Veštači se svaki trag o Danki: Pod lupom stručnjaka svi predmeti pronađeni u automobilu dvojice osumnjičenih!

19.04.2024

07:33

0

I dok traje potraga na terenu, u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru otpočelo je saslušanje svedoka

Veštači se svaki trag o Danki: Pod lupom stručnjaka svi predmeti pronađeni u automobilu dvojice osumnjičenih!
Copyright 24sedam/Tanjug

Pune dve nedelje prošlo je od hapšenja radnika JKP "Vodovod" Dejana Dragijevića (50) i Srđana Jankovića (50), osumnjičenih da su 26. marta u Banjskom Polju kod Bora službenim vozilom udarili, a zatim i usmrtili dvogodišnju Danku Ilić, a isto toliko traje potraga za devojčicinim telom.

Žandarmerija i policija, od dana kada je prijavljen njen nestanak, danonoćno pretražuju sva sela u ovom kraju, a posebno područje oko Zlotske reke i Lazarevog kanjona, ali zasad bez rezultata.

I dok traje potraga na terenu, u Višem tužilaštvu u Zaječaru otpočelo je saslušanje svedoka. Danas je saopšteno da se veštače svi tragovi i predmeti pronađeni u službenom automobilu "fijat panda", u koji su, sumnja se, Dragijević i Janković uneli Dankino telo, kada su je udarili.

Dragijević je na saslušanju u Tužilaštvu priznao i da je potom udavio devojčicu, kao i da su mu u premeštanju tela sa divlje deponije, gde su prvo ostavili telo, na još nepoznatu lokaciju, koju ne želi da otkrije, pomogli otac Radoslav (73) i sada pokojni brat Dalibor (40).

Šta otkriva veštačenje

Osim tragova i predmeta iz automobila, kako saznajemo, veštačiće se i tragovi sa odeće i obuće osumnjičenih, kapa jednog od njih dvojice i sa predmeti zaplenjeni prilikom pretresanja njihovih kuća. Pored toga, u toku su i telekomunikaciona i biološka veštačenja, kao i prostorno-vremensko veštačenje.

Sva ova veštačenja trebalo bi da utvrde kako je malena Danka udarena automobilom i gde je tačno njeno telo ostavljeno, kada su ga uneli u vozilo. Na osnovu veštačenja obuće, ukoliko ima tragova blata, može da se utvrdi sa koje lokacije potiče, što bi moglo da pomogne u otkrivanju lokacije tela. Veštačenje baznih stanica i telefona Dragijevića i Jankovića potvrdiće njihovo kretanje koje je do sada urađeno uz pomoć GPS lokacije automobila "fijat panda", ali i u danima dok još nisu bili privedeni.

Saslušanje svedoka

U tužilaštvu su u sredu saslušani Dankini roditelji Ivana i Miloš, a dan ranije je Dejanova majka Svetlana odbila da svedoči, na šta ima pravo kao privilegovani svedok. Po najavama iz tužilaštva, narednih dana biće saslušano još nekoliko svedoka, među njima i žitelji Banjskog Polja, koji su tog 26. marta poslednji videli Danku, kao i kolege dvojice osumnjičenih. Pošto su Dragijević i Janković tražili da prisustvuju svim saslušanjima, odloženo je njihovo psihijatrijsko veštačenje u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu.

Možda im proradi savest

Časlav Ristić, forenzičar u penziji, izjavio je danas da misli da su osumnjičeni uradili nešto stravično sa telom devojčice i da su ga možda odneli 50-60 kilometara dalje.

- Varaju se ako misle da će dobiti manju kaznu jer nema tela. Dovoljan je i samo DNK deteta nađen u vozilu osumnjičenih da se osude na doživotni zatvor. Nakon ovoliko vremena, teško da policija može da pronađe Dankino telo. Jedina šansa jeste da osumnjičenima proradi savest. Dešavalo se da osumnjičeni nakon nekog vremena u pritvoru osveste i zatraže razgovor sa tužiocem da otkriju šta su uradili sa telom. Sećam se, međutim, slučajeva da su osumnjičeni ćutali i da su tajnu odneli u grob - podvlači Ristić. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike