Beograd ponovo svira bluz

15.11.2020

10:37 >> 14:37

0

Autor: Dejan Ćirić

Nakon punih osam meseci sinoć je ponovo otvorena Velika sala Doma omladine sa dvostrukim muzičkim programom - koncertima sastava Di Luna Blues Band i solo ume

Beograd ponovo svira bluz
Copyright Pixabay

Frontmen bluz grupe Di Luna – Dragan Marković Mare prvi je izašao da pozdravi malobrojnu publiku u sali, kojom je otvorio muzičku šetnju kroz američku bluz istoriju koja je svima ulepšala veče.

Magija je mogla da počne čim je Iva Ikon izašla na scenu, odnosno kada je svojim neobičnim vokalom zapevala repertoar isključivo sastavljen od stranih pesama. Zanimljiv spoj bluza i roka, inspirisan gospel muzikom, Ikon je emotivno predstavila muzički iskusnom auditorijumu, koji je s pažnjom pratio njen privlačan opus. Nekonvencionalna mešavina soula, gospela, rokenrola, džeza i bluza zaokružila je prvi deo večeri, koji je bio tek uvertira za ono što je usledilo.

Mare je okupio svoju svitu vrhunskih profesionalaca: Blagoje “Pače“ Nedeljković (bubnjevi), Nikola Marković (bas), Slobodan Negić (gitara), Aleksandar Vujičić (gitara i vokal), Ivan Ilić (trombon), Nemanja Banović (truba), Strahinja Banović (truba), Aleksandar Jaćimović (saksofon), Max Koćetov (saksofon), i čuveni Dragan Ćalina na klavijaturama. Ispred njih, nakon dve dve uvodne kompozicije, pojavljuje se Nataša Guberinić, jedna od najboljih pevačica u Srbiji, redovni ženski vođa Di Luna Blues Band-a, i počinje uživanje u njenoj interpretaciji i plesu koji koji ona uvek izvodi dok kreću uvodni taktovi pesama.

Pixabay

Nataša ne samo da predano dočarava klasiku i božanstvenu istoriju bluza, već ona zaista, barem na trenutak, postaje esencija bluza i u potpunosti se pretvara u jednu Aretu Frenklin ili legendarnu Dženis Džoplin.

Ove posebne noći, bluz vedete i legende strujile su niz glas pevačice kroz kultne numere – “Give Me One Reason”, „Respect“, “Use me”, “I Ain’t Got You”, “Piece of my Heart”, „Sex Machine“… ostavljajući dubok trag u publici.

Filmske teme su, takođe, bile zastupljene, a uspomena na filmsko-muzički svet nastavio se sa remek-delom “Great Balls of Fire”, velikim hitom Džerija Li Luisa, kog je na filmu, pre 30 godina, igrao Denis Kvejd.

Neizbežna su bila i “Braća Bluz“, sa neprolaznim naslovima – “Everybody Needs Somebody to Love” i “Sweet Home Chicago”, kojima je završen oficijelni program ove izuzetne muzičke večeri.

Za sam kraj, na bis još jednom Dženis Džoplin i izuzetno zahtevna kompozicija “Mercedes Benz”, gde je Nataša snažno i autentično pružila finale dinamičnog koncerta, sa nažalost malim brojem posetilaca koji su morali da budu na distanci zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

PROČITAJTE JOŠ: Sav taj džez u Beogradu tokom decembra

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike