Kralj valcera koji je komponovao za Srbe: Obrenović od Štrausa naručio "Srpski kadril"

28.01.2022

15:15

0

Na početku svake godine ceo svet željno iščekuje da iz centra Beča, u izvođenju najboljeg orkestra, čuje prve taktove “Na lepom plavom Dunavu”, a Srbi 27. januara izvedbu koju je za njih napravio isti kompozitor

Kralj valcera koji je komponovao za Srbe: Obrenović od Štrausa naručio "Srpski kadril"
svetosavski bal Bec2 - Copyright Printscreen/Youtube/Bojan Pandurovic

Ono što je za ceo svet novogodišnji Bečki koncert, to je za Srbe Svetosavski bal u Beču, a na njemu centralno mesto zauzima “Srpski kadril” koji je komponovao ni manje ni više nego veliki Johan Štraus mlađi.

Knez Miloš Obrenović je četrdesetih godina devetnaestog veka živeo u Beču i poželeo je da jednom godišnje na Svetog savu okupi sve Srbe koji su živeli u Beču.

Printscreen/Youtube/Bojan Pandurovic
 

Tim povodom je od Johana Štrausa je naručio kompoziciju. Pozvao je Štrausa mlađeg na dogovor i dao mu svesku sa srpskim varoškim pesmama uz zahtev da napiše muziku za orkestar, za veliki bal koji je održan 28. januara 1846. godine u restoranu „Zlatna kruška” u Beču.

Štraus je to dobro naplatio. Nazvao je ovu muziku „Srpski kadril”. I svirao je to delo sa svojim orkestrom. A od 1995. godine, ova muzika je zaštitni znak svih srpskih Svetosavskih balova u Beču.

Printscreen/Youtube/Bojan Pandurovic
 

Inače, kadril je francuski ples za četiri para igrača, u različitim taktovima, i bio je naročito omiljen na balovima u 19. veku.

"Srpski kadril" nije jedino delo koje je Štraus napisao za Srbe. On je na vrhuncu slave, napisao srpsku operetu „Jabuka” i njome na najsvečaniji način u Beču obeležio pedeset godina umetničkog rada, 12. oktobra 1894. godine.

Štraus u jednom pismu kaže: "U 'Jabuci' koristim istinske srbske narodne motive”.

Ta opereta u kojoj se besmrtni tvorac tog žanra bavi našim lјudima i običajima, kod nas do januara 2007. godine nikada nije izvedena.

Printscreen/Youtube/Bojan Pandurovic
 

Posle tolikih godina, napokon je doživela premijeru 13. januara 2007. u Novom Sadu, na stošezdesetogodišnjicu gostovanja Štrausa u „srpskoj Atini”. U opereti "Jabuka" (1894.), radnja se odigrava u južnoj Ugarskoj, u srpskim krajevima kako stoji u libretu, i opisuje narodne običaje Srba i prati dvojicu plemića, Mirka i Vasu iz Gradinca.

Štraus je bio najstariji sin kompozitora Johana Štrausa Starijeg. 

Mlađi Štraus je komponovao svoj prvi valcer već u šestoj godini. Iako je u vreme mladosti njegov otac, Johan Štraus stariji bio protiv njegove muzičke karijere, Johan mlađi se odlučio za muziku zahvaljujući majci Ani, koja je oduvek podupirala njegov izuzetan muzički talent.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike