Sukob kotorskih klanova i Radoje Zvicer na suđenju u Filadelfiji: Pomenut neuspeli atentat na vođu "kavčana"

10.10.2021

16:48

0

To je bila jedna od najvećih količina narkotika ikad otkrivenih u istoriji SAD

Sukob kotorskih klanova i Radoje Zvicer na suđenju u Filadelfiji: Pomenut neuspeli atentat na vođu "kavčana"
Copyright Radoje Zvicer/YouTube/Printscreen

Prema sudskim dokumentima iz Filadelfije, u postupku koji je vođen za šverc oko 20 tona kokaina na brodu MSC Gajan, pomenuto je i ime Radoja Zvicera, koga su mediji i bezbednosne institucije u regionu označili kao jednog od vođa crnogorskog "kavačkog klana".

To potvrđuje dokument do koga je došao Portal RTCG, a deo je spisa u predmetu protiv jednog od osuđenih crnogorskih državljana.

Pripadnici američkih policijskih agencija ušli su na brod MSC Gajan 17. juna 2019.godine, kada je stigao u terminal u Filadelfiji i zaplenili na brodu oko 20 tona kokaina, čija je ulična vrednost veća od milijardu dolara.

To je bila jedna od najvećih količina narkotika ikad otkrivenih u istoriji SAD.

Tom prilikom, navodi portal, uhapšen je jedan broj državljana Crne Gore koji su osuđeni na duže zatvorske kazne presudama Istočnog okružnog suda u Pensilvaniji.

U spisima predmeta protiv jednog od njih, u koje je Portal RTCG imao uvid, navedena je informacija o neuspelom atentatu na Radoja Zvicera u Kijevu. U pitanju su dokumenta koja su predata sudskoj poroti.

Osim informacije o napadu na Zvicera, navedeno je, između ostalog, i nekoliko dokumenata o zapošljavanju u međunarodnoj brodskoj kompaniji, izvještaj o boravku u pritivoru i krivični dosije pribavljen iz Crne Gore.

Zvicer nakon ranjavanja u Kijevu Foto: Printscreen Youtube
 

Podnete su i dve informacije o obračunu dva zavađena crnogorska klana i informacija o napadu na Radoja Zvicera u Kijevu.

Zvicer je ranjen u maju prošle godine u sačekuši u kvartu u Kijevu u kojem je živeo. On je godinama pod lupom istražžih organa i zasad nije poznato gde se trenutno nalazi.

U septembru je u Americi okončan proces protiv članova posade kontejnerskog broda MSG Gajan na kojem je 2019.godine u Filadelfiji zaplenjeno rekordnih oko 20 tona kokaina.

Osam pomoraca iz Crne Gore osuđeno je na dugotrajne zatvorske kazne. Prema izveštajima iz suda, utvrđeno je da je brod imao 22 člana posade, ali da ostali, sudeći po prikupljenim dokazima, nisu znali šta se dešava na plovilu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike