Potresan psihološki triler o martovskom pogromu na Kosovu: Slavko Štimac u filmu „Mrak“ (FOTO)

13.01.2022

12:20

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovo ostvarenje obrađuje temu života u stalnom strahu srpske devojčice Milice koja, nakon što su joj otac i ujak nestali, ostaje sama sa majkom i dedom u sablasnoj kući

Potresan psihološki triler o martovskom pogromu na Kosovu: Slavko Štimac u filmu „Mrak“ (FOTO)
Slavko Štimac i Danica Ćurčić u filmu Mrak, foto Kiril Prodanov (1) - Copyright Slavko Štimac u filmu "Mrak" Promo/Kiril Prodanov

Novi film Dušana Milića „Mrak“ imaće premijeru na 33. Filmskom festivalu u Trstu, u okviru takmičarske selekcije dugometražnih filmova.

Festival u Trstu ove godine traje od 21. do 30 januara, a projekcija „Mraka“ je zakazana za 23. januar.

Film je nastao u srpsko-dansko-bugarsko-italijansko-grčkoj koprodukciji, a radnja ovog psihološkog trilera se dešava u vreme martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, nakon Uskrsa 2004. godine.

Slavko Štimac Promo/Kiril Prodanov i Jana Lozeva
 

Film obrađuje temu života u stalnom strahu srpske devojčice Milice koja, nakon što su joj otac i ujak nestali, ostaje sama sa majkom i dedom u sablasnoj kući. Porodicu čuvaju prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog KFOR-a čija prekomanda, ipak, menja sve.

Autorsku ekipu filma čine scenarista i reditelj Dušan Milić, direktor fotografije Kiril Prodanov, scenograf Milenko Jeremić, kostimografkinja Lidija Jovanović, montažer Janis Halkijadakis i kompozitor Kristijan Ejdnes Andersen (čest saradnik Larsa fon Trira i Nikolasa Vindinga Refna).

Promo/Kiril Prodanov i Jana Lozeva
 

U „Mraku“ glume Danica Ćurčić, Slavko Štimac, Miona Ilov, kao i Flavio Parenti, Ivan Zerbinati, Nikola Kent, Daren Peti, Nikola Rakočević, Slaviša Čurović, Slađana Bukejlović... 

Producentkinja filma je Snežana van Houvelingen, a na „Mraku“ su sarađivale filmske kuće Film Deluxe International, This and That Productions, Firefly productions, Space Rocket Nation, A_Lab, RFF International i GRAAL Films.

Nastanak filma podržali su Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Eurimaž i drugi.

Promo/Kiril Prodanov i Jana Lozeva
 

Najavljeno je da će „Mrak“ Dušana Milića biti prikazan pred srpskom publikom u okviru takmičarskog programa predstojećeg 50. FEST-a koji se održava od 25. februara do 6. marta 2022. godine pod sloganom „Novi hrabri svet“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike