Još jedna Leonardova misterija: Šta kriju oči Mona Lize?

31.10.2021

14:30

0

Prva istraživanja pokazala su da se radi o autentičnim simbolima, koje je u sliku uneo sam umetnik, a ne neki kasniji slikar

Još jedna Leonardova misterija: Šta kriju oči Mona Lize?
Copyright Mona Liza / Profimedia

Pre nekoliko godina, otkrivena je još jedna neobična tajna Mona Lize, možda i najpoznatije slike u istoriji umetnosti – mikroskopski "kodovi".

Više od pet stotina godina, ova slika privlači poglede i izaziva divljenje, ali tek su članovi italijanskog Nacionalnog komiteta za kulturno nasleđe, nakon mnogo uveličavanja otkrili ovu tajnu - samo jednu od mnogih koje je Leonardo Da Vinči utkao u svoju najpoznatiju sliku.

Pixabay
 

Silvano Vinćeti, predsednik komiteta u vreme kada su otkriveni kodovi istakao je da se ovi simboli ne mogu videti golim okom, ali da su veoma uočljivi pod lupom.

Iako je teško uočiti svaki simbol zbog starosti slike, u Mona Lizinom levom oku su vidljiva slova i brojevi. Komitet je otkrio da se u desnom oku nalaze slova „L“ i „V“, što može i predstavljati Leonardove inicijale.

Vinćenti je dodao da most u pozadini otkriva broj 72, mada broj 7 može predstavljati i slovo „L“.

Profimedia
 

Pošto su simboli lako uočljivi, Vinćenti ističe da je neobično kako ih niko do sada nije otkrio. Prva istraživanja pokazala su da se radi o autentičnim simbolima, koje je u sliku uneo sam umetnik, a ne neki kasniji slikar.

Vinćeti je dodao da je Leonardo posebno voleo Mona Lizu i da je poznato da je poslednjih godina svog života nosio sa sobom ovu sliku gde god je išao. Takođe, znamo i da je Da Vinči upotrebljavao simbole kako bi preneo poruku.

Profimedia
 

Inače, Vinćeti je pripadnik grupe koja traži dozvolu za ekshumaciju Da Vinčijevih ostataka kako bi naučnici rekonstruisali umetnikovo lice i otkrili ima li istine u teoriji da je Mona Liza nekakav oblik autoportreta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike