Suđenje Belivukovom klanu kreće ispočetka: Ubistva, otmice, silovanje, droga i oružje pred novim većem

17.06.2024

09:31

0

Sudija Vinka Beraha Nikićević otišla je u starosnu penziju, a prema zakonu, suđenje pred novim većem kreće iznova

Suđenje Belivukovom klanu kreće ispočetka: Ubistva, otmice, silovanje, droga i oružje pred novim većem
Marko Miljković i Veljko Belivuk - Copyright 24sedam/E-Stock Miloš Rafailović

Suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji se terete za sedam ubistava, otmice, silovanje, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja danas kreće ponovo ispočetka. Razlog što suđenje ozloglašenom klanu počinje iznova je taj što je Visoki savet sudstva doneo odluku da sudija Vinka Berahi Nikićević, koja je bila predsednica veća u postupku protiv organizovane kriminalne grupe, ode u starosnu penziju.

Nekadašnjoj predsednici sudskog veća u postupku protiv Belivukove kriminalne grupe sudijska funkcija prestala je da važi krajem aprila, a novi termini za nastavak suđenja ozloglašenoj kriminalnoj grupi su početkom ove nedelje, odnosno danas 17, pa potom 18. i 20. jun kada će se održati pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu.

Beraha Nikićević u aprilu je navršila 65 godina, zbog čega je Visoki savet sudstva doneo takvu odluku, a prema zakonu, kada se promeni sudija, suđenje počinje ispočetka jer novi postupajući sudija mora da se u potpunosti upozna sa predmetom i svim dokazima, svedocima i okrivljenima.

Suđenje Belivuku zajedno sa drugim pripadnicima ove organizovane kriminalne grupe traje već dve godine, a do sada je ispitano više svedoka koji su govorili o predmetima optužnice, kao i tri svedoka saradnika.

Prethodna suđenja je obeležilo čitanje "Skaj" prepiski i preslušavanje audio materijala, a u vezi sa ubistvima koja se klanu stavljaju na teret.

Na poslednje održanom ročištu, sudija Beraha Nikićević donela je odluku da iz pritvora pusti okrivljene pripadnike Belivukovog klana, Nemanju Lakićevića, kojem je pritvor zamenjen kućnim pritvorom, i Aleksu Stošića, koji je pušten da se u daljem toku postupka brani sa slobode.

Međutim, po žalbi tužilaštva Apelacioni sud je pomenutu odluku ukinuo i vratio na ponovno odlučivanje, pa je odlučeno da se obojica vrate u pritvor, da bi se na tu odluku žalili njihovi branioci, pa je Apelacioni sud odluku Višeg suda preinačio i odredio da se okrivljeni odmah puste iz pritvora, odnosno Lakućević u kućni pritvor.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike