"Škaljarci" uzvraćaju udarac: Mlađa garda sprema osvetu, policija nemoćna posle bombe na Cetinju (FOTO/VIDEO)

21.06.2024 | 20:45

Autor: 24sedam

Smrt Petra Kaluđerovića samo potvrdila da su zaraćeni klanovi iz Kotora počeli sa podmlađivanjem ekipe

Copyright Tanjug printscreen 24sedam

Ubistvo Petra Kaluđerovića juče ujutro na Cetinju navelo je policiju Crne Gore na zaključak da su godinama zaraćeni klanovi "kavački" i "škaljarski" počeli da podmlađuju svoje redove. Ovaj, jedva dvadesetogodišnji Cetinjanin, očigledno se priključio "škaljarcima" krajem prošle godine, a veza sa klanom mu je bio Dragan Roganović (36), koji je kao prva meta napada MRUD bombom ubijen na licu mesta.

Na ovaj zabrinjavajući trend rasta podmlađivanja klanova, u čijem ratu je poginulo više od 60 ljudi, upozorio je predsednik Internacionalne policijske organizacije Crne Gore Ivan Pekić.

- Kriminalne grupe sve više regrutuju mlade ljude, kroz nagovor o lakoj i brzoj zaradi, a često i manipulišući tim mladim ljudima, kroz razni vid obećanja o moći i statusu u drustvu - ističe on.

Novi mladići od 20 godina

Kaluđerović je, inače, najmlađi od trojice braće i uhapšen je 11. aprila u Podgorici zbog sumnje da je izvršii krivično delo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija. Na njegovom telu i garderobi su pronađeni tragovi dva razorna eksploziva.

Ovo, ipak, nije prvi talas podmalđivanja zarađenih kriminalnih grupa iz Kotora. Prvi talas je bio 2018. godine kada su "škaljarci" i "kavčani" morali da reaguju na odluku srpske policije koja je proširila spisak bezbednosno interesantnih osoba iz Crne Gore kojima je zabranjen ulazak u Srbiju.

Printscreen/Facebook/Dragan Roganović ROGO
Dragan Roganović

 

- Kriminalne grupe iz Kotora aktivno vrbuju i angažuju momke od 20 do 25 godina. Imena ovih mladića nema u crnogorskim i srpskim policijskim evidencijama. Kao "pokriće" svog boravka u Beogradu ti momci se često pozivaju na studiranje u Beogradu i drugim gradovima - objašnjavali su sagovornici crnogorskog portala "Borba".

Visina od sedam metara 

Sa podmlađivanjem klanova, "kavčani" su kako pokazuju policijski podaci sa Cetinja, počeli da primenjuju i novu taktiku u obračunu sa rivalima.

Lazar Šćepanović, v.d. pomoćnika direktora za Sektor za borbu protiv kriminala u Crnoj GOri, objasnio je da su osobe koje su učestvovala u podmetanju i ubistvu "škaljaraca" Kaluđerovića i Roganovića, i ranjavanju dvojice njihovih "saplemenika", u određenom periodu pratile su navike žrtava.

MRUD sa 650 kuglica i 900 grama eksploziva

U napadu eksplozivom na Cetinju korišćena je vojna mina rasprskavajućeg usmerenog dejstva - MRUD.

Wikipedia
 

Telo protivpešadijske mina MRUD mine je napunjeno sa 900 grama PEP 500, dok u prednjem delu ima 650 čeličnih kuglica. Prilikom detoniranja, mina stvara smrtonosni luk u rasponu od 60 stepeni širine i oko 40 do 50 metara udaljenosti.

- Imamo podatke da su koristili prednost u odnosu na njihova specijalna vozila sa blindom koja su koristili, na koji način su hteli da se zaštite od delovanja suprostavljenih kriminalnih grupa, i da su na jednom stablu, na visini od sedam metara fiksirali eksplozivnu napravu koja je aktivirana daljinskim upravljačem u pravcu četiri osobe koje su ulazile u Sportski centar. Među ovim osobama bila je i prolaznica (66), koja je takođe povređena - istakao je Šćepanović.

Likvidacija za oprost duga

U jučerašnjem napadu na "škaljarce" poginuli su nekadašnji bokser Roganović i Kaluđerović, dok su ranjeni i "škaljarci" Mihajlo Borozan (29) i Taso Jovanović (46). Ime Roganovića, nekadašnjeg telohranitelja Gorana Radomana, koji je u februaru 2015. godine kao prva žrtva u škaljarsko-kavačkom ratu ubijen u Beogradu, pominjalo se uveliko među "Skaj" prepiskom članova supratnog, "kavačkog klana".

MUP
Radoje Zvicer, vođa "kavačkog klana"

- Oprostiću ti dug ako ubiješ Roganovića - poručivali su "kavčani" jednom od svojih vojnika još pre nekoliko godina.

Teško povređeni Jovanović, koji je ostao bez noge, ipak je bio najčešće u medijima. Ovaj nekadašnji fudbaler je bio akter nekoliko vatrenih obračuna u Podgorici, paljen mu je automobil, a 2015. godine pokušao je da ubije kuma i njegovog prijatelja. Dok je robija u Spužu postao je Fejsbuk zvezda zbog čestih objava šta radi i kako se gosti iza rešetaka.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam