Sedmi dan potrage za malenom Dankom: Major policije otkrio u kom pravcu ide istraga; ambasador iz Beča kaže - U stalnom smo kontaktu sa UKP

01.04.2024

07:21

0

Najnoviji trag koji se analizira i proverava je snimak iz Beča na kome se vidi devojčica koja liči na Danku

Sedmi dan potrage za malenom Dankom: Major policije otkrio u kom pravcu ide istraga; ambasador iz Beča kaže - U stalnom smo kontaktu sa UKP
Copyright 24sedam/Tanjug/Facebook

Potraga za nestalom Dankom Ilić (2) iz Bora ušla je u sedmi dan. Cela Srbija pomno prati ovaj slučaj jer do sada ovakav nije zabeležen - dete je nestalo iz dvorišta vikendice dok je majka, kako ona sama tvrdi, otišla do automobila da drugom detetu da vode.

Nakon intenzivne potrage kilometrima oko Banjskog Polja gde je dvogodišnja devojčica nestala, policija je detaljno pretražila dvorište, kao i sve podzemne tunele u okolini vikendice gde je porodica boravila.

Najnoviji trag koji se analizira i proverava je snimak iz Beča na kome se vidi devojčica koja liči na Danku. Bečka policija pokrenula je odmah istragu, a raspisana je i Interpolova poternica.

Ambasada Srbije pozvala je sve koji u Austriji prepoznaju nestalu devojčicu da prijave policiji. U međuvremenu, pripadnici MUP-a pretraživali su deo Brestovačke reke. Helikopteri MUP-a i danas su nadletali širu oblast mesta nestanka devojčice.

22.46 - Miloš Ilić (30), otac nestale devojčice Danke Ilić iz Bora, dao je večeras prvu izjavu posle nestanka svoje ćerke u Banjskom polju prošlog utorka.

19.13 - Ambasador Srbije u Austriji Marko Blagojević izjavio je danas da se očekuje identifikacija deteta sa snimka nastalog u Beču

18.22 - MUP Crne Gore izdao apel o Danki Ilić

16.11 - Major policije u Upravi kriminalističke policije Bojana Otović Pjanović otkrila je u kom pravcu ide istraga posle objavljivanja video-snimak iz Beča. 

13.40 - Portparol bečke policije Markus Ditrih izjavio je da je problem način na koji je video na kom je devojčica koja liči na nestalu Danku Ilić došao do policije i da je zbog toga izgubljeno dosta vremena.

13.20 - Bager raščistio deponiju na Starom banjskom putu

12.58 - Ujak dva sata bio u policiji

Ujak nestale Danke se u policiji zadržao oko dva sata.

- Sad sam bio u policiji. Nemojte molim vas deca mi žive tu i uplašeni su. Rekao sam u policiji kratko šta sam imao - rekao je ujak Danke Ilić za Republiku.

12.50 - Oglasio se ambasador o nestanku male Danke: U stalnom smo kontaktu sa načelnikom UKP!

Uloga ambasade je bila da po pravilu obavesti i poveže što širi krug naših državljana i da skrene pažnju na ovaj slučaj i na mogućnost da se devojčica koja je nestala nalazi na teritoriji Austrije, kaže Marko Blagojević, ambasador Srbije u Beču.
On navodi da je ambasada obavestila javnost, pre svega naše državljane o snimku devojčice koja odgovara opisu nestale Danke Ilić, a koji je nastao u centru Beča.

- U kontaktu smo i u koordinaciji sa našim MUP-om i u dogovoru sa njima smo to i uradili. U koordinaciji smo i sa austrijskom policijom koja je pokrenula istragu i sada očekujemo da austrijska policija utvrdi identitet lica koja se nalaze na ovom snimku - navodi Blagojević.

Kako navodi, jedna od najboljih saradnja između dve zemlje je upravo na polju saradnje dva ministarstva unutrašnjih poslova, tako da je tu komunikacija besprekorna.

- Stalno smo u kontaktu sa načelnikom UKP-a i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i oni zaista posvećeno rade na ovom slučaju. Mi smo u stalnom kontaktu, pratimo sve što je novo i što može da pomogne ili ubrza utvrđivanje istine u vezi sa ovim slučajem. Mi to delimo i sarađujemo zaista besprekorno i profesionalno - navodi ambasador Srbije u Beču.

12.30 - Narednih dana svi u policiju

Svi članovi porodice majke i oca nestale Danke Ilić (2) danas i narednih dana će davati izjave u policiji. 

11.30 - Ujak u policiji

Ujak Danke Ilić došao je danas oko 11 sati u policijsku stanicu u Boru gde daje izjavu povodom nestanka sestričine Danke Ilić (2).

On je u policijsku stanicu došao sam i brzim hodom otišao da da iskaz.

11.20 - Pradeda male Danke Ilić (2), koja je nestala u utorak 26. marta oko 13.45 šokirao je izjavom da postoje dobre i manje dobre majke.

10.50 Devojčica nije nađena u Srbiji, to budi sumnju da je prešla granicu

Direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja Ivana Stevanović izjavila je danas da činjenica da devojčica nije pronađena na teritoriji Srbije šest dana od nestanka, budi sumnju da je ona prešla granicu.

Stevanovićeva je, povodom prijave državljanina Srbije koji živi u Beču da je na autobuskoj stanici u centru grada video, u pratnji dve žene, devojčicu, koja, navodno, liči na Danku, za Tanjug rekla da su sada u slučaj uključene i druge policije u Evropi i da je na svim graničnim prelazima i aerodromima žuta Interpolova poternica koja treba da pomogne u pronalasku devojčice. 

 "Želela bih da mi svi imamo malo više strpljenja i vere, to je izuzetno bitno da razumemo, jer je ovog trenutka prioritet da dođemo do Danke, da se ona pronađe. Kasnije će biti dovoljno vremena i za analize zašto se ona našla tu, gde je bila, tako da ne treba zloupotrebljavati ovo vreme sa lažnim i neproverenim informacijama zato što je policija u obavezi da proveri svaki trag", izjavila je ona.

10.00 - Nezvanično

Policija i vatrogasci pregledaće danas deponiju na Starom banjskom putu.

9.00 - Snimak navodnih Rumunki

Na snimku iz Beča na kojem su sa devojčicom dve žene, za koje vlasnik videa navodi da su Rumunke, vide se i lica žena.

Oko 20 časova izašao sam sa metro stanice i ugledao sam dete koje se otima i viče. Prvo sam posmatrao, a zatim sam počeo da snimam. Sve se dešavalo na jednoj stanici tramvaja. Sa detetom su bile dve žene koje su međusobno pričale na rumunskom. Dozivale su dete nekim imenom, nisam razumeo kojim, ali se devojčica uopšte nije odazivala - naveo je u mejlu Srbin iz Beča koji je tada policiji u Beogradu poslao i snimak deteta.

Printscreen/ MUP Srbije
 

 

07.20 - Ivanin brat o fotografiji snimljenoj kobnog dana

Stefan Dragomirović, rođeni brat Ivane Ilić, majke nestale Danke Ilić (2) je izjavio da se Danka, na fotografiji koja je odmah nakon nestanka i osvanula u svim medijima, nalazi 30 metara dalje od brata i majke, blizu sena i cepanica u dvorištu kuće. 

- Možda se neko sakrio iza i sačekao pravi trenutak. To je poslednja fotografija koja se nalazi u telefonu moje sestre i slikana je u 13.20 sati - rekao je za "Blic."

Takođe, Dankin ujak tvrdi da je devojčica tog dana i ranije jednom pokušala da ode iz vidokruga majke, ali je majka uspela da je pozove i vrati blizu sebe.

Danka Ilić (2) ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara. Ukoliko imate bilo kakve informacije, pozovite policiju na broj telefona 192.

MUP
 

Zbog njenog nestanka u Srbiji je prvi put aktiviran sistem "Pronađi me".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike