Viši sud odbacio deo optužnice o trovanju Vukotića: Bočica sa cijanidom ne dokazuje pokušaj ubistva vođe "škaljaraca"

27.10.2021

19:39

0

Autor: I. P.

U odluci koju je doneo, Viši sud je ocenio da nema dovoljno dokaza za to krivično delo

Viši sud odbacio deo optužnice o trovanju Vukotića: Bočica sa cijanidom ne dokazuje pokušaj ubistva vođe "škaljaraca"
Copyright Jovica Vukotić Printscreen

Viši sud u Beogradu odbio je deo optužnice kojom su Marko D., Nemanja M. i Marjan D., bili optuženi da su 6. decembra 2019. pokušali cijanidom da otruju navodnog vođu škaljarskog klana, Jovana Vukotića, koji je u to vreme boravio u ekstadicionom pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu.

U odluci koju je doneo, Viši sud je ocenio da nema dovoljno dokaza za to krivično delo.

Trojicu osumnjičenih uhapšeni su sedam dana pošto je vanbračna supruga Jovana Vukotića, M. M., prijavila policiji da ju je na putu do pritvora zaustavilo vozilo nalik na ona koja voze pripadnici MUP-a, iz kog su izašli muškarci sa kačketima i prslucima UKP-a, predstavili se kao policajci, a potom pretresli kutije u kojima svakodnevno nosi ručak iz restorana svom suprugu.

Sumnjiv autmobil sa lažnim tablicama, "škoda fabia", policijaska patrola uočila je sedam dana kasnije, 13. decembra 2019. U njemu su zatečeni osumnjičeni, a navodno je pretresom u njemu pronađena i oprema koju koristi policija - plavo rotaciono svetlo, četiri gasna pištolja, koji podsećaju na pravo oružje, kačketi i prsluk sa oznakom Uprave kriminalističke policije, radio stanica, policijska značka u kožnoj futroli, kao i bočica u kojoj je utvrđeno da je bio natrijum-cijanid.

Viši sud je prihvatio deo optužnice kojima se Marku D., Marjanu D., Nemanji M. i Nikoli J. na teret stavlja nedozvoljeno nošenje gasnih pištolja, koji su prilikom hapšenja pronađeni u automobilu koji su koristili. 

Takođe, sud je potvrdio i deo optužnice kojom se Marjan D. sumnjiči za falsifikovanje, kao i Marko D. za sprečavanje službenog lica u vršenju dužnosti, odnosno za to što je odgurnuo policajca tokom akcije hapšenja.

Vukotić je uhapšen 10. septembra 2018. godine u turskom letovalištu Antalija sa falsifikovanim makedonskim pasošem na ime Georgije Andonov i sutradan je deportovan u Srbiju.

Grčka je za njim raspisala međunarodnu poternicu zbog šverca droge, a Crna Gora ga je tada sumnjičila za utaju poreza. Vukotiću je pasoš Severne Makedonije izdat 19. decembra 2017. godine, a važio je do 18. decembra 2027. godine.

Nakon izručenja, Vukotić, navodni vođa "škaljarskog klana", osuđen je odlukom Drugog osnovnog suda u Beogradu na 15 meseci robije zbog falsifikovanja isprava. Tom prilikom, izrečena mu je mera oduzimanja spornog pasoša.

Vukotić je 8. februara prošle godine iz Srbije izručen Crnoj Gori, koja ga je potraživala radi vođenja krivičnog postupka pred podgoričkim Višim sudom zbog krivičnih dela teško ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno držanje oružja.

Odmah nakon ekstradicije saslušan je u Višem tužilaštvu, zatim kod sudije za istragu, nakon čega je sproveden u spuški zatvor. Optužbi je kasnije oslobođen, a takođe i pušten je potom na slobodu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike