Misli velikog Umberta Eka: Ljubav je mudrija od mudrosti

06.01.2021

15:17 >> 09:35

0

Kada počnemo da starimo, naša memorija počinje da raste. Nije istina da se, kako godine prolaze, sećamo sve manje. Na dan svoje smrti, sećaću se svega, go

Misli velikog Umberta Eka: Ljubav je mudrija od mudrosti
Copyright Umberto Eko / Profimedia

Velikan koji je svojim stvaralaštvom obeležio 20. vek, poznati italijanski pisac Umberto Eko, rođen na današnji dan 1939. godine, govorio je da je čitanje besmrtnost i da je on pre svega filozof, iako su njegovi romani poput “Ime ruže” i “Fukoovo klatno” i dalje jedni od najčitanijih i najviše prevođenih na svetu.

Preminuo je 2016. godine, a iza sebe je ostavio bogat književni opus, no cenjenog intelektualca pamtiće svi i kao književnog kritičara, kolumnistu, lingvistu, traženog predavača, esejistu…

Tokom 1960-ih bavio se estetikom i istakao se kao jedan od najznačajnijih predstavnika avangarde u italijanskoj kulturi. Pripadao je književnom pokretu “Grupa 63.” a bio je i osnivač književnih časopisa “Il Marcatre” i “Il Quindici”. U svom istraživačkom radu bavio se proučavanjem sredstava masovnog informisanja u okviru semiologije i estetike primenom strukturalističkog metoda.

Poslednjih godina svog života radio je kao profesor na bolonjskom univerzitetu, te kao redovni kolumnista u novinama “L’Espresso”.

Za roman “Ime ruže”, po kojem je snimljen čuveni film sa Šonom Konerijem, dobio je Premio Strega 1981. godine.

Onoliko koliko je verovao u humanizam, Eko je prezirao totalitarizam. Ne samo to, nego je imao hrabrosti i da se bori protiv njega, iako je jednom rekao da je pravi heroj uvek heroj greškom, i da bi i on samo želeo da bude kukavica kao i svi drugi.

Profimedia

Umbertu Eku u čast prisećamo se njegovih misli…

“Došao sam do uverenja da je ceo svet jedna zagonetka, u osnovi bezopasna, koju smo umrsili svojim glupim pokušajima da je razrešimo, pretpostavljajući da je zasnovana na nekoj velikoj istini.”

“Ludaci i deca uvek govore istinu.”

“Ljudi nikada nisu tako potpuno i entuzijastično zli kao kada deluju iz svojih verskih uverenja.”

“Odsutnost je za ljubav ono što je vetar za vatru: gasi maleni plamen, ali raspaljuje veliki.”

“Šta je ljubav? Ne postoji ništa na svetu, ni čovečije ni đavolje, ni štogod drugo, što smatram većim osumnjičenikom od ljubavi, jer ona prodire u dušu više od ičega. Ne postoji ništa što toliko ispunjava i veže srce kao ljubav. Stoga, ne posedujete li oružje kojim je možete ukrotiti, duša kroz ljubav uranja u dubok bezdan.”

“Svi pesnici pišu lošu poeziju. Loši pesnici je objavljuju, dobri je spaljuju.”

“Ljubav je mudrija od mudrosti.”

“Ne možeš pobeći od beskraja, bekstvom u neki drugi beskraj, ne možeš pobeći od istovetnog obmanjujući se da možeš da pronađeš različito.”

“Šta je život, ako nije sena prolaznog sna? San je pismo, a mnoga pisma nisu ništa drugo nego snovi.”

Pročitajte još

“Ulazak u roman je poput odlaska na uspon u planine: morate naučiti ritam disanja, steći tempo, inače ćete prestati odmah na početku.”

“Ništa više uplašenom čoveku ne daje hrabrost kao tuđi strah.”

“Kada ujutro vežem kravatu, čini mi se da donosim ideološku odluku.”

“Imamo ograničenje, vrlo obeshrabrujuće, ponižavajuće, a to je smrt.”

“Naterao bih ljude da pročitaju moje knjige kako ne bi verovali da svetu treba vladar.”

“Kada počnemo da starimo, naša memorija počinje da raste. Nije istina da se, kako godine prolaze, sećamo sve manje. Na dan svoje smrti, sećaću se svega.”

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike