Svedoci na venčanju srpske mafije: Kako su ubijeni Arkanovi, Legijini i Jocini kumovi

07.11.2021

07:00

0

Željko Ražnatović Arkan venčao je Milorada Ulemeka Legiju sa prvom ženom Majom Luković, a Legija kasnije oženio udovicu svog kuma Šuce Aleksandru

Svedoci na venčanju srpske mafije: Kako su ubijeni Arkanovi, Legijini i Jocini kumovi
arkan šuca legija aleksandra - Copyright MN Press/Profimedia/Legende90

Mnogo je kumova i kumovsih veza u nsrpskom podzemlju i svakako da ne možemo sve ni da pobrojimo, ali neka kumstva intrigiraju javnost.  Uostalom, kod nas je poznata izreka "Bog na nebu, kum na zemlji".

Jedan od onih koji su imali veliki broj kumova svakako je bio Željko Ražnatović Arkan, ubijen 15. januara 2000. godine zajedno sa Milenkom Mandićem i Draganom Garićem. Mnogi od njegovih prijatelja nisu živi, kao ni on sam.

Milan Đorđević Bombona, Arkanov kum, ubijen je na uglu ulica Gospodara Vučića i Nikole Sovilja, nedaleko od kuće 11. marta 2001. zajedno sa prijateljima Dušanom Milovanovićem i Milošem Roknićem. Samo sreća je spasla Đorđevićevog sina Nenada, koji je tada teže ranjen.

I pored velike bliskosti sa Ražnatovićem, Đorđević nije pripadao Srpskoj dobrovoljačkoj gardi, a nije bio član ni Stranke srpskog jedinstva. Oni koji su ih poznavali kažu da su kumovi imali izrazito suprotne političke stavove. Znali su se od detinjstva, zajedno su odrasli i stasali na beogradskom asfaltu. Nisu se odvajali ni kad su otišli u inostranstvo. Pričalo se da je jednom Bombona spasao Arkanu život u Švedskoj.

Svi Arkanovi kumovi

Arkanov kum bio je i Borislav Pelević, koji je preminuo 2018. godine. Pelević je bio srpski političar, doktor nauka i samostalni narodni poslanik i predsednik stranke Sabor srpskog jedinstva. Bio je dobrovoljac i jedan od komandanata SDG. Pelević je, posle Arkanovog ubistva,,došao ma čelo stranke. 

Kristijanov kum bio i Ljuba Zemunac

Zanimljivo je i da je kum Kristijana Golubovića, jednog od retkih preživelih pripadnika stare garde beogradskog podzemlja bio i  Ljubomir Magaš, poznatiji kao Ljuba Zemunac, koga je ispred Zemaljskog suda u Frankfurtu 1986. godine ubio Goran Vuković Majmun.Kristijanovi kumovi su i Miroslav Živanović Čeda i Dobrica Marinković, kao i mnogi drugi.

Rade Rakonjac, kum Željka Ražnatovića i prijatelj Luke Bojovića, ubijen je sa pet hitaca iz automatske puške u kafiću "Mariki" u Beogradu, 2. aprila 2014. godine. U pucnjavi su ranjeni Stojan Novaković i Goran Ristanović, takođe Arkanovi prijatelji. Rakonjac je živeo u blizini kafića u Zvečanskoj ulici i bio stalni gost, što ukazuje na to da je ubica znao njegove navike.

Napadač  u maskirnoj uniformi pobegao je autom  “alfa romeo”, u kome ga je čekao saučesnik, i koje je nekoliko sati kasnije nađen zapaljen u Ulici Radovana Simića Cige u naselju Medaković. Rakonjac je ubijen dva dana posle informacije o novim dokazima koji ukazuju na to da je ubistvo Željka Ražnatovića Arkana imalo političku pozadinu. 

Facebook/Legende90
 

Ražnatovićevi kumovi bili su i Vuk Vuković, nekadašnji vlasnik kazina "London" i advokat Svetozar Pavlović. Kum i saborac mu je bio i Goran Gerovac, koji je kasnijr medijima ispričao da je Arkan maltretirao i šamarao suprugu pevačicu Svetlanu Cecu Ražnatović, ali i kako je "ošišao".

Opevan u pesmi

Interesantno je da je Arkanov kum bio i Branko Savković, poznatiji kao Žika Živac, koji je čak i robijao umesto Ražnatovića. Za svih 10 godina koliko je bio na robiji nije nikoga ocinkario i ćutao je kao zaliven, a Arkana nije ni pomenuo. Zbog toga je čak opevan i u pesmi "Riblje čorbe".

U Beogradu je u decembru 2007 godine uhapšena organizovana kriminalna grupa, koja se bavila preprodajom droge. Na čelu te grupe bio je nekadašnji bezbednjak u Republici Srpskoj i Arkanov kum Ljuban Ećim, čije se ime nalazilo na crnoj listi SAD i EU zbog pomaganja haškim beguncima.

Prijatelji i saučesnici

Prijatelji i kumovi su i Dragan Nikolić Gagi i Dobrosav Gavrić Gavra, koji su zajedno sa Milanom Đuričićem Mikijem optuženi za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana.

Poznato je i da su vođe "zemunskog klana" Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum takođe bili kumovi i prijatelji.

Pripadnici grupe, na čijem čelu je bio Ećim, su na teritoriji Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Češke i Švajcarske, u dužem periodu krijumčarili drogu i činili druga krivična dela sa elementima nasilja, saopštila je beogradska policija.Ećim je u beogradskim kriminalnim krugovima poznat od sredine devedesetih godina.

Vladimir Vojvodić Vojvoda, vođa "delija", navijača Crvene zvezde i kum Željka Ražnatovića ubijen je 1. novembra 1993. godine u prodavnici "Ferum", zajedno sa prijateljem Damirom Brkićem, a za njegovo ubistvo je optužen Nemanja Popović, a osuđeni su na 13 godina zatvora Dejan Simić i Ivan Žunić.

Venčao Legiju i Maju

Sam Arkan bio je kum na venčanju Milorada Ulemeka Legije i njegove prve supruge Maje Luković. Legija, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije bio je kum na venčanju svog saborca Nenada Bujoševića Ramba, koji izdržava jedinstvenu kaznu zatvora za ubistvo Ivana  Stambolića i ubistvo četvorice funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali.

ATA Images/Profimedia/Printscreen
 

Ulemekov kum bio je i Nebojša Đorđević Šuca, dugogodišnji vođa Zvezdinih "delija" i znameniti član SDG Željka Ražnatovica Arkana, koji je izrešetan u "sačekupi" 12. oktobra 1996. godine pred svojom kućom u Zemunu, dok je parkirao "folksvagen pasat". Legija je kasnije oženio Šucinu udovicu Aleksandru Ivanović.

Lefijin kum je i Vojo Ivanović, čiji je brat Željko ubio Aleksandra Marjanovića u jednoj kafani kod Čačka, a potom nije hteo da se preda policiji i pretio im je bombom.Posle jednočasovnih pregovora sa policijom, Vojo je oteo bombu od brata i rasklopio je, a Željko se potom predao.

Srđan Milivojević Francuz, koga je kao Legijinog kuma opisao u svom svedočenju Dejan Milenković Bagzi, bio je svojevremeno u Šilerovoj kad se odustalo od likvidacije Miroslava Kuraka i Ratka Romića, optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Ubijeni kumovi Joce Amsterdama

Veliki broj kumova ima i Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam. Njegov kum je Nebojša Tubić Žabac, inače Legijin i Arkanov prijatelj, koji se često pojavljuje u medijima. Kum mu je bio i Uglješa Aranitović Ugo likvidiran 19. avgusta 2008. u Lominoj ulici u Beogradu. Samo osam dana ranije iste godine ubijen je i drugi kum Sretena Jocića. Zoran Golub zvani Čarlama likvidiran je ispred svog ugostiteljskog objekta "Sport kafe" u Lukavici u Istočnom Novom Sarajevu. 

U to vreme u Podgorici je ubijen i treći Jocićev kum Srđan Miranović, a za njegovo ubistvo u Holandiji je osuđen Miloš Petrović. U ubistvu Miranovića učestvovao je i Ilija Novović, koji je u aprilu 2009. godine ubijen i čije je telo, zajedno sa Goranom Marićem, bliskim Jocićevim saradnikom, nađeno u zapaljenom džipu na njivi u selu Dobanovci. 

Printscreen/Youtube
 

Nišlija Dragan Ilić (41), koji važi za jednog od najvećih narkobosova u Srbiji, boravio je u Budvi 2011. godine, odmah pošto je uspeo da izbegne hapšenje u Brazilu. Ilić, inače kum Sretena Jocića, živi u Argentini gde važi za milionera. Svojevremeno su mediji pisali da je 2018. godine Ilić bio u Majamiju na Floridi, gde se neometano kretao. On je i danas u inostranstvu.

Vrhovni sud Hrvatske povećao je zatvorsku kaznu kumu Joce Amsterdama Slobodanu Đuroviću sa 15 na 25 godina. Slobodan Đurović, osuđen je zbog posredničke uloge u naručivanju ubistva Ive Pukanića, vlasnika zagrebačkog "Nacionala" u oktobru 2008, kad je od posledica eksplozije podmetnute paklene naprave ubijen i Pukanićev saadnik Niko Franjić.

Branislav Bijelić iz Novog Sada osuđen je 2012 godine na šest godina zatvora zbog ubistva Banja Domazetovića iz NIkšića, koga su mediji označavali kao "jednog od šefova crnogorske mafije", ali i kuma Joce Amsterdama. Bijelić je u martu 2010. godine na "Salašu 137" u Čeneju pored Novog Sada ubio Domazetovića, a zločinu je prethodila svađa između dve grupe muškaraca u toj kafani.

Mnogo kumova imaju i Luka Bojović, Darko Šarić,kao i mnogi drugi pripadnici srpskog podzemlja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike