Luvr i Jelisejska polja slave "Đokondu“: Digitalni svetlosni spektakl inspirisan "Mona Lizom"

16.01.2022

11:30

0

Izložba će premijerno biti predstavljena u Berzanskoj palati u Marseju 10. marta

Luvr i Jelisejska polja slave "Đokondu“: Digitalni svetlosni spektakl inspirisan "Mona Lizom"
Copyright Mona Liza / Profimedia

Dve ugledne kulturne institucije u Parizu, Luvr i Velika palata Jelisejskih polja, udružile su se u organizovanju digitalnog svetlosnog spektakla u Marseju inspirisanog Da Vinčijevom "Mona Lizom".

Muzej Luvr / Profimedia
 

Interaktivna izložba je deo inicijative Velike palate koja ima za cilj da širom sveta ponudi slično iskustvo posetiocima, kao što je imala digitalna izložba o slikama Van Goga i druge animirane projekcije zasnovane na čuvenim umetničkim delima.

Linije između umetnosti i zabave na ovakvim izložbama se gube, pa privlače veliki broj posetilaca, ali i kritike poznavalaca umetnosti. Bez obzira na to, Velika palata namerava da uskoro ceo jedan deo nameni upravo takvim izložbama, piše Art Newspaper.

Mona Liza / Profimedia
 

Istorijski muzejski kompleks zatvorio je svoja vrata početkom prošle godine zbog planiranog renoviranja, koje bi trebalo da bude završeno pred Letnje olimpijske igre 2024. u Parizu.

Trenutno se izložbe organizuju u privremenoj zgradi poznatoj kao "Grand Palais Éphémère".

Novi projekat nadgleda vladina organizacija koja upravlja ovom institucijom u saradnji sa državnom bankom ("Banque des Territories") i kompanijom koja se bavi nekretninama ("Vinci Immobilier").

Velika palata već neko vreme ima na oku trend digitalnih izložbi, pa se tako 2016. udružila sa UNESCO i upriličila šou koji je posetiocima omogućio da kao u trodimenzionalnom prostoru prošetaju Horsabadom u Iraku, Karak zamkom u Jordanu, Palmirom i Umejadskom džamijom u Siriji.

Profimedia
 

Nova izložba koja će nositi naziv "La Joconde" odnosno "Đokonda", biće premijerno predstavljena u Berzanskoj palati u Marseju 10. marta.

Označena na sajtu Velike palate kao "jedinstveno interaktivno i senzorno iskustvo", koje će "otkriti šta je donelo neverovatnu slavu ovoj slici", izložba će pomoći gledaocima da "uhvate suštinu i bolje razumeju genijalnost njenog tvorca".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike