Čuvari i doktorka ignorisali povrede Stanimira (74): Cimeri prijavili torturu nad dekom iz Mladenovca

27.06.2024

10:08

0

Zbog ubistva Stanimira Brajkovića (74) odmah su suspendovani upravnik Vladimir Bukvić i još 10 zaposlenih

Čuvari i doktorka ignorisali povrede Stanimira (74): Cimeri prijavili torturu nad dekom iz Mladenovca
Stanimir Brajković - Copyright Printscreen/Facebook/S.B.

Dvojica osuđenika iz ćelije u kojoj je Stanimir Brajković (74) brutalno mučen do smrti prisustvovali su zastrašujućem zlostavljanju koje je pretrpeo nesrećni čovek. O tome su govorili pred nadležnim organima ukazujući da su od mnogih stražara tražili pomoć, međutim, svaka reakcija je izostala sve dok Brajkoviću nije pozlilo, pa su ga odveli kod doktora.

Četvorica čuvara i doktorka zatvora u Padinskoj skeli uhapšeni su danas zbog smrti Brajkovića u tom zatvoru 4. februara, što je potvrdio glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović.

A, Vladimir Bukvić, kako smo pisali, bio je u petoj godini vođenja Kazneno-popravnog zavoda u Padinskoj skeli, ali ga je istraga matične Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde pometlala sa tog mesta posle ubistva zatvorenika.

Foto/UIKS
Vladimir Bukvić

Bukvić je suspendovan još u februaru i udaljen sa posla uz još 10 zaposlenih zbog propusta koja je otkrila unutrašnja kontrolom povodom smrti Stanimira Brajković. Odmah je bio suspendovan jer je to bio prvi korak ka vođenju efikasne unutrašnje kontrole kako ne bi mogao da utiče na druge zaposlene u zavodu i da se inspekcijski nadzor Uprave sprovede neometano.

- Čuvari i doktorka uhapšeni su po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu u saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde zbog sumnje da su počinili krivično delo nesavestan rad u službi - precizirao je Nenad Stefanović.

Facebook
Saša Stanković, Dalibor Petrović i Srećko Stefanović

Kako se sumnja, oni nisu reagovali na prijave drugih osuđenika da Stanimira maltretiraju trojica zatvorenika.

- Dvojica osuđenika iz ćelije, svedoci maltretiranja, kažu da su stražarima sve prijavljivali. Tvrde da su se plašili za svoje živote i nisu se suprotstavili trojici nasilnika. Isto tako su ispričali da su od mnogih stražara tražili pomoć, međutim, svaka reakcija čćuvara je izostala sve dok Brajkoviću nije pozlilo. Tada su ga konačno odveli kod lekara - kaže sagovornik iz zatvora.

Brajković je po dolasku u bolnicu toliko izgubio poverenje u zatvorsku Upravu da se i lekarima plašio da prizna da ga maltretiraju, pa je rekao da "sam pada".

- Lekari nisu zahtevali detaljnije preglede koji bi otkrili pravu prirodu povreda i nisu uzeli u obzir da retko kada maltretirani osuđenici sami prijavljuju nasilnike - kaže izvor.

Saša Stanković i Dalibor Petrović, koji su osumnjičeni da su u zatvoru sa Srećkom Stefanovićem mučili i silovali do smrti Brajkovića na saslušanju u Višem tužilaštvu u Beogradu izneli su svoje odbrane i pokušali da krivicu svale na jednog od njih.

Dvojica osumnjičenih za jezivi zločin u zatvoru su bili zbog saobraćajnih prekršaja, a jedan od njih je imao i kaznu zbog nemanja lične karte.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike