Šta je zakasnela reakcija na poligrafu i kako su ubice bile naivne: Profesor objašnjava zbog čega "vidovnjaci" prave medveđu uslugu

04.04.2024

20:44

0

Prof. dr Radojica Lazić, dekan Fakulteta za diplomatiju i bezbednost, rekao je da ovakav ishod potrage za dvogodišnjom D. I. nije očekivao

Šta je zakasnela reakcija na poligrafu i kako su ubice bile naivne: Profesor objašnjava zbog čega "vidovnjaci" prave medveđu uslugu
Nestala Danka Ilić - Copyright 24sedam/Goran Sivački Facebook

Vest da su osumnjičeni priznali ubistvo nestale dvogodišnje devojčice Danke Ilić, kao i da su njeno telo bacili na deponiju potresla je Srbiju. Prof. dr Radojica Lazić, dekan Fakulteta za diplomatiju i bezbednost, poručio je da treba doneti određene zaključke kako bismo unapredili trenutnu situaciju u našem društvu. Objašnjava šta znači zakasnela reakcija na poligrafu, ali i zašto smatra da su osumnjičeni bili naivni u, kako ocenjuje, monstruoznom zločinu. Gde su grešili mediji, a gde je Sistem "Pronađi me" zakazao?

Danas su državni zvaničnici saopštili da su osumnjičeni za ubistvo dvogodišnje devojčice nestale kod Banjskog polja uhapšeni i da su priznali krivicu. Oni su do detalja opisali zločin i kako su ostavili telo na deponiji.

Međutim, postoje saznanja da je jedan od osumnjičenih premestio telo na drugu lokaciju, rekao je ministar policije Bratislav Gašić na konferenciji za medije.

Prof. dr Radojica Lazić, dekan Fakulteta za diplomatiju i bezbednost, rekao je u emisiji "Oko" RTS-a da ovakav ishod potrage za dvogodišnjom D. I. nije očekivao. Pretpostavlja da će istražni organi u najkraćem roku pronaći telo deteta.

Printscreen/RTS
 

S obzirom na izneti podatak da su osumnjičeni udarili vozilom devojčicu, a onda njeno onesvešćeno telo prebacili na zadnje sedište preko alata ukazuje na monstruoznost samog čina, rekao je profesor Lazić.

"Ovaj slučaj je potresao celu Srbiju. Imamo razloga da se zabrinemo, treba da povedemo računa o kaznenoj politici i posle svega ovoga nadam se da ćemo doneti određene zaključke kako bismo unapredili neke stvari u ovom našem društvu", istakao je Lazić.

Na konstataciju da je jedan od osumnjičenih učestvovao i u potrazi za devojčicom, Lazić kaže da je to jedan od načina da se skrene pažnja sa sebe.

"Ima tu i prilično naivnosti, u toj naivnosti potcenjeni su istražni organi, organi gonjenja i MUP-a koji ne zaostaju za najrazvijenijim državama. Uprkos 10-dnevnoj potrazi uspeli su da reše slučaj", naveo je prof. Lazić.

Naveo je da je nenamerno počinjeno teško krivično delo, ali da nakon toga oni, prema dosadašnjim informacijama, nisu pokušali da pruže pomoć.

RINA
 

“Obdukcija će utvrditi da li je odmah nastupila smrt, pretpostavlja se da nije momentalno, i onda ćemo videti koliko je monstruozan zločin“, rekao je Lazić.

"Vidovnjaci" prave medveđu uslugu

Vidimo šta policija radi, a postavlja se pitanje šta je to što ne vidimo. Lazić kaže da je pored pretaživanja terena koje se vidi, tu i operativni rad inspektora, rad sa građanima koji - nije vidljiv posao.

Prema njegovim rečima, javnost ima potrebu da što pre sazna nešto i da zbog nestrpljivosti neke stvari mogu da budu urađene brzopleto.

Organi unutrašnjih poslova obavljaju posao u tajnosti, princip tajnosti je bitan u početnim fazama, dodaje on.

"Javnost pravi pogreške dovodeći 'vidovnjake' u nekim medijima koji čine medveđu uslogu i koji otežavaju istragu“, rekao je Lazić.

Pripadnici MUP-a imaju jasan cilj, to su obučeni ljudi i moramo imati poverenja u njih kako bi imali konačni rezultat, podvukao je Lazić.

Tužilaštvo u Zaječaru se oglasilo saopštivši da su osumnjčeni počinili krivično delo teško ubistvo.

Lazić kaže da je za to delo predviđema kazna do 40 godina zatvora, zbog samog čina kako je izvršeno ubistvo. 

Šta znači zakasnela reakcija na poligrafu

Ministar Gašić je rekao danas da su osumnjičeni bili na poligrafu, da je jedan imao zakasnelu pozitivnu reakciju, a drugi pozitivnu reakciju.

“To znači da je poligrafsko testiranje za jedno od lica pokazalo osnovanu sumnju, ali i za drugog, ali sa manjim intenzitetom... Zakasnela reakcija može da se desi zbog samog psihičkog stanja“, rekao je Lazić uz napomenu da poligraf na sudu nije jedan od osnovnih dokaza, ali može biti indicija u predistražnom postupku.

Facebook
 

Ukazuje i da je savremena tahnologija izuzetno napredovala, pogotovo forenzika, i da to umnogome doprinosi tome da ovakva i najteža krivična dela budu brzo otkrivena.

Smatra da je Sistem “Pronađi me“ pokazao određene mane i da ga treba unaprediti kako bi bio učinkovitiji.

Prof. dr Lazić je nekada bio novinar, a danas ukazuje da se u borbi za informacijama i senzacionalizmom greši.

“U borbi za informaciju previde se neke situacije i objavi nešto što nije nimalo tačno. U ovakvim situacijama moramo biti hladnokrvni, voditi računa šta objavljujemo. Potrebno je da se zamislimo, kako se ponašati i kako javnost obaveštavati u ovakvim okolnostima“, rekao je Lazić.

Solidarnost u celoj Srbiji

Kod doma kulture u Boru građani se spontano okupljaju, pale sveće i donose cveće.

"Video sam ogormnu solidarnost ne samo u Boru, već i u celoj Srbiji pa i u celom regionu, a ovaj slučaj je podignut na visok nivo", istakao je Lazić.

To pokazuje da moramo sarađivati i shvatiti ozbiljnost ovakvih situacija i nepromišnjenost izajve pojedinaca i nekih medija u olažanju do istine, dodao je on.

Govoreći o sledećim koracima, kaže da će biti neophodno da prođe određeno vreme kako bi se telo devojčice pronašlo, a nakon toga sledi podizanje optužnice.

"Kao društvo treba da se zamislimo kako nam se ovakve stvari ne bi dešavale. Ovo je monstruozan slučaj i to treba da spoznamo i izvučemo pouke šta nam kao društvu treba činiti“, zaključio je Lazić.

Dvogodišnja devojčica je nestala pre deset dana. Od tada se za njom intenzivno tragalo. Prvi put u Srbiji je pokrenut Sistem "Pronađi me".

U potrazi su, pored policije, učestvovale Žandarmerija, helikopterska jedinica, pripadnici Gorske službe spasavanja.

Nada da će devojčica biti pronađena živa pojavila se pre nekoliko dana, kada je jedan srpski državljanin snimio video na stanici u Beču na kojem se moglo videti devojčica koja podseća na nestalu D. I. u pratnji dve Rumunke. 

Međutim, jutros je bečka policija saopštila da je razjašnjen identitet osoba sa snimaka, koje je u Beču napravio državljanin Srbije, i da je sa njima uspostavljen kontakt.

Najnovije vesti u vezi sa ubistvom Danke Ilić pročitajte u našem blogu u kom pratimo situaciju iz minuta u minut.  

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike