Mehaničaru autobusa ukinut pritvor! Veštak nema logično objašnjenje zašto je točak otpao

01.04.2024

17:43

0

Autor: Lj. S.

Veštak je napisao da je vozilo bilo tehnički ispravno

Mehaničaru autobusa ukinut pritvor! Veštak nema logično objašnjenje zašto je točak otpao
Otpao točak na autobusu - Copyright 24sedam/Anđela Stošić

Prvi osnovi sud je mehaničaru Ivici R. ukinuo zadržavanje od 48 sati, koje je određeno po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva.

Mehaničaru je 19. marta određeno zadržavanje, a on je pušten iz pritvora dan kasnije. 

Uviđaju je prisustvovao veštak koji je pregledao tehničku ispravnost autobusa i koji je napisao u izveštaju da je vozilo bilo tehnički ispravno za bezbedno učešće u saobraćaju.

24sedam/Anđela Stošić
 

- Zadnji levi spoljni točak je bio pričvršćen sa 10 šrafova i matica i mala je verovatnoća da se odvoji u jednom trenutku - navodi u izveštaju veštak i zaključuje da nema logično objašnjenje zašto je tokom vožnje točak otpao i nakon nekontrolisanog kotrljanja udario dva pešaka, nakon čega je jedan od njih preminuo.

Veštak pretpostavlja da je uzrok nezgode, možda nestručna montaža dva zadnja točka.

Autobus je star 8 godina, a točkovi su možda i stariji.

Odbrana mehaničara

 

 

Na početku suđenja, mehaničar je istakao da radi kao mehaničar u firmi "Bambus" i da je njegova dužnost da "redovno vrši vizualni pregled vozila", proveravajući stanje spojnica, točkova, guma, sedišta i signalizacije.

- Moja smena je od 20 do osam časova ujutru i ja nakon što pregledam vozila potpisujem putni nalog i to radim svako jutro pre nego što autobus izađe iz garaže. Konkretno ovaj autobus, koji saobraća na liniji 78, pregledao sam dan ranije u odnosu na nezgodu, dakle 17. marta 2024. godine. Izvršio sam vizuelni pregled, tako što sam baterijskom lampom pregledao spone, točkove, s tim što nisam detaljno gledao i nisam proveravao koliko su šrafovi zategnuti, pogledao sam i sedišta - naveo je mehaničar.

Kako je rekao, "vozilo mu je izgledalo sasvim normalno", te je potpisao putni nalog tog jutra nakon čega ga je preuzeo vozač.

- Što se tiče zadnjeg vremena, na tom autobusu nije rađeno ništa oko točkova, niti oko kočnica. Solidan je autobus, iako jeste stariji - dodao je on.

Rekao je i da nikada ne proverava da li su točkovi zavrnuti šrafovima, odnosno same šrafove, osim vizuelno.

- Na putnom nalogu potpišem svoje ime i ništa više ne popunjavam, a vozači sve ostalo. Kada stavim moj potpis, ja garantujem da je vozilo izašlo ispravno sa parkinga, a šta će se desiti u toku dana, da li će doći do nekog kvara, ne mogu da garantujem - rekao je mehaničar.

Kod Karađorđevog parka, u smeru ka Autokomandi, 18. marta dogodila se saobraćajna nesreća kada je autobusu otpao točak i udario dve žene. Jedna od njih, V.J (69), preminula je 19. marta u Urgentnom centru od zadobijenih povreda.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike