Zagonetka koja zbunjuje: Da li je Da Vinči naslikao "Nagu Mona Lizu“? (FOTO)

25.11.2021

08:45

0

Prvobitno se smatralo da su crtež završili Leonardovi učenici, ali su stručnjaci utvrdili da je portret nacrtao levoruki umetnik, što dodatno podržava teoriju da je italijanski genije njegov tvorac

Zagonetka koja zbunjuje: Da li je Da Vinči naslikao "Nagu Mona Lizu“? (FOTO)
Naga Mona Liza/Profimedia

Nakon detaljnih provera i ispitivanja, stručnjaci Centra za istraživanja i restauraciju muzeja Francuske kažu da je crtež ugljenom, poznat kao Mona Vana ili „Naga Mona Liza“, napravljen u Da Vinčijevom studiju, pa čak i da ga je možda nacrtao i sam Leonardo.

Prvobitno se smatralo da su crtež završili Da Vinčijevi učenici. Stručnjaci su utvrdili da je portret nacrtao levoruki umetnik, što dodatno podržava teoriju da je italijanski genije tvorac.

Naga Mona Liza/Profimedia
 

Metju Deldik, kurator muzeja „Konde“ u zamku Šantiji, u kojem se crtež nalazi od 1862. godine istakao je da je analiza otkrila „mnogo novih elemenata“, uključujući i poteze ugljenom koji odgovaraju levorukim ljudima.

Takođe je otkriveno da je crtež rađen tehnikom „sfumato“, koju je Da Vinči preferirao. Njome se prelazi između boja blede i polako mešaju svetla i senke.

- Postoji velika mogućnost da je Leonardo uradio veći deo crteža. Čitav crtež je delo izuzetnog kvaliteta koji je uradio sjajni umetnik - naveo je Deldik, dodajući da je crtež skoro sigurno bio pripremni rad za uljanu sliku.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti