Seka Sablić u drami koju je režirao njen sin: Priča o večitoj mržnji koja potiče od različitosti (FOTO)

25.01.2022

07:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Od februara će obe predstave biti na redovnom repertoaru Jevrejskog kulturnog centra

Seka Sablić u drami koju je režirao njen sin: Priča o večitoj mržnji koja potiče od različitosti (FOTO)
Copyright ATAImages

Tokom ove nedelje u novootvorenom Jevrejskom kulturnom Centru "Oneg Šabat" (Jevrejska 16), održaće se dve pozorišne premijere.

U četvrtak, 27. januara od 19.30, odigraće se predstava "Adresat nepoznat", adaptacija romana spisateljice Katrin Kresman Tejlor.

Knjiga Katrin Kresman Tejlor „Adresat nepoznat“ spada u red velikih i nezamenljivih knjiga o Holokaustu, poput „Dnevnika Ane Frank“ (1947) i Špilmanovog „Pijaniste“ (1946).P

Jedan je od onih nezaobilaznih dokumenata vremena koji govore o samom mehanizmu nastanka i razvoja fašizma kao nove, tek malo poznate pojave na političkoj pozornici Evrope.

Predstava "Adresat nepoznat" Promo/Aleksandar Đorđević
 

Značaj ovog dela, objavljenog prvi put u Americi 1938, a pisanog na osnovu stvarnih činjenica i događaja, ogleda se i u tome što je, kao i druga slična dela, svoju aktuelnost doživelo u savremenom dobu, i to zbog fatalne privlačnosti fašizma kao teorije podesne za sve oblike radikalizma, sistematizovanih nasilja, netrpeljivosti prema manjinama, njihovom načinu života i ponašanja, ksenofobije, mržnje prema svemu što je različito i drugačije, za antisemitizam, rasizam i svaku versku i drugu isključivost.

Glavne uloge igraju Stefan Trifunović kao Maks Ajnštajn i Marko Janketić kao Martin Šulc. Režiju, prevod, adaptaciju i izbor muzike potpisuje Stefan Sablić, a kostimograf je Zora Mojsilović.

U subotu, 29. januara, takođe od 19.30, održaće se predstava "Gospođa Roza" po romanu R. Garija.

Predstava "Gospođa Roza" Promo/Aleksandar Đorđević
 

Roman R. Garija je remek-delo literature koje pronalazi svoju veliku misiju u dramskoj formi, u živom kontaktu publike sa likovima na sceni. Može se reći da je to priča o lepoti emocija na koju zaboravljamo. Drama, tragedija koja se prevazilazi toplinom ljudskih odnosa. U suštini priča se bazira na večitoj mržnji  koja potiče od različitosti: vera, rase, boje kože…

Igraju Jelisaveta Seka Sablić u naslovnoj ulozi gospođe Roze, Dorian Diallo, Mladen Andrejević i Bojan Dimitrijević. Režiji i adaptaciju je radio Stefan Sablić.

Predstava "Gospođa Roza" Promo/Aleksandar Đorđević
 

Od februara će obe predstave biti na redovnom repertoaru Jevrejskog kulturnog centra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike