Ponuda i potražnja na "tržištu smrti": Ovo su najskuplje ucenjene glave na našim prostorima

16.10.2021

18:45

0

Tri faktora - ko je meta, koliko je ubica zaista profesionalan i da li postoji neko ko će "počistiti nered".

Ponuda i potražnja na "tržištu smrti": Ovo su najskuplje ucenjene glave na našim prostorima
velja luka vukotic ucenjene glave - Copyright Profimedia/Printscreen/Pixabay

Brutalne likvidacije u mafijaškim obračunima odavno su svakodnevnica, a šefovi kriminalnih organizacija u njima uglavnom učestvuju kao nalogodavci i za zadatke koje postavljaju spremni su da izdvoje ogromne svote novca da bi svoje suparnike "skolonili" iz igre.

To je deo gde plaćene ubice nastupaju. Svaka likvidacija je posebna, a velike uloge u određivanju cene igraju tri faktora- ko je meta, koliko je ubica zaista profesionalan i da li postoji neko ko će "počistiti nered" ili to moraju sami.

U medijima se u poslednjih nekoliko godina sve češće mogu videti saznanja o tome na koliko je nečija glava bila ucenjena, ali nisu svi podaci koji se mogu pronaći javno autentični. Naime, dok jedni tvrde da se cene na "tržištu smrti" stvarno kreću od 100.000 do 700.000 evra, nešto drugačiji su navodi da su cifre koje se pojavljuju u medijima "prenaduvane" i da se za ubistvo uglavnom ne plaća više od 100.000 evra i da su izuzeci veoma retki, ali da su cifre od pola miliona evra i više svakako preterane i da niko ne plaća toliko, pa čak ni za ključne ljude u kriminalu.

Veljko Belivuk - meta za 700.000 evra

Na osnovu operativnih saznanja iz Specijalnog državnog tužilaštva u Crnog Gori konstatovano je da su ogromne svote novca bile u opticaju za ubistvo Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja koje je pokušano u Tivtu početkom tekuće godine.

- Prema do sada prikupljenim dokazima, do granice osnovane sumnje je utvrđeno da su neposredni izvršioci, odnosno ova kriminalna organizacija trebala da dobije i to za delo u Tivtu između 700.000 i 1.300.000 eura, a za delo koje je planirano u Podgorici 500.000 eura, dok je za delo koje je planirano u Baru ovoj kriminalnoj organizaciji trebalo da bude isplaćeno oko 50.000 eura i to samo neposrednim izvršiocima - rekao je tada tužilac Saša Čađenović.

ATA Images/Antonio Ahel
 

Kasnija saznanja medija rasvetlila su i to koliko je od ukupne sume bilo namenjeno za Belivukovu glavu, u pitanju je cifra od 700.000 evra, što je za sada najviša ponuda na ovom tržištu. Ipak, atentatori nisu uspeli da se dokopaju ove sume, a Velja Nevoja se od februara nalazi iza rešetaka. 

Luka Bojović - meta za 600.000 evra

U krvavom ratu između porodica Bojović i Šaranović izgubljeno je mnogo života, a kada je Luka već bio u zatvoru u Španiji, a njegov suparnik Slobodan Šaranović ubijen, crnogorsko podzemlje koje je bilo naklonjeno Šaranoviću ponudilo je nagradu od 600.000 evra za ubistvo Luke Bojovića u španskom zatvoru.

Ova saznanja objavia je crnogorska policija, a likvidacija Bojovića trebalo je da se obavi u zatvoru u Španiji, ali do toga nije došlo.

Luka Bojovič
 

Luka Bojović i dalje služi kaznu u Španiji zbog organizovanog kriminala. On je osuđen zbog falsifikovanja isprava na tri godine, za zločinačko uruživanje na pet, a za posedovanje oružja na 10 godina zatvora - pa mu je ukupna kazna 18 godina.

Jovan Vukotić - pola miliona evra za egzekuciju

Rat kotorskih klanove traje još od 2015. godine, a pokušaji ubistva, ali i same likvidacije obavljaju se na dnevnom nivou.

Vođa "škaljaraca" Jovan Vukotić više puta je bio na meti protivnika, a u oktobru prošle godine uhapšen je Petar Mujović dok je naoružan pratio Vukotića.

Jovan Vukotić/Printscreen/YouTube
 

Crnogorski mediji preneli su informaciju da je za njegovo ubistvo trebalo da primi pola miliona evra.

Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan

Glave vođa "kavačkog klana", prema proceni onih koji žele da ih se reše , vrede isto - 500.000 evra. 

Na dan kad su hteli da se Veljka Belivuka u tevtu, sačekuša je planirana i za Kašćelana u Podgoricu. Za njegovu glavu izdvojeno je 500.000 evra, ali ni ovog plaćenici nisu izvršili svoj zadatak, te nisu ni dobili pozamašnu sumu koja im je nuđena.

Vođe kavčana Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer foto: Printscreen
 

Do ovih saznanja došlo je SDT u Crnoj Gori.

Takođe, prema saznanjima crnogorskih medija grupa koju je predvodio ubijeni Alan Kožar iz Bara bila je plaćena pola milona evra za specijalni zadatak, likvidaciju vođe kavačkog klana Radoja Zvicera.

Ova likvidacija trebalo je da bude odmazda za ubistva vođa škaljarskog klana Kotoranina Igora Dedovića i Podgoričanina Stevana Stamatovića koji su likvidirani u restoranu u centru Atine.

Još jedna neuspela akcija plaćenika odigrala se u Kijevu u Ukrajini gde je Zvicer stanovao sa porodicom. On je tada zadobio teške telesne povrede, ali im nije podlegao. Život mu je, kako se videlo na snimku sa sigurnosnih kamera, spasila supruga Tamara koja je uzvatila vatru napadačima.

Slobodan Šaranović

Šaranović je ubijen u krvavom ratu koji je započeo sa Lukom Bojovićem,  a odmah nakon njegovog ubistva u martu 2017. godine crnogorska policija dobila je dojavu da su ljudi bliski Luki Bojoviću pripremili plan likvidacije osumnjičenih za ubistvo Lukinog rođenog brata, kao i da su za to nudili nagradu od 400.000 evra. 

Slobodan Šaranović Printscren/Youtube/ Vijesti
 

Šaranović je likvidiran ispred kuće u Budvi, a ubice su svoj deo posla uradile po nalogu.

Miša Ognjanović, Milan Beko i Strahinja Stojanović

U ovim likvidacijima i pokušajima ima najviše oprečnih informacija. 

Za ubistvo advokata Dragoslava Miše Ogrnjanovića, koji je pretpostavlja se, bio žrtva rata na relaciji Bojović - Šaranović,  a koji je zastupao Luku Bojovića, navodi se više suma koje variraju od 30.000 do 300.000 evra.

Foto: Wikipedia
 

Prema saznanjima koja su najbliže operativnim, glava advokata bila je ucenjena na 100.000 evra, ali informacije koje su se neprestano pojavljivale govore i da je cifra od 300.000 veoma realna, ali onda su tu i one koje pokazuju da je u igri bila i ona od 30.000.

Za ubistvo Strahinje Stojanovića koje se dogodilo u septembru prošle godine kada mu je džip, u kojem je bio sa devojkom, dignut u vazduh nuđeno je navodno 300.000 evra. Ipak, posle ove infomacije pojavila se i ona da je u pitanju bila suma od 50.000 evra.

Sonja postavljala fotografije sa Strahinjom na društvenim mrežama Foto: Printscreen/Instagram/soniasuarezgmz
 

Za Strahinjino ubistvo optužen je Milivoje L. (50).

Oprečne informacije pojavljuju se i u pokušaju ubistva biznismena Milana Beka.

Prva cifra koja se pojavila jeste 500.000 evra, ali se na osnovu drugih saznanja ona spustila na 300.000.

Milan Beko/Printscreen b92
 

Na Beka je pucano u novembru 2014. ispred njegove kuće na Senjaku. Biznismen je bio u automobilu i dok je čekao da se otvori dvorišna kapija nepoznata osoba je prišla i počela da puca. Beko je bio teško ranjen, a za ovo delo je optužen Aleksandar Zdravković.

Aleksandar Stanković - Sale Mutavi i Marko Miljković - Mare

Stanković je ubijen u oktobru 2016. godine. Označen je kao vođa navijačke grupe koja je pripadala klubu "Partizan", a povezan je sa trgovinom narkotika. Velja Nevolja bio je deo njegove grupe, a Sale je povezivan sa "kavčanima". 

Printscreen/Youtube
 

Za njegovi likvidaciju mediji su spekulisali da je kriminalna grupa iz Crne Gore platila 300.000 evra, ali ne u novcu, već u kokainu. Iako ova saznanja nisu potvrđena cifra od 300.000 evra je svakako centralna, u bilo kom obliku.

Egzekucija Marka Miljkovića pokušana je u isto vreme i na istom mestu kad i Belivukova.

E Stock
 

Dok su bili u Tivtu ubice su pokušale da ih se reše, a za Miljkovićevu glavu izdvojeno je od 200.000 do 300.000 evra. 

Milan Ljepoja 

Za život "Pink Pantera" Milana Ljepoje vođa kavačkog klana Radoje Zvicer navodno je izdvojio oko 150.000 evra.

MUP
 

Ljepoja je nemilosrdno ubijen, a prema dokazima koje poseduje tužilaštvo tvrdi da su ga ubili  Veljko Belivuk i njegova ekipa koji se nalaze iza rešetaka.

Kad su u pitanju plaćenje ubice ime Sretka Kalinića zvanog Zver je neizostavno. Sretko je bio nemilosrdan i kako je sam potvrdio svoje žrtve je ubijao za samo nekoliko sekundi, ali prema njegovim tvrdnjama on je za svoje zadatke tražio 15.000 evra. Kako je tvrdio "nije mu više trebalo jer nije morao da čisti za sobom". 

Sretko Kalinić Printscreen/Youtube
 

Vremena su se, po svemu sudeći, drastično promenila čak i u pogledu cena na "tržištu smrti".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike