, imali baklju koja će osvetliti njihov put stvaranja.

Naša je obaveza da tragamo za talentom poput Igorovog, da pomognemo tom talentu da se pokaže i dokaže, kako bi dobili nove „Tartife“, „Svadbe“, „Carstva“, „Bakhe“, „Hinkemane“, „Don Žuane“ - istakao je Filipović.

Predstava "Tartif" Promo/Siniša Trifunović
 

Direktorka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, Molina Udovički Fotez ovim povodom je istakla:

- Bila sam dramaturg predstave "Carstvo mraka". To je bio proces tokom koga je carovala stvaralačka svetlost Igora Vuka Torbice. Ta svetlost ostaje zauvek u njegovim predstvama i pruža ushićenje publici koja ih gleda. Čuvajmo Igorove prestave kao najveće dragocenosti naših teatara.

Beogradska publika će takođe imati priliku da vidi ove predstave, pa će tako 26. januara u Narodnom pozorištu u Beogradu biti izvedena predstava „Krvave svadbe“. Nakon toga, 28. januara, biće odigrana predstava „Bakhe -Kratak pregled raspada“, dok je 29. januar rezervisan za „Tartifa“. Predstavu „Don Žuan“ publika u Beogradu će gledati 30. januara.

Predstava "Krvave svadbe" Promo/Srđan Doroški
 

Igor Vuk Torbica bio je jedan od najboljih reditelja mlađe generacije koji je ostavio dubok trag u većini srpskih i regionalnih pozorišta. Četiri njegove predstave proglašene su za najbolje godišnje produkcije u tri države, i dva puta su izabrane za najbolje u regionu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike