Danka je promenila istoriju za nestalim licima: Jurić - platforma "Pronađi me" ispunila očekivanja

31.03.2024

22:16

0

On je naveo da je ponosan na reakciju građana kada je platforma pokrenuta nakon Dankinog nestanka

Danka je promenila istoriju za nestalim licima: Jurić - platforma "Pronađi me" ispunila očekivanja
Amber Alert u Srbiji - Copyright YouTube/Centar za nestalu i zlostavljanu decu/ATA Images

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić rekao je večeras da je platforma "Pronađi me" ispunila očekivanja i da će, ako nestala devojčica Danka Ilić bude pronađena živa, platforma ispuniti svrhu svog uvođenja.

On je naveo da je ponosan na reakciju građana kada je platforma pokrenuta nakon Dankinog nestanka, pohvalio je reakciju pripadnika MUP-a, medija i građana, za koje je rekao da su odgovorno pristupili platformi.

- Kakav god da bude ishod, Danka će se pamtiti po nečemu, da je promenila istoriju po pitanju potrage za nestalim licima i da ćemo svi na drugi način gledati i potragu za nestalim licima, a da će druge zemlje u regionu gledati da se ugledaju na nas i da urade isto - rekao je Jurić na TV Pink.

Tanjug/Sava Radovanović
Igor Jurić 

Ono što se znalo pre nego što je aktivirana platforma, dodaje on, jeste da postoji taj tehnički nedostatak, da mobilni operateri nemaju kapacitete da u jednom momentu obaveste sve građane i sve korisnike mobilnih uređaja o nestanku, navodeći kao primer da najveći mobilni operater ima kapacitet da pošalje 50.000 poruka u minutu.

Jurić je rekao da se odmah pristupilo rešavanju tog problema i da se radi na uvođenju tzv. broadkast kanala, putem kojih se javnost preko baznih stanica može obavestiti o nestanku deteta.

Naveo je da je dogovoreno da mreža Vajber postane deo platforme "Pronađi me", da će njihovi predstavnici doći u Srbiju za 10 dana da potpišu ugovor i objasnio da Vajber ima kapacitet da u minutu pusti 500.000 poruka sa fotografijama.

Jurić je podsetio da je Srbija jedina zemlja u regionu koja ima ovakavu platformu i naveo da je MUP Republike Srpske zainteresovan da bude deo nje.

24sedam/Goran Sivački Facebook
 

Govoreći o istrazi nestanaka, Jurić je objasnio da policija ne menja svoj način rada zbog platforme i da je platforma dodatni alat, da se pomogne u potrazi policiji.

- Platforma je namenjena građanima, da bi dali svoj doprinos istrazi - rekao je Jurić.

Major policije Bojana Otović Pjanović izjavila je da su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova od dobijanja prijave preduzeli sve neophodne mere i radnje na pronalasku devojčice.

RTS printscreen
Bojana Otović Pjanović

Ona je istakla da su imali 600 prijava za nestanak dece, a da je ovo bio prvi put da su se ispunili svi uslovi da bi se aktivirala platforma "Pronađi me", naglasivši da su pripadnici MUP-a potvrdili relevantnost same prijave pre nego što se aktivirao sistem za hitnu intervenciju "Pronađi me".

- Aktiviranje tog sistema ne znači da pripadnici MUP-a ne preduzimaju druge obavezne mere i radnje. Dati su nalozi za pojačanu graničnu kontrolu prelaska granica u svim pravcima istog trenutka, a preduzimaju se sve neophodne mere. Mi u ovom trenutku preispitujemo svaku činjenicu kao da ima osnovana sumnja, a ne osnov sumnje i na najmanji nivo podozrenja da je neko sumnjiv za neko krivično delo - rekla je Otović Pjanović.

Ona je istakla da je ponosna na Upravu kriminalističke policije i na MUP, na spremnost profesionalaca da budu prisutni na terenu, da se ne štede, i dodala da su oni i sada na terenu.

- Oni i dalje rade, od načelnika Uprave kriminalističke policije, koji je bukvalno u svakom trenutku na telefonskoj vezi, do načelnika službe za suzbijanje kriminala, Nemanje Đurana, koji nosi najveći teret svega u smislu organizacije, koordinacije i zaštite, što je negde kod nas, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, veoma bitno - navela je Otović Pjanović.

MUP
 

Posebno je istakla prisustvo ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, koji je i svojim neposrednim prisustvom sa načelnikom Đuranom i drugim načelnicima i timovima profesionalaca koji su došli sa teritorije cele Srbije, na posredan način i učestvovao u pretrazi terena sa svim drugima.

Otović Pjanović je istakla da je eliminisan svaki osnov podozrenja da bi telo moglo da bude na tom terenu.

- I dalje kvadovi obilaze, helikopteri nadleću. Nezavisno od toga, kolege i dalje preispituju sve činjenice i okolnosti. Moramo uraditi rekonstrukciju događaja da bismo bili sigurni kako je moglo doći da dete sa samo napusti krug objekta - rekla je majorka policije.

Ona ističe da nije bilo kašnjenja u aktiviranju platforme "Pronađi me".

- Aktiviranje platforme je bilo, mislim, u 19 i 10 časova. To apsolutno ne znači da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova nisu istog trenutka po prijemu prijave preduzeli preventivno sve neophodne radnje i MUP je istog trenutka aktivirao pojačanu kontrolu prelaska granice u svim mogućim pravcima. Pod pretpostavkom da govorimo o otmici ili da je neko imao nameru da dete prevede u neku drugu zemlju, ja sam 100 odsto sigurna da to nije učinio preko legalne granice - istakla je majorka policije.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike