Španija izručuje Brašnjevića: Osumnjičen da je direktni počinilac likvidacije "škaljaraca" u Atini!

22.04.2024

07:15

0

Tužilaštvo je podnelo zahtev za izručenje Brašnjevića i postupak po tom zahtevu je u toku u Španiji, potvrđeno je u tom tužilaštvu

Španija izručuje Brašnjevića: Osumnjičen da je direktni počinilac likvidacije "škaljaraca" u Atini!
Ubistvo Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini - Copyright FacebookYouTube OneTV /Mup

Na zahtev Javnog tužilaštva za organizovani kriminal Srbije, u Španiji je u toku postupak za izručenje Srbiji Milinka Brašnjevića, osumnjičenog za učešće u ubistvima pripadnika "škaljarskog klana" u Grčkoj.

Tužilaštvo je podnelo zahtev za izručenje Brašnjevića i postupak po tom zahtevu je u toku u Španiji, potvrđeno je u tom tužilaštvu.

Brašnjević je uhapšen u Španiji krajem februara, a sumnja se da je učestvovao u ubistvima Stevana Stamatovića i Igora Dedovića u Atini i Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu 2020. godine.

Njega je okrivljeni-saradnik u postupku protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, Srđan Lalić, označio kao direktnog izvršioca ubistva Igora Dedovića i Stevana Stamatovića.

MUP
Milinko Brašnjević

Tužilaštvo je, podsetimo, donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv 19 osoba, odnosno grupe čiji pripadnik je, kako se sumnja, bio i Brašnjević, a čije su vođe, kako se sumnja, Radoje Zvicer, Belivuk i Darko Šarić.

Pre izvesnog vremena mediji su preneli vest da je Brašnjević mrtav, međutim, posle koordinisane međunarodne akcije, on je uhapšen.

Ko je Milinko Brašnjević?

Brašnjević je oduvek u kriminalnim vodama. Prvo je bio u ekipi Aleksandra Stanković Saleta Mutavog, a potom i Veljka Belivuka - Velje Nevolje. Prvi put je marta 2010. bio na poternici zbog pokušaja ubistva u beogradskom naselju Medaković 3, 26. februara iste godine.

U društvu sa osam godina mlađim A. M., pokušao je iz osvete da likvidira jednog od članova suparničke ekipe koji su 11. aprila 2009. u kafani "Žuta greda" u Beogradu teško ranili njihovog prijatelja. Brašnjović i A. M. su tog 26. februara 2010. bili u belom "reno safranu", koji se na semaforu zaustavio pored "opel vektre" u kojoj je bio Vladimir D. 

Kada je vozač otvorio prozor "vektre", počeo je da puca. Ispaljena su četiri hica, od kojih su dva pogodila mladića u ruku i stomak, a druga dva metka završila su u vratima vozila. Tada je policija organizovala poteru za belim "renoom" beogradske registracije, ali su napadači izbegli patrole.

Nekoliko dana kasnije je uhapšen.

U pritvoru je dočekao 20. decembar 2011. godine, kada mu je presudio Viši sud. Osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od pet godina i osam meseci, ali je morao da plati i 35.000 dinara sudskih troškova.

Ubistvo u Atini, pa inscenirana otmica

Igor Dedović i Stevan Stamatović/Printscreen /Mup
 

Onda je Brašnjević stao uz Velju Nevolju, naslednika svih poslova Saleta Mutavog. Tako je sa Ljubomirom Lainovićem učestvovao u ubistvu visokopozicioniranih "škaljaraca" Igora Dedovića i Stevana Stamatovića 19. januara 2020. godine u restoranu u centru Atine.

Brašnjovića je i svedok okrivljeni Srđan Lalić pominjao i kada je pričao o Ratku Živkoviću Zemi iz Danilovgrada, za koga je naveo da je bio “trojanski konj” među "škaljarcima", a da im se približio insceniranom otmicom i ubistvom Brašnjovića.

- Posle dolaska Brašnjovića iz Atine, inscenirani su njegova otmica i ubistvo. S njim smo otišli u stan kod Budimira u Kotež, svezali smo ga, prosuli smo lažnu krv po njemu, slikali ga i poslali slike kao da je ubijen, a potom ga slikali pored neke rake. Podeljene su pare, uzeo je Zemo, ali i Radoje Živković, i sa ovim slučajem se Zemo približio "škaljarskom klanu" - naveo je Lalić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike