Intimno i emotivno džez veče Lene Kovačević u Zvezdara teatru

12.11.2020

07:43 >> 06:11

0

Autor: Dejan Ćirić

Popularna pevačica je održala sjajan koncert, a novi je zakazan za 16. novembar

Intimno i emotivno džez veče Lene Kovačević u Zvezdara teatru
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Uvodnim taktovima balade „Cafe“ počeo je sinoć koncert „Dobro došli u pozorište“ umetnice Lene Kovačević na velikoj sceni „Danilo Bata Stojković“,  Zvezdara teatra u Beogradu, i u samom startu je bilo jasno da je pred publikom uspešno veče ispunjeno pozitivnom energijom i vrhunskom muzikom.

Scena je postavljena svedeno, a opet komforno za damu – jedna fotelja u sredini, a sa strane barske stolice za momke iz benda. Opuštena i ležerna atmosfera je bila imperativ ovog koncerta, jer Lena želi sebe da približi auditorijumu kao da ih je ugostila u svojoj dnevnoj sobi, što će i potvrditi rečima, kasnije tokom koncerta.

Veliki hit “Cafe” bio je samo prolog, šlagvort za ostale bisere iz njene karijere koja predstavlja zanimljiv koktel autorskih pesama i veoma originalnih obrada. Lena poznate numere stranih ili domaćih izvođača interpretira na poseban način, koji se ubedljivo udaljava od izvornika kog svi znaju.

Tanjug/Rade Prelić

– Hvala vam puno što ste došli večeras da budete ovde sa nama, vi ste moja prava publika, koja je za samo dva sata kupila sve karte, posebno u ovo vreme kada je situacija veoma teška – rekla je umetnica i dodala:

– Istina, ja obično puno pričam na svojim koncertima, ali trudiću se da isto toliko i pevam – iskrena je bila Kovačević, ali i duhovita od samog starta, što je izazvalo aplauze i smeh.

Presek diskografije od tri studijska albuma Lena je vešto dozirala, ne žureći previše sa hitovima koje je plasirala poslednjih godina, ali je i sa obradama bila obazriva, da ne sklizne predugo u “cover” veče, već da od svega ima dovoljno da se publika opčini pesmom.

Album prijatnog naziva “Dobar dan za pevanje” (2009), uz nastavak “San” (2013), naslanja se na finalno poglavlje ove trilogije – “Džezeri” (2015), što čini svojevrsno putovanje kroz opus mlade autorke, uz značajan bonus od nekoliko singlova koji čekaju da budu objedinjeni u novi kreativni materijal.

Tanjug/Rade Prelić

Publika, iako na distanci i pod strogim merama zbog pandemije, uživala je od prvog tona, u dahu prateći dešavanja na sceni, a vremenom je simpatična Lenina komunikacija sa prisutnima u gledalištu postala ravnopravni deo ove muzičke predstave.

– Osećam se kao kod kuće, ovde u Zvezdara teatru. Zato sam i donela fotelju, da osećaj bude kompletan, i zato dobro došli u moju sobu, dobro došli u pozorište – nakon svake pesme je imala potrebu da priča ili sa svojim bendom ili sa publikom.

– Moj otac bi trebalo da je tu negde, ili je barem bi do skoro, e ako si tu, tata, da znaš da ću sledeću pesmu sigurno otpevati kako treba, samo nisam sigurna za kolegu na klavijaturi kakav će da bude – svaki trenutak je Lena koristila da se našali, šireći pozitivnu energiju i duhovitost u vidu „stand up“ veštine.

Tanjug/Rade Prelić

Istinski hitovi pop džez mešavine kao što je veoma zarazna balada “Samo da mi je” osvajaju na prvi stih, da bi kantautorka tonula kasnije i u “Dubine”, koje će tek hipnotisati okupljene iskrene fanove, i time je opustila gledalište na najprikladniji način.

Mini repertoar u nizu Bajaginih hitova bio je sasvim očekivan, gde ona javno priznaje – “Ti se ljubiš na tako dobar način”, ali i da srce kuca “220 u voltima”, što čini esenciju CD-a “Džezeri”, ali delimično i debi projekat “Dobar dan za pevanje”.

Lena ima specifičnu boju glasa koja opušta i razdrma u isto vreme, što čini i sa posebnim obradama u džez maniru svetskih hitova kao što je, recimo, “Attention” – lagana verzija koja obuzima sva čula i umiruje do kraja.

Bez Lare Fabian ovaj nastup nije mogao da prođe, pa je izvela čuvenu baladu“Je t’aime”, koja je izazvala mnogo emocija.

– Eto, čuli ste tu tako veselu pesmu, koja nije nimalo teška za pevanje – šarmantnom ironijom je Kovačevićeva dočarala koliko je ta pesma emotivno iscrpi svaki put kada je zapeva uz maksimalno davanje, da bi kasnije prešla na tek zahtevan izazov – kultni “Caruso”.

Tanjug/Rade Prelić

Posveta njenom ocu, Dušanu Kovačeviću svakako je u pesmi “San”, za koju je on pisao tekst, a Lena je otkrila da se numera nalazi i u novom filmu njenog tate “Nije loše biti čovek”, u kome i ona glumi, šta bi drugo nego muzičara.

Numera “My One And Only Love”, najpoznatija je u verziji velikog Stinga za potrebe filma “Napuštajući Las Vegas”, a Lena je uspela maestralno da je izvede.

Sve vreme pevačica nije skidala osmeh sa lica, prijala joj je energija koju je delila sa vernim pratiocima, koje je molila nekoliko puta da pevaju zajedno sa njom, da se oslobode i ne stide.

Tanjug/Rade Prelić

Za sam kraj druženja od skoro dva sata, Lena je na bis poklonila čuvenu numeru “And I Miss You” grupe „Everything But the Girl“, što je bilo lepo podsećanje na taj davni period, a onda, za samo finale, repriza s početka – singl “Cafe”, koji ponovo zavodi i time zaokružuje muzički put ove večeri.

– Tokom celog ovog perioda, kada nismo mogli da se vidimo i družimo na koncertima, mislim da smo shvatili jedno – da smo mnogo nedostajali jedni drugima, i vi meni, a verovatno i ja vama – zaključila je ovim rečima čarobnu muzičku noć u Zvezdara teatru Lena Kovačević, a drugi koncert je zakazan za 16. novembar.

PROČITAJTE JOŠ: Savršen spoj: Muzika Beogradske filharmonije u Galeriji Matice srpske

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike