Svi ratovi Luke Bojovića: Da li bi preživeo Dijaninu policiju da je bio na slobodi? Svi mu ubijeni

22.10.2021

06:00

1

Autor: D.A.

Uhapšen je u Španiji 9. februara 2012. godine, ali je za najteže optužbe u Srbiji oslobođen

Svi ratovi Luke Bojovića: Da li bi preživeo Dijaninu policiju da je bio na slobodi? Svi mu ubijeni
luka bojović (3) - Copyright Profimedia

Luka Bojović koji od 2012. godine služi kaznu u zatvor u Španiji, a čije ime se neprestano spomnije u medijima, već godinama je pod lupom istražnih organa u Srbiji. Iako su se oni koji su u vrhu ovih institucija više puta izmenjali, on ostaje jedan od prioriteta, a još uvek izmiče.

Najnovija saznanja su se pojavila posle hapšenja bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović kojoj se, pored toga što se tereti za trgovinu uticajem, pripisuje i prikrivanje dokaza u više ubistava, od kojih je jedno ono koje se stavljalo na teret "ratu Luke Bojovića", likvidacija Lukinog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića.

Prema saznanjima koja su se pojavila posle njenog hapšenja ona je umešana i u ubistvo Lukinog kuma Dragoslava Miodragovića Galeta, ali i vlasnika "Havane" Vladimira Popovića Vlade Popa.

Miša, Gale i Pop su svi bliski Bojoviću i njegovom klanu, a svi su likvidirani u kratkom vremenskom periodu i to nakon prisluškivanih razgovora između Miše Ognjanovića i Lukinog kuma u kojem su razgovarali o Dijani, ali i njenom saradniku Darku Elezu.

Ipak, ubistvo Vlade Popa bila je greška zbog koje je Dijana bila besna jer je prava meta izvukla živu glavu. Žrtva u pucnjavi u Popovićevom kafiću na Vračaru trebalo je da bude Miloš Nilović Runjo, označavan kao pripadnik škaljarskog klana.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Luka Bojović je od 2012. godine u zatvoru u Španiji, osuđen je zbog falsifikovanja isprava na tri godine, za zločinačko uruživanje na pet, a za posedovanje oružja na 10 godina zatvora - pa mu je ukupna kazna 18 godina. Iz ovog razloga do Luke je bilo nemoguće doći, a stradali su oni koji su mu bili bliski.

Pod istragom bez pauze

Luka Bojović i njemu bliski ljudi bili su "trn u oku" svakoj garnituri istražnih organa, a na čelu sa Dijanom Hrkalović istraga protiv njega dobila je viši nivo, pa su neprijatelji i policija bili maltene jedno te isto pa čak i u načinu "obavljanja posla".

Nakon poternice srpske policije koja je podignuta 2010. godine, našao se i na poternici Interpola. Uhapšen je u Španiji 9. februara 2012. godine, ali je za one najteže optužbe u našoj zemlji oslobođen.

Prva pucnjava za koju se vezuje bila je tokom devedesetih godina u diskoteci „Trezor“. Godine 1998. je pravosnažno osuđen na 3 meseca zatvora zbog napada na policajca. Međutim, kaznu nije služio pošto je tadašnji predsednik Milan Milutinović doneo odluku o njegovom pomilovanju.

Luka Bojovič
 

Policija Srbije ga je uhapsila 22. septembra 2007. godine pod sumnjom da je skrivao pripadnike „Zemunskog klana“. Međutim, optužen je samo zbog nezakonitog posedovanja oružja i falsifikovanja dokumenata. Za ovo delo osuđen je 2009. godine na 15 meseci zatvora, ali je pušten da se brani sa slobode.

Tužilaštvo za organizovani kriminal koje je podiglo optužnicu protiv Bojovića 2010. godine navodi da je on stao na čelo „Zemunskog klana“ nakon ubistva Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića koji su do tada bili vođe ovoga klana. Tužilaštvo je optužilo Bojovića za ubistvo Branka Jeftovića Jorge 2004. godine, kao i za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka, pri čemu su poginuli njihovi telohranitelji Dejan Živančević i Milutin Jovičić. 

Luka Bojović je konstatno bio pod istragom, kako policije tako i medija i nova saznanja su se samo pojavljivala, ali istražni organi nisu uspeli da dokažu ono o čemu se govorilo. Ni prethodnici Dijane Hrkalović, a ni ona.

Bojović je 2014. iz španskog zatvora telefonom pozvao srpske medije i ispričao da mu je policajac Milović namestio postupak i lažirao njegov DNK.

- Srpski Interpol poslao je Špancima lažni DNK tvrdeći da je moj. Njima u srpskoj policiji nije cilj istina, već samo da naprave frku- rekao je tada Bojović.

Ispostavilo se da DNK jeste bio lažan i da nije imao veze sa Bojovićem.

Nestanak Slobodana Radonjića - nezvanična saznanja pokrenula rat

U julu 2009. godine prijaljen je nestanak Slobodana Radonjića iz Bara. Slobodanov otac, Danilo Radonjić, odmah je o nemilom događaju obavestio svoje kumove, Branislava i Slobodana Šaranovića.

Branislav je krenuo u potragu i došao do saznanja da je Slobodana oteo Luka Đurović, tada vođa barskog klana, jer je Radonjić navodno dugovao pare. Šaranović je došao i do saznanja da je glavni nalogodavac ove otmice upravo Luka Bojović.

Ova saznanja nikada nisu potvrđena, a Branislav Šaranović ubijen je samo dva meseca kasnije. Ipak, saznanja o nalogodavcu otmice došla su do Branislavovog brata, Slobodana Šaranovića koji je bratovu likvidaciju razumeo kao objavu rata.

Slobodan Šaranović Printscren/Youtube/ Vijesti
 

Posle ovog ubistva plasirane informacije o umešanosti Luke Bojovića bile su okidač za krvavi rat, iako su se pojavile isključivo u medijima, zasnovane na onome što se "šuška" u podzemlju i nikada nisu zvanično potvrđene. Nije bilo dokaza da je Luka Bojović imao veze sa otmicom Slobodana Radonjića.

Posle ubistva Branislava Šaranovića ubijen je i njihov kum Danilo Radonjić nakon čijeg ubistva su počeli da padaju svi oni koji su bili bliski Luki, a kao prva žrtva bio je Nikola Bojović, Lukin rođeni brat. Od ovog momenta sve dalje žrtve pripisivane su krvavom ratu na koji se svake godine dodaju nova imena, a na koji se svake godine i iznova podseća.

Nikola Bojović ubijen je u aprilu 2013. godine, a već sledeća žrtva bio je Baranin Luka Đurović koji je bio taj koji je navodno oteo Slobodana Radonjića, a kojim je činom je sve pokrenuto.

Posle Đurovićevog ubistva, na meti se našao i Rade Rakonjac koji je takođe bio žrtva bliska Luki Bojoviću, a onda su na red došli i kum, desna ruka i advokat.

Iste godine ubijeni su Dragoslav Miloradović Gale, Siniša Milić Boske i Dragoslav Miša Ognjanović.

Bosketov džip je dignut u vazduh na autokomandi, a on je označen kao Lukina desna ruka, ali i obezbeđenje Filipa Koraća.

Sve žrtve pripisivane su ratu Luke Bojovića i braće Šaranović, a mediji nisu uzimali nikakvu alternativu u obzir, sve dok se nisu pojavile spekulacije, ali i dokazi posle hapšenja Dijane Hrkalović kojima je potvrđena njena umešanost, pa ovaj rat više nije zasnovan samo na isključivoj "krvnoj osveti".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike