Priča kojoj je prethodila strašna tragedija: Neverovatne činjenice o knjizi i filmu „Intervju sa vampirom“

13.12.2021

16:30

0

En Rajs nije bila svesna da je to bio način da se izbori sa velikim bolom, ali je kasnije shvatila da su ceo proces pisanja kao i sama knjiga bili povezani sa velikim gubitkom i potrebom da i pored toga što je bila slomljena nastavi sa životom

Priča kojoj je prethodila strašna tragedija: Neverovatne činjenice o knjizi i filmu „Intervju sa vampirom“
Tom Kruz i Bred Pit, film "Intervju sa vampirom" - Copyright Tom Kruz i Bred Pit, film "Intervju sa vampirom"; Profimedia

Prvobitno napisan kao kratka priča, roman „Intervju sa vampirom“ je objavljen 1976. godine, a do 1993. godine preštampan 48 puta.

„Intervju sa vampirom“ je knjiga koja je nastala kako bi spisateljica En Rajs utolila tugu za petogodišnjom ćerkom, koja je preminula od leukemije.

- Uronila sam u pisanje i izmislila priču o vampirima – izjavila je spisateljica 2014. godine za Independet.

Profimedia
 

Kako je objasnila u tom trenutku nije bila svesna da je to bio način da se izbori sa velikim bolom ali je kasnije shvatila da su ceo proces pisanja kao i sama knjiga bili povezani sa velikim gubitkom i potrebom da i pored toga što je bila slomljena nastavi sa životom.

Roman je nastao za pet nedelja, a prethodila mu je kratka priča “Intervju sa vampirom” u kojoj je En istraživala mogućnost da reporterka intervjuiše vampira.

Najveću uticaj da krene da se bavi tematikom vampira na spisateljicu imao je film “Drakulina ćerka” iz 1936. godine, koji je gledala kao dete. Bila je očarana glavnim likom.

“Gledajući film zaključila sam da su vampiri inteligentni, osetljivi i elegentni likovi. I zaista sam imala takav osećaj dok sam pisala knjigu”, izjavila je spisateljica, za The Daily Beast, 2017. godine. 

Bred Pit, film “Intervju sa vampirom” Profimedia
 

Ipak, pre pisanja knjige nije pročitala kultnu knjigu “Drakula” Brem Stokera.

Put knjige do čitalaca nije bio nimalo lak. Pre objavljivanja književnicu je nekoliko izdavača odbilo.

Iz romana 1994. godine nastao je film u kome glavne uloge tumače Bred Pit i Tom Kruz.

Književnica je na kraju toliko bila oduševljena filmom da je platila dve strane oglasa u Njujork tajmsu, kako bi pohvalila celu ekipu, a sam film nazvala remek-delom.

U ulozi Lestata bile su viđene velike svetske zvezde: Džon Travolta, Džoni Dep, Džeremi Ajrons, Džon Malkovič i Tom Henks. Od Travolte se na kraju odustalo jer je u to vreme bio “prestar” za ulogu.

Spisateljica je toliko bila opčinjena Tomom Heksom da mu je ponudila ulogu nakon jednog nastupa u Filadelfiji ali on je odbio tada zbog uloge u Forest Gampu.

En je bila veoma skeptična oko glume Toma Kruza i to nije krila. Na kraju, oduševljena glumom napisala je Kruzu pismo izvinjenja. 

Tom Kruz, film "Intervju sa vampirom" Profimedia
 

Sam Tom Kruz se spremao za ulogu gledajući video snimke zebri koje u divljini napadaju lavovi.

Bred Pit je bio nervozan na snimanju filma, osećao se neprijatno u kostimima, čak je želeo i da ranije izađe sa seta ali mu je zaprećeno novčanom kaznom, tako da je odustao.

Jedna od zanimljivosti koja se vezuje za ovaj film je da je svaki glumac morao da visi naglavačke do pola sata pre snimnaja scene. Na taj način sva krv u njihovom telu bila bi naterana u njihovu glavu, omogućavajući krvnim sudovima da se ispupče, što je onda pomoglo šminkerima da prate sve vene kako bi dobili izgled providne kože.  

Intervju sa vampirom je bio prvi film koji je ikada dobio prava da zatvori saobraćajne trake na mostu Golden gejt.

Za sve ljubitelje ovog filma, stiže lepa vest, snimanje serije “Intervju sa vampirom” uskoro počnije a jednu od glavnih uloga dobio je glumac koji je tumačio omiljenog junaka u seriji "Igra prestola"

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike