24sedam sa Beograđankom koja u Stokholmu osniva spektakularan kulturni centar: Tajne 11 soba i 4D raj za sva čula (FOTO)

15.01.2022

19:30

1

Ovaj program je tokom prošle godine razvijan sa ikonom njujorškog noćnog života Suzan Barš, koja pravi zaista epske događaje koji spajaju noćni život i burlesku u Njujorku već decenijama

24sedam sa Beograđankom koja u Stokholmu osniva spektakularan kulturni centar:  Tajne 11 soba i 4D raj za sva čula (FOTO)
opera-gaga - Copyright Foto: Mike Ruiz

Hologramski burleksni izvođači iz Njujorka, raskošna gozba, pogled kroz naočare za virtuelnu realnost...  Sve to  mogu očekivati oni koji se budu zatekli  na otvaranju jednog novog prostora (Immersive Reality Studios Stocholm), u Švedskoj koji spaja umetnost i najsavremeniju tehnologiju.

Foto: Mike Ruiz
 

- Otvaramo kulturni centar 17. marta u centru Stokholma u našem predstavništvu sa večerom za sva čula koja se zove "Eden" (Raj). Ovaj program je tokom prošle godine razvijan sa ikonom njujorškog noćnog života Suzan Barš (Susanne Bartsch), koja pravi zaista epske događaje koji spajaju noćni život i burlesku u Njujorku već decenijama.

- Od ulaska, naša publika ima šansu da po sopstvenom nahođenju uđe u naš prostor i istražuje 11 soba. U samom prostoru je serviranje večere osmišljeno na jedan zaista inovativan način. Centralni deo događaja su burleskni izvođači iz Njujorka, koje možete gledati u hologramskoj formi u dva različita medijuma i sa VR naočarima – kaže za 24sedam Maja Maletković, autorka jedinstvenog kulturnog centra koji spaja umetnost i savremene tehnologije.

Poster za predstavu Foto: Immersive Reality Studios Stockholm

Ova Beograđanka koju publika pamti po režiji hit predstave “Slučajna smrt jednog anarhiste” kaže da se ovde radi o jednom potpunom novom doživljaju i iskustvu različitih kulturnih i scenskih događaja koji se sada, zahvaljujući spoju umetnika i savremenih tehnologija, pretvara u jedan nestvaran svet koji možete da osetite, vidite i dok ste u ovom Centru postanete deo njega. Jedno neverovatno 4D iskustvo.

Foto: Immersive Reality Studios Stockholm
 

Tu je stvaranje novih mirisnih univerzuma i VR kapsula.

- Sve ono što mi radimo je bazirano na do sada nepostojećem spoju izuzetno visoke tehnologije i kvalitetnog sadržaja koji dobija novi kontekst. Ideja je da na svakom našem sadržaju ili delu programa naši gosti dobiju sasvim novu realnost koju svim čulima mogu da istraže. Otud imamo i prisustvo hrane i čula mirisa utkano u naša iskustva - ističe Maletkovićeva i dodaje:

- Pojednostavljeno rečeno  - kad ulazite u neki od naših prostora, u Stokholmu ili ma gde u svetu u skoroj budućnosti, i nakon izlaska iz naše realnosti koju smo osmislili za vas, neko vreme će te se pitati: ,,Šta je zaista stvarnost?".

Maja Maletković Foto: Reality Studios Stockholm
 

Ovaj vid umetničkih događaja već je uveliko aktuelan na severnoameričkom tržištu. Imerzivna izložba Van Goga veliki hit je ne samo u tom delu sveta već i kada gostuje u evropskim prestonicama kulture poput Pariza, Beča i drugih evrospkih gradova.

Iako mnogi virtuelnu realnost povezuju sa otuđenjem to ne mora uvek da bude tako.

- Iako koristimo haj-tek, sve što mi radimo podrazumeva da je publika fizički prisutna. Prema onome sto Immersive radi, a što oslikava i moj stav je to da ove tehnologije treba da nas mobilišu da budemo više prisutni zajedno, ne u virtuelnim kontekstima – zaključuje sagovornica 24sedam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike