Joka ubijen udarcem čekićem u glavu, Dedović krenuo na metak, Stamatoviću glava pala u tanjir! Ovako su likvidirani "škaljarci" u Evropi

22.12.2022

19:45

1

Autor: 24sedam

Lalić je govorio o ubistvima Stevana Stamatovića i Igora Dedovića u Grčkoj i Jovana Jovanovića u Španiji

Joka ubijen udarcem čekićem u glavu, Dedović krenuo na metak, Stamatoviću glava pala u tanjir! Ovako su likvidirani "škaljarci" u Evropi
Copyright Printscreen/Youtube/one tv/Pink

Svedok okrivljeni Srđan Lalić, u postupku koji se vodi protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i njihove organizovane kriminalne grupe koja se tereti za sedam ubistva, otmicu, silovanje i druga krivična dela, na jučerašnjem ročištu otkrio je do sada nepoznate detalje o likvidacijama Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini, kao i navodnog ubistva Jovana Jovanovića u Španiji.

Dedović, Stamatović i Jovanović su označeni kao pripadnici "škljarskog klana", suparničkog "kavačkom klanu" sa kojim je Belivukov klan blisko sarađivao.

Ubistvo u Atini

Igor Dedović i Stevan Stamatović, koji su bili označeni kao vođe "škaljarskog klana" ubijeni su 19. januara 2020 u restoranu "Voskopula" u Atini, dok su večerali sa suprugama i decom. U lokal su ušla četiri muškarca maskirana kapuljačama i šalovima, prišli su njihovom stolu, rasporedili se oko njega, izgovorili nekoliko reči na srpskom jeziku, a potom otvorili vatru. Ispalili su 24 metaka, od kojih samo tri nije pogodio žrtve. Tom prilikom i Stamatovićeva žena je pogođena u butinu, nakon čega je hospitalizovana i nije bila u životnoj opasnosti.

Nakon dvostrukog ubistva policija je objavila fotografiju četvorice osumnjičenih, a navodilo se da su sa mesta zločina pobegli crnim džipom. Grčki mediji tada su pisali da je policija istraživala da li su u ubistva Stamatovića i Dedovića umešana trojica državljana Srbije koji su bili privođeni 13 dana ranije, nakon sukoba u jednom klubu u Glifkadi, a kod kojih su pronađeni lažni pasoši i  pištolj sa izbrisanim serijskim brojem.

Miljković i Belivuk Printscreen
Marko Miljković i Veljko Belivuk

Govoreći o ovim likvidacijama, svedok okrivljeni Srđan Lalić na jučerašnjem ročištu naveo da je sa Veljkom Belivukom prešao granicu, i da mu je on i kazao da je više od 20 pripadnika "kavačkog klana" u Atini, da love "škaljarce".

Belivuk mu je, naveo je, rekao da su Zviceru odmetnici iz bezbednosnih službi davali informacije o kretanju porodica Dedovića i Stamatovića.

Odgovarajući na Miljkovićeva pitanja, Lalić je rekao da ga niko nije dočekao u Atini i da je sam sebi organizovao smeštaj, kao i da mu je Belivuk "gurao novac" da to plati, ali da on to nije želeo da prihvati.

Lalić je naveo da pretpostavlja je Radoje Zvicer, odnosno "kavački klan", platio 100.000 evra da se Ljubomir Lainović i Milinko Brašnjović, pre dvostrukog ubistva, puste iz policije jer su se jedne večeri potukli u jednom restoranu.

Radoje Zvicer/MUP
Radoje Zvicer

Odgovarajući na Miljkovićeva pitanja, Lalić je izjavio da su likvidatori Dedovića i Stamatovića "Lainović, Brašnjović i još dvojica koje je Zvicer angažovao", a za koje je naveo da ne zna ko su.

Lalić je naveo da su mu Brašnjović i Lainović pričali da je Dedović skočio na pištolj, a da je Stamatović pogođen u glavu i da mu je glava pala u tanjir.

Lalić je o ovom dvostrukom ubistvu pričao i ranije. 

Na jednom od prethodnih ročišta on je izjavio da je likvidacija Stamatovića i Dedovića plaćena milion evra, i da su Lainović i Brašnjović trebali da se tale po pola, međutim, Radoje Zvicer je preko skaj aplikacije javio da se iznos mora podeliti sa još dvojicom, čime Ljubomir nije bio zadovoljan. 

Lalić je izjavio da je Marko Miljković u više navrata rekao da Lainović priča više nego što treba i da može napraviti ozbiljne probleme. Naveo je da su na povratku iz Grčke, Lainović i Brašnjović preko Severne Makedonije ušli na Kosovo, odakle su hteli da se dokopaju Srbije. Na Kosovu ih je, kako je naveo, sačekala ekipa “kavčana” i razdvojila ih. Lalić je ispričao da je Lainović prebijen, a potom upucan metkom u glavu, a da je istog dana video fotografije njegovog tela pored iskopane rupe.

Joka ubijen u Španiji?

Jovan Jovanović, koji takođe važi za visokopozicioniranog pripadnika "škaljarskog klana", vodi se kao nestao od 2020. godine, međutim Srđan Lalić rekao je da je ubijen u Španiji. I ranije tokom suđenja izjavio je da su ga "otela tri Zvicerova otmičara i ubila ga".

Odgovarajući na pitanje Marka Miljkovića kako je ubijen Joka, Lalić je juče rekao da "zna da mu je vrat bio slomljen, da je udaren čekićem u glavu".

- Videlo se na slici da mu je bandažiran vrat - izjavio je Lalić.

On je rekao da ne zna imena trojice koja su ga ubila. Odgovarajući na Miljkovićevo pitanje rekao je da ne zna šta su uradili sa Jokom kad su ga ubili, ali da zna "da nisu uspeli da otključaju "skaj" kao i da su komentarisali da su nesposobni, da su omanuli u daljem obmanjivanju škaljarskog klana."

Lalić je naveo da je nije imao ulogu u ubistvu Joke i Rileta Kapetana, već da je bio, kako je rekao, posmatrač.

Miljković: Pa što si pričao ovde o tim ubistvima kad si samo posmatrač i da li si video Joku ikada u životu video i kako znaš samo na osnovu slike da je to on?

Lalić: Ti si mi rekao, pričali smo o tome ti ja Veljko i Radoje Živković. Sećaš se Živković ga je zvao Joko.

Miljković: Kad su ti utvrdio da je to Jovan Jovanović, ako se on spominjao kao Joko?

Lalić: Ne mogu da se setim kada sam čuo njegovo ime i prezime.

Podsetimo, protiv devet pripadnika "kavačkog klana" podnete su krivične prijave krajem oktobra zbog sumnje da su planirali ubistvo Jovana Jovanovića, ali da u tome nisu uspeli.

Milutin Knežević, Miloš Jovanović, Milutin Čotar i Dejan Rutović uhapšeni su 24. oktobra u Kotoru zbog sumnje da su se sa šefovima tog klana Radojem Zvicerom i Milanom Vujotićem dogovarali o ubistvu Jovanovića. Krivične prijave podnete su i protiv Igora Božovića i Vladimira Vučkovića, koji su zbog drugih krivičnih dela u zatvoru u Spužu. Zvicer i Srđa Jurišević se nalaze u bekstvu i za njima su raspisane međunarodne poternice, dok se Vujotić nalazi u kućnom pritvoru u Turskoj.

Turska policija
Milan Vujotić

U saopštenju crnogorske policije se navodi da su Zvicer i Vujotić tokom maja 2020. godine podstrekivali druge osumnjičene da sprovode pripremne aktivnosti pre ubistva Jovanovića, odnosno da su ga pratili i osmatrali, prikupljali informacije o njegovom kretanju i boravku, obezbeđivali sredstva namenjena za izvršenje ubistva i uništavanje tragova nakon zločina, obezbeđivali i skrivali oružje namenjeno za izvršenje ubistva, prikupljali informacije o policijskim službenicima na terenu što bi olakšalo izvršenje ubistva i bekstvo izvršilaca nakon izvršenja likvidacije, te skrivali neposredne izvršioce na prethodno pripremljenim lokacijama.

Tada su iz policije istakli da ta grupacija, imajući u vidu sprovođenje "pojačanih policijskih aktivnosti" na području Kotora u tom periodu, "nije uspela izvršiti planirano i pripremano krivično delo na štetu J.J."

Kako smo već pisali, Jovanović je dospeo u žižu javnosti kada je u julu 2016. godine u zatvoru u Spužu polio vrelim uljem Kotoranina Igora Božovića, jedan od devetorice koji se sumnjiči za planiranje njegovog ubistva.

Jovanović je, kako su tada pisali crnogorski mediji, u prostoriji u kojoj zatvorenici imaju mogućnost da koriste kuhinju u kojoj sebi spremaju obroke, na Božovića prosuo dva litra vrelog ulja. Božović je uspeo da okrene glavu na drugu stranu i zaštiti oči, ali je po telu, ipak, zadobio opekotine višeg stepena, zbog kojih je zadržan na lečenju u Kliničkom centru Crne Gore.

Jovanović, koji je tada robijao zbog iznude, po kazni prebačen u samicu i da mu je pretila najteža disciplinska kazna od 10 do 14 dana boravka u izolaciji, preneli su tada mediji.

Krajem iste godine, Jovanović je pobegao iz prostorija Odjeljenja bezbednosti Kotor, gde je bio pritvoren zbog sumnje da je vlasnik oružja koje je zaplenjeno u kući Kotoranina Veselina Vukotića. Nakon dva meseca uhapšen je u Nemačkoj.

Privatna arhiva
Igor Vukotić

Jovanovićevo ime pominjalo se i nakon pucnjave koja se 2012. dogodila u diskoteci „Madam Koko” u Tivtu, kada je ranjen radnik obezbeđenja Dejan Deković. Zbog pucnjave se sudilo Igoru i Jovanu Vukotiću, koji je ubijen u septembru u Turskoj i Jovanoviću za krivično delo ubistvo u pokušaju.

Budući da tokom prvog postupka nije bilo dokaza da su oni počinili to krivično delo, tužilac ga je prekvalifikovao u krivično delo izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Foto: MUP
Jovan Vukotić ubijen je u Turskoj

 Igor Vukotić osuđen je na sedam meseci, dok je Jovanoviću izrečena kazna u trajanju od 14 meseci, a Jovan Vukotić je oslobođen od optužbi.

Jovan Jovanović je iz zatvora izašao u aprilu 2019. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike