Tužilaštvo traži 40 godina zatvora: Završeno suđenje delijama - napali i zapalili kombi pun grobara

21.03.2024

17:41

0

Zatraženo je da sud optužene osudi na jedinstvene kazne zatvora od po osam godina

Tužilaštvo traži 40 godina zatvora: Završeno suđenje delijama - napali i zapalili kombi pun grobara
Copyright MN Press

Više javno tužilaštvo u Beogradu, u svojoj završnoj reči, predložilo je danas sudu da na ukupno 40 godina zatvora osudi petoricu navijača FK Crvena zvezda povodom optužbi za bezobzirni napad na kombi koji je prevozio navijače FK Partizan, posle održanog derbija između dva tima, 16. aprila 2022. godine kod Mladenovca.

Tačnije, zatraženo je da sud optužene osudi na jedinstvene kazne zatvora od po osam godina, kao i da im izrekne novčanu kaznu od 400.000 dinara, te da im izrekne meru zabrane prisustvovanja određenim utakmicama u trajanju od po pet godina.

Postupajući tužilac je u završnoj reči na suđenju između ostalog naveo da je dokazano da su optuženi izvršili krivična dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi i izazivanje opšte opasnosti, dodajući da su oni delimično priznali krivicu.

MN Press
 

Odbrana je sa druge strane tražila oslobađajuće presude, a sud je zakazao za 16. april izricanje prvostepene presude. Optuženi u ovom slučaju su Veljko Milivojević iz Mladenovca, Boris Novović, Ivan Marković, Todor Arambašić i Mihailo Stepanović svi iz Beograda.

Oni su u odbrani rekli da nisu bili organizovani i da nisu znali da su u tom kombijunavijači FK Partizana, kojim izjavama, kako je istakao tužilac, sud ne bi trebalo da pokloni veru, jer su kako tvrdi kritičnom prilikom rekli "ajmo Grobari". Postupajuću sudija je odlučio da danas optuženima ukine kućni pritvor u kojem su od 1. juna 2022. godine.

Optužnim predlogom osumnjičenima se stavlja na teret da su 16. aprila prošle godine oko 22 časa, zajedno sa više NN, nakon derbija između FK Crvena zvezda i FK Partizan, u ataru sela Markovac, kao navijači Crvene zvezde, preprečili put kombiju koji je prevozio navijače protivničkog tima.

Po izlasku iz svojih vozila, osumnjičeni su stavili maske na lica i kapuljače na glave i krenuli prema kombiju. Kamenicama i drugim predmetima su razbili sva stakla na kombiju, a potom ubacili zapaljene baklje u unutrašnjost kombija. Pritom je jedan NN napadač kroz polupan prozor palio tapacirani krov u kombiju.

Pošto se zapalila unutrašnjost kombija, u kojem je bilo devet oštećenih, oni su pokušali da napuste vozilo, ali im je jedan od NN napadača to onemogućavao držeći kombi koji se zapalio od ubačenih baklji, nakon čega su napadači otišli, a oštećeni su uspeli da napuste kombi i pobegnu u obližnju njivu. Vozilo koje je bilo zahvaćeno vatrom ubrzo je eksplodiralo.

U ovom incidentu četiri osobe iz kombija zadobile su lake telesne povrede. Optuženi u ovom slučaju su na početku suđenja delimično priznali izvršenje krivičnih dela koja im se stavljaju na teret, navodeći „da su se našli na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, prenose Novosti.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike