Piramida klana Džonija sa Vračara: Svako je imao svoju uhodanu ulogu, a ovo je spisak zlodela (VIDEO)

21.03.2024

20:45

0

Autor: 24sedam

Skicirana cela organizacija "vračaraca"

Piramida klana Džonija sa Vračara: Svako je imao svoju uhodanu ulogu, a ovo je spisak zlodela (VIDEO)
Radoje Zvicer i "vračarci" Nikola Vušović Džoni i Uroš Piperski - Copyright Pixabay/Mup

"Vračarcima", beogradskoj ispostavi "kavačkog klana", sudiće se umesto u četiri procesa samo u jednom pred Specijalnim sudom, odlučeno je danas. Među optuženima će biti svi, osim onih glavnih Nikole Vušovića-Džonija sa Vračara i Radoja Zvicera, koji su na poternici. 

Veruje se da je ovaj klan bio najorganizovaniji u mafijaškom svetu. Specijalno tužilaštvo skiciralo je piramidu njihove organizacije, gde se članovima nisu menjale uloge već samo mete i poslovi.
Rame uz rame sa vođom grupe Nikolom Vušovićem bio je Uroš Piperski, ali i Dario Đorđević.

Oni su izdavali naloge pripadnicima grupe za izvršenja krivičnih dela. Direktni izvršioci likvidacija bili su Lazar Ilić, Petar Jevtić, Miloš Miljanović i Marko Drakula.

"Skaj" nadimci grupe

Grupa sa Vračara je u komunikaciji koristila "Skaj" aplikaciju, koja je bila ključna i za njihovo hapšenje. Vušović se upisivao kao "Diablo", "Pirana", "Valhala", Piperski kao "LeBron James", "Bubatronac", "Francuz", Dario Đorđević je bio "Međedina", "Spomenko Gostić", "Kalimero", "Sinđelić".

 

Luka Cerović, Nikola Milenković, Nikola Filipović i Miloš Pavlović su pronalazili izvršioce krivičnih dela, isplaćivali novac i brinuli se o skrivanju i uništavanju tragova. Nedeljko Todorović i Aleksandar Milošević su planirali trase kretanja, pratili žrtve...

Nikola Kačarević bio je zadužen za namamljivanje i prikupljanje informacije o žrtvama, navikama i kretanju. Tu su mu pomagali Ivo Bukljaš, Đorđe Knežević, Marko Tacić, Nikola Božilović, Aleksandar Naumovski, Jovica Sovilja, Jovan Bošnjak, Nikola Vukojević, Rašo Ban, Strahinja Savić i Filip Grujić.

S druge strane, Stefan Mandarić, Vladan Miketić, Miloš Rančević, Aleksandar Ostojić, Vladimir Kovačević, Rajko Topić, Darko Maletić i Radivoje Jovanović su povremeno učestvovali u izvršavanju krivičnih dela. Draško Nikolić i Miloš Andrejević su bili "blagajnici" klana.

Cepanje klana na dva dela

U septembru prošle godine, zbog učestalih zaplena droge u Srbiji i brojnih hapšenja, došlo je do sukoba unutar "vračarskog klana". Navodno su se formirale dve struje. S jedne strane je Nikola Vušović-Džoni, a s druge Dario Đorđević.Dekster, koji svojim ljudima rukovodi iz zatvora u Austriji.

 

Ivan Biletić i Vojin Stupar su bili zaduženi za logističku podršku i prebacivanje direktnih izvršioca preko državne granice i skrivali ih na tajnim lokacijama kako ne bi bili uhapšeni.

Sva njihova zlodela su opisana u četiri optužnice.

PRVA Najveći broj "vračaraca", njih 38, nalazi se u optužnici u kojoj je šef Nikola Vušović-Džoni, a terete se za tri likvidacije i pet pokušaja ubistava. Optuženi su za ubistva u 2020. - Aleksandra Halabrina (20. mart), Dragana Ristića (10. septembar) i Aleksandra Šarca (17. oktobar). Tu su i pokušaji ubistva sada pokojnog Lazara Vukićevića (7. oktobar 2019.), Samira Divljanovića (29. decembar 2019.), Miloša Nilovića (11. maj 2020.), Andriju Zarića (27. novembar 2020.) i Arsenija Stefanovića (1. febraura 2021.).

Reket od 15.000 evra

U februaru Viši sud u Beogradu osudio je Marka Tacića na kaznu zatvora od godinu i po dana, Ivu Bukljaša na godinu i tri meseca i Jovana Bošnjaka na godinu i sedam meseci. Oni su pokušali od M.M. da iznude 15.000 evra u oktobru 2019, a po nagovoru, kako se sumnja, Luke Cerovića.

U velikoj akciji hapšenja zaplenjeno je 552.000 evra i 110.100 švajcarskih franaka.

DRUGA Radoje Zvicer i Nikola Vušović optuženi su za organizovanje grupe koja je planirala ubistvo Strahinje Savića cijanidom u zatvoru u Bijelom Polju. Savić je uhapšen u januaru 2021. u Budvi zbog sumnje da je sa Lazarom Ilićem pripremao likvidaciju "škaljarca" Marka Ljubiše Kana. On je, navodno, posle hapšenja istražiteljima odmah dao šifru svog telefona i otkrio važne informacije zbog kojih su kasnije uhapšeni mnogobrojni "kavčani", pa je kao cinkaroš i sam postao njihova meta. Zvicer je organizovao kupovinu cijanida u Bugarskoj, a onda ga predao ljudima Nikole Vuševića kako bi ga otrovali.

Pored Vušovića i Zvicera u optužnici su i Nedeljko Todorović, Dario Đorđević Dekster, Aleksandar Milošević, Nikola Mileković, Ognjen Drašković, Danilo Tešić, Bojan Šotra, Aleksandar Čavić, Bojan Dimitrijević i Dejan Rutalj.

TREĆA "Vračarci" se terete i za ubistvo vlasnika nekoliko restorana i lokala Dragana Ristića Čađe u Kaluđerici. Za ubistvo je izdvojeno 60.000 evra, a Dario Đorđević je pronašao pištolj, prigušivač i municiju. Zločin je izvršio Vuk Ursulov.

Već dobili 35 godina robije

Stefan Runić je novembra 2023. osuđen na kaznu zatvora od 11 godina, Petar Nikolić i Ognjen Trojanović na po 10 godina i Stefan Žižović na četiri godine. Oni su bili direktno počinjeni Dariju Đorđeviću - Deksteru.

 

ČETVRTA Marko Drakula je optužen da je pokušao da ubije Lazara Vukićevića 7. oktobra 2019. godine, kada je na Vračaru pod njegov "porše" postavio eksploziv. U napadu, Vukićevića je lakše povređen, ali su ga u okrobru 2020. godine ubili pripadnici grupe Veljka Belivuka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike