Kako pregovaraju surovi "kavčani"? Na meti njihovih neprijatelja bili i žene i deca, policija, državni vrh

04.11.2021

07:00

0

"Svi uhapšeni su se branili u tužilaštvu ćutanjem, a oni koji bi progovorili plaše se da će im 'kavčani' pobiti porodice"

Kako pregovaraju surovi "kavčani"? Na meti njihovih neprijatelja bili i žene i deca, policija, državni vrh
Zvicer i Kašćelan - Copyright Foto: Profimedia

Ratovi koje vode kriminalne organizacije iz Kotora, "kavčani" i "škaljarci", odavno su poznati javnosti, a žrtve ovog sedmogodišnjeg sukoba hladnokrvno su likvidirane, neke čak i na najmonstruoznije načine. Ipak, njihove vođe, Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer s jedne strane, i Jovica Vukotić s druge strane, uspevali su da umaknu hapšenju.

S obzirom na sve ono što je o ovim obračunima poznato, ne čudi činjenica da su pripadnici "kavačkog klana", koji su šefovali i klanu Veljka Belivuka čiji su pripadnici uhapšeni u februaru ove godine, bili spremni i na to da se "reše" nevinih žrtava koje im stanu na put.

"Kavčani" su, prema informacijama iz istraga koje se vode, pretili porodicama svojih neprijatelja, ali i saradnika - neke su želeli da nateraju da se predaju, a neke da ćute. Ipak, najmiliji nisu jedine mete, te su i oni koji sprovode zakon neretko bili mete i žrtve "kavačkog klana".

Goran Đuričković - jedna od prvih žrtava rata Kotorana

Budvanin Goran Đuričković ubijen je u oktobru 2015. godine, a za tu likvidaciju osuđen je Banjalučanin Saša Popović.

Đuričković je, navodno, bio blizak "škaljarcima", a znao je i da je meta suparničkog klana. Prvi napad na Đuričkovića sprečila je crnogorska policija, a pre toga, nakon što je likvidiran Goranov kum Saša Marković, inače ugledni političar i intelektualac, Đuričković je počeo da strahuje za svoju porodicu i skonio je u susednu zemlju.

Foto: Facebook/Printscreen
 

Iako je smatrao da su tamo bezbedni, nalogodavci njegovog ubistva imali su ideju da likvidiraju čitavu njegovu porodicu sa dvoje male dece, pa je naređenje izvršiocima tako i glasilo. Tu informaciju dobila je crnogorska policija od angažovanog napača, Južnoafrikanca Majkla Ferarisa, koji nije uspeo da izvrši delo, ali je pomogao policiji.

Ipak, pored pretnji od kojih je Đuričković strahovao, bio je jedini koji je nastradao u nastavku ovog obračuna, ali nekoliko meseci kasnije, i od ruke drugog napača.

Pretnje policajcima i njihovim porodicama

Srpska policija došla je do saznanja da su nekima od inspektora koji rade na slučaju Velje Nevolje, kao i njihovim porodicama, ugroženi životi, a informacije i fotografije nekih od njih došle su do vođe "kavačkog klana" Radoja Zvicera. 

Mediji su navodili da je vođa "kavčana", pre nego što je pobegao, pokušavao da sazna ko sve od inspektora i pripadnika MUP-a radi na slučaju "kavčana" i Belivuka. 

Jedan inspektor bio je na vezi sa Zvicerom, pa je čak fotografisao jednog od kolega i poslao mu sliku, a drugom policajcu, kako se navodi, stigla je fotografija vrtića u koje mu ide dete. Poruka je glasila: "Pratimo ti porodicu. Znamo gde živiš".

Pretnje saradnicima i podanicima

Članovi "kavačkog klana" nisu zaobilazili ni svoje najbliže saradnike kad je njihova glava visila o koncu.

Naime, mediji su preneli da su "kavčani" došli u Beograd kako bi zapretili uhapšenim članovima grupe Veljka Belivuka, da slučajno ne progovore o njihovim zlodelima.

Prema pisanju beogradskih medija, navodno, oni su poruku preneli preko posrednika, a prete im da će nauditi njihovim porodicama ukoliko progovore. Posle hapšenja Belivukove grupe i glasina da se nekoliko uhapšenih navodno nudi za svedoke-saradnike, "kavčani" su odmah preduzeli korake. 

Miljković i Belivuk Printscreen
 

- Pošto su čuli da ima onih koji će sve da otkriju o ubistvima, otmicama, mučenjima i trgovini narkoticima koje je grupa Velje Nevoje radila za crnogorski "kavački klan", ali i o reketiranju po Beogradu, Pančevu i Nišu, njihovi pripadnici su odmah pohrlili u Beograd da zaplaše uhapšene. Prete im da će, ako progovore, ubiti njihove porodice. Svi uhapšeni su se branili u tužilaštvu ćutanjem, a oni koji bi progovorili plaše se da će im "kavčani" pobiti porodice. Većina njih ima ženu i decu - navodi jedan od izvora iz istrage koja se vodi u slučaju Belivuka i njegovog klana.

Državni vrh Crne Gore bio na staklenim nogama

Crnogorski mediji preneli su da imaju saznanja o tome da je potpredsednik Vlade Crne Gore bio potencijalna meta "kavačkog klana", a kako se saznaje, policija je presrela razgovor između pripadnika "kavčana" Gorana Pantovića, koji je uhapšen zbog sumnje da je u Mojkovcu ubio Zorana Ašanina.

- Kad ubijem Ašanina, onda ćemo završiti i Abazovića jer nam je uhapsio šefa (Slobodana Kašćelana) - navodno je glasio razgovor, a ove reči izgovorio je Pantović.

Dritan Abazovic, Youtube printscreen
 

Da je postojao plan za likvidaciju Abazovića inspektorima je navodno priznao i jedan od uhapšenih iz te organizacije, a potpredsednik crnogorske vlade i sam je potvrdio da je dobijao pretnje od kriminalnih klanova, za koje je obećao građanima da će se pobrinuti.

Podsetimo, Kašćelan je tada uhapšen zbog pretnji sugrađaninu, ali je brzo pušten da se brani sa slobode.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike