Neće svedoke, neće Skaj: Advokati grupe Velje Nevolje istakli nove zahteve

18.06.2024

16:42

0

Autor: 24sedam

Izlaganjem advokata nastavljeno je suđenje grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koje je krenulo ispočetka

Neće svedoke, neće Skaj: Advokati grupe Velje Nevolje istakli nove zahteve
Ilustracija - Copyright 24sedam/KAtarina Mihajlović/Antonio Ahel/ATAImages/E Stock

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je uvodnim izlaganjem advokata nastavljeno suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koje je krenulo ispočetka u ponedeljak.

Advokat Dejan Lazarević, koji brani nekoliko optuženih, u uvodnom izlaganju predložio je sudiji da suđenje krene ispočetka kako bi se ispravile sve nepravilnosti koje je, tvrdi, počinila prethodna sudija.

Lazarević je istakao razloge zbog čega bi sud trebalo da ukine rešenje o potvrđivanju sporazuma o priznanju krivice koje je tužilaštvo sklopilo sa okrivljenim-saradnicima Srđanom Lalićem, Bojanom Hrvatinom i Nikolom Spasojevićem.

ATAImages/ Antonio Ahel
Advokat Dejan Lazarević

 

Branilac tvrdi da je Spasojević tokom svog izlaganja priznao krivično delo nezakonito držanje i nošenje oružja, krivično delo koje nije obuhvaćeno tim sporazumom, zbog čega je predložio da sudija taj sporazum poništi.

Kada je reč o Hrvatinu, Lazarević tvrdi da je priznao tokom svedočenja da je trgovao narkoticima i poružjem, što takođe nije obuhvaćeno njegovim sporazumom.

Lazarević je naveo i da je oštećeni I.S. kog su pripadnici ove grupe oteli i tri dana mučili i zlostavljali na stadionu FK Partizan, tokom svedočenja rekao da je njega Lalić silovao, zbog čega je rekao sudiji da bi trebalo da zatraži od tužilaštva da pokrene postupak protiv Lalića za krivično delo silovanje.

Printscreen
Veljko Belivuk i Srđan Lalić

Lazarević se osvrnuo i na komunikaciju sa kriptovane aplikacije "Skaj" dobijene međunarodnom pravnom pomoći, tvrdeći da je to nezakonit dokaz u Srbiji i da je to sad potvrdio i Evropski sud pravde.

Miljkovićev advokat Nikola Jerković je naglasio da dobrana osporava činjenično stanje i pravnu kvalifikaciju optužnice, te je detaljno objasnio zbog čega smatra da se komunikacija sa Skaj aplikacije ne može koristiti u Srbiji kao dokaz.

Operacije, pa razdvojeni postupak

Optuženi Boris Karapandžić nije došao na današnje suđenje, jer je, kako je ukazano medicinskom dokumentacijom, operisao tetivu, dok je optuženi Aleksa Stošić izostao zbog operacije proširenih vena na nozi. U odnosu na njih je sudija razdvojila postupak.

Nakon Jerkovića i ostali advokati će izneti uvodna izlaganja.

Prvom optužnicom, koja je napisala na više od 300 strana, pripadnici se terete za ubistva Aleksandra Gligorijevića zvanog Puki, Gorana Veličkovića Goksija, Milana Ljepoju, Lazara Vukičevića i Zdravka Radojevića.

Istom optužnicom pruipadnici su optuženi za trgovinu drogom, nelegalno držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje. Kako se navodi u optužnici pripadnici grupe su tri dana u prostorijama restorana u Humskoj, odnosno na stadionu Partizana, držali I.S. kog su tukli, mučili i silovali.

Ovom optužnicom je obuhvaćena i tačka koja se odnosi na trgovinu drogom, a koju su kako se sumnja držali u prostorijama stadiona. Drugom optužnicom pripadnici se terete za ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihjalovića.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike