"Delije" na udaru, noževi sevaju: Izbodeni zbog dresova, dukseva i pesama Zvezde!

06.11.2023

20:45

0

A. A., (27) koji je uboden nožem u grudi jutros, odbio je da sarađuje sa policijom i da kaže ko ga je i zašto napao

"Delije" na udaru, noževi sevaju: Izbodeni zbog dresova, dukseva i pesama Zvezde!
Ilustracija - Copyright Profimedia/MN Press

Navijač Crvene zvezde A. A. (27) izboden je rano jutros u Beogradu. To je drugi navijač crveno-belih koji je ranjen nožem u prethodnih dve nedelje. Osim pucnjava u kojima su "delije" ranjavane i ubijane, najčešće iz razloga koji nemaju veze sa klubom i tribinom, događali su se i napadi nožem na navijače najtrofejnijeg srpskog fudbalskog kluba i to zbog obeležja, dresova, navijačkih pesama i slično.

A. A., koji je uboden nožem u grudi jutros, odbio je da sarađuje sa policijom i da kaže ko ga je i zašto napao, pa nije poznato da li je motiv vezan za ljubav prema klubu ili je neki drugi razlog u pitanju.

Tinejdžer (16) napadnut je 21. oktobra u pančevačkom naselju Strelište, samo zato što je nosio duksericu svog omiljenog kluba Crvena zvezde. Više osoba nasrnulo je na tinejdžera, koji je bio u društvu maloletnog druga. Zadali su mu više udaraca rukama, a upotrebili su i palice, kao i oštri predmet, kojim su ga uboli.

Navijački obračuni događaju se odavno. Navijač Crvene zvezde izboden je u maju 2004. godine na prvenstvenoj utakmici protiv Vojvodine i posle operacije bio je van životne opasnosti. Dobrica Dimitrijević (27) zadobio je više ubodnih rana na rukama, nogama i trbuhu, dok je na terenu igran fudbal. Za vreme i pose utakmice, koju je Zvezda dobila 3:0 i time osigurala naslov prvaka Srbije i Crne gore, povređeno je 14 navijača.

Užasan zločin zbio se u aprilu 2007. godine u kladionici "Rojal" u Novom Beogradu kada je navijač Partizana tražio od Dušana Penića da mu preda crveno-beli dres Dušana Baste kako bi ga zapalio. Verbalni sukob je prerastao u tuču, a "grobar" je potom izvadio pištolj i kundakom udarao mladića u glavu, posle čega je Penić pao na trotoar, udario glavom u ivičnjak usled čega je zadobio nagnječenje mozga i prelom baze lobanje. Preminuo je u Urgentnom centru.

Kobni ubod u srce

Nikola M. (23) iz Pločica kod Kovina izboden je nožem posle utakmice Crvene Zvezde i Dinama iz Tbilisija 6. avgusta 2009. godine. Mladić je izboden na Banjici i zadobio je povrede opasne po život. Mladić se posle utakmice sa trojicom drugara vraćao kući sa stadiona "golfom 2", pančevačke registracije. Svratili su na pumpu u Crnotravskoj  ulici na Banjici, gde su ih sačekali nepoznati napadači i Nikolu izboli nožem u stomak.

Ranjeni mladić je u trenutku napada na sebi imao Zvezdin dres, a krvavom navijačkom obračunu je navodno prethodila tuča koju su izazvali mladići iz "golfa".

Jagoda ubijen u Istanbulu

Navijač Crvene zvezde Marko Ivković, zvani Jagoda, iz Zemuna ubijen je 21. novembra 2014. godine u Istanbulu, kad su turski huligani napali grupu od 400 Zvezdinih navijača, koji nisu uspeli da uđu u halu Abdi Ipekči da prisustvuju meču Evrolige. Dok je u toku bio meč između Galatasaraja i Crvene zvezde, ispred hale su navijači Galatasaraja kamenicama i bakljama gađali navijače crveno-belih, a izbio je i fizički sukob. U opštoj tuči, Ivković je zadobio smrtonosne povrede nožem. Tokom utakmice koju je Galatasaraj u usijanoj atmosferi dobio posle dva produžetka sa 110:103, navijači turskog kluba u nekoliko navrata skandirali su: "Kosovo, Kosovo".

Jeziv zločin dogodio se krajem aprila 2016. godine u Čačku. Aleksandar Jaćimović (21) nožem je ubijen u masovnoj tuči u centru Čačka uoči utakmice Borac - Crvena zvezda, i to posle svađe zbog pesme "delija". Jaćimović je bio u grupi od petnaestak navijača Zvezde koji su šetali gradom oko 3.30 časova i pevali navijačke pesme. To se nije svidelo trojici mladića, koji su stajali sa dve devojke pored njih, na platou ispred Doma kulture. Usledila je svađa, a zatim i krvavi obračun u kom je povređen 18-godišnji navijač Zvezde iz Negotina, dok je Jaćimović dobio smrtonosan udarac nožem u srce.

24sedam/Dušan Nikolić
Ilustracija

U nameri da zaštiti prijatelja Aleksandar je uboden nožem u srce. Kako su tada naveli u tužilaštvu, nakon uboda prišao je obližnjoj klupi, seo i na njoj izdahnuo. Zbog ovog zločina, Viši sud u Čačku je 2017. godine osudio Čačanina Dušana Babića (22) na 18 godina zatvora zbog teškog ubistva.

Nožem u debelo meso

U okršaju navijačkih grupa, koji se dogodio oko 19.45 časova u kafiću "Fenjer" u Ulici Vase Pelagića broj 3 na beogradskom Senjaku u martu 2017. godine izboden je Borivoje P. (39). On je ranjen nožem u stomak sa leve strane nakon što su tri muške osobe uletele u kafić i nasrnule na njega. Borivoje P. zadobio je teže povrede, ali je njegovo stanje bilo stabilno. On je pripadnik najveće navijačke grupe Crvene zvezde "Ultra bojs".

Profimedia
Ilustracija

Tuča pristalica Crvene zvezde i Partizana dogodila se u martu 2018. godine uveče kod Hrama Svetog Save gde su navijači crno-belih napali "delije", koje su se vraćale sa meča protiv Napretka na Marakani. U opštoj makljaži, vijanju po okolnim ulicama, Karađorđevom parku, korišćene su baklje, motke, kamenice, ali i hladno oružje. Uhapšen je navijač Partizana, Emir Dž. za koga se sumnja da je, tokom obračuna, nožem u debelo meso ubo Bobana Đ. Nakon tuče je bilo još navijača sa lakšim povredama, a policija je uhapsila i pet navijača Zvezde.

Manje od godinu dana pre toga, na gotovo istom mestu viđena je takođe velika tuča navijača "večitih" rivala. Tada su navijači Zvezde naoružani motkama napali "grobare", koji su pripremali šampionsku bakljadu. Sumnjalo se da je tuča u kojoj je uboden navijač Zvezde zapravo bila osvetnička.

U sukobu pripadnika pristalica beogradskih klubova, izboden je u julu 2018. godine mladi navijač Crvene zvezde M. T. Potrebna mu je bila pomoć u vidu doniranja krvi.

“Moj brat je sinoć izboden od strane navijača Partizana na Novom Beogradu i potrebna mu je krv nulta pozitivna ako nije problem da to objavite i krv može da se da u bolnici VMA”, pisalo je u poruci koju je njegov brat tada uputio medijima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike