Legija prekinuo štrajk glađu: Smrt Nenadovića promenila stav Ulemeka!

09.11.2021

13:18

0

On je prekinuo štrajk glađu zbog smrti Gorana Nenadovića, načelnika Posebnog odeljenja Kazneno-popravnog zavoda "Zabela" kod Požarevca.

Legija prekinuo štrajk glađu: Smrt Nenadovića promenila stav Ulemeka!
Milorad Ulemek Legija - Copyright Profimedia

Milorad Ulemek Legija (53), bivši komandant "crvenih beretki", kako saznajemoi, prekinuo je štrajk glađu.koji je počeo prošlog ponedeljka u požarevačkom zatvoru "Zabela". On je prekinuo štrajk glađu zbog smrti Gorana Nenadovića (43), načelnika Posebnog odeljenja Kazneno-popravnog zavoda "Zabela" kod Požarevca.

Nenadović je, da podsetimo, juče iznanada preminuo. Prema našim saznanjima, Legija se na ovaj korak odlučio zbog trenutne situacije u "Zabeli". Nenadoviću  je, kako navodi naš izvor, Legija i tražio ispunjenje svojih zahteva, pa samim tim nije više u mogućnosti ni da traži ni da zahteva ono što je tražio ranije.

Stupanje u štrajk glađu Milorada Ulemeka Legije u Posebnom odeljenju Kazneno-popravnog zavoda "Zabela" u Požarevcu, poznatijem kao Specijalni zatvor ili "srpski Alkatraz", gde služi jedinstvenu zatvorsku kaznu od 40 godina robije, iznuđen je nenasilan potez. Ovo je, pored ostalog, za 24sedam rekao njegov branilac, advokat Aleksandar Kovačević.

Prema rečima našeg sagovornika, pre stupanja u štrajk Ulemek je slao dopise svim nadležnim instancama Ministarstva pravde u kojima je tražio osnovna prava, makar onakva kakva imaju ostali zatvorenici osuđeni na iste zatvorske kazne za najteža krivična dela, a koji su smešteni u Sedmom paviljonu "Zabele".

- Pravilnik Posebnog odeljenja za izdržavanje kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala razlikuje se od Zakonika o krivičnom postupku po kome kaznu služe ostali osuđenici u "Zabeli". Svima njima, pa i Ulemeku, uskraćena su sva prava. Nemojte zaboraviti da je on u zatvoru 18 godina, a u Posebnom odeljenju 11 godina, i to u strogoj izolaciji, u samici - objašnjava advokat Kovačević.

Ne može da planira porodicu

Prema rečima našeg sagovornika, Ulemeku je uskraćeno pravo da obavlja samorehabilitaciju iza rešetaka. Budući da piše knjige, potrebno mu je da se viđa sa "trećim licima", i to sa izdavačima, lektorima i slično. Na to nema prava. Ima pravo da viđa suprugu i decu, ali mu je uskraćeno pravo na planiranje porodice.

Ulemekov štrajk, pored odbijanja hrane, obuhvata i odbijanje da napušta ćeliju, odbijanje prava na posete najbližih članova porodice, telefonske pozive, posete advokata, izlazak u šetnju, kao i svaku dalju komunikaciju sa zaposlenima u zavodu u Požarevcu - kaže naš sagovornik.

Profimedia
 

Donedavno, podseća advokat Kovačević, Ulemek nije imao pravo ni na posete bez zaštitnog stakla.

- Kao branilac, imao sam zakonsko pravo na poverljiv razgovor sa klijentom, a između nas je bilo staklo. Zamislite kako izgleda čitanje dokumentacije preko stakla. Jedva smo se izborili da Pravilnik bude izmenjen po tom pitanju, ali je i dalje u koliziji sa Zakonikom o krivičnom postupku koji se primenjuje na druge osuđene. Ponavljam, uslovi u kojima svi oni borave su tortura - zaključuje, za 24sedam, advokat Kovačević.

Oslobođen za pobunu

Legija, da podsetimo, izdržava jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora u koju su uračunate tri kazne od po 40 godina i jedna od 15 godina robije. On je osuđen na 40 godina za organizaciju i učestvovanje u ubistvu premijera Srbije dr Zorana Đinđića, potom na istu kaznu za otmice i ubistva "zemunskog klana", kao i na 40 godina za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj atentata na Vuka Draškovića u Budvi. Za zločin na Ibarskoj magistrali osuđen je na 15 godina zatvora. Optužbi je oslobođen za organizovanje oružane pobune "crvenih beretki" 2001. godine.

Profimedia
 

Milorad Ulemek Legija svedočio je na suđenju bivšim funkcionerima tajne policije, optuženim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Posle tog svedočenja dobijao je pretnje.

Legija je pred Specijalnim sudom izjavio da doživljava pretnje zbog svedočenja na suđenju za ubistvo Ćuruvije. On, koji je ključni svedok u tom procesu, pojavio se pred sudom u tom predmetu i ponovio deo iskaza iz istrage kojim je ukazao da su četvorica optuženih službenika srpskog DB učestvovala u likvidaciji Ćuruvije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike