Tinejdžerka krije ključni odgovor: Kome je smetao Ranko Eskobar

09.03.2024

08:00

0

Autor: 24sedam

Dva traga mogu da odvedu do naručioca ubistva

Tinejdžerka krije ključni odgovor: Kome je smetao Ranko Eskobar
Copyright Printscreen/Društvene mreže

Ubicama Ranka Radoševića (54), zvanog Eskobar, suđenje počinje 4. aprila. Na sudu je njih četvoro, ali još se ne zna ko je naredio likvidaciju ovog "škaljarca" 9. marta 2023. u kafiću na pumpi "Knez petrol" u Rušnju. 

Jedina dva traga koja vode ka naručiocu ostavile su dve izjave. Prva je od optuženog pomagača u zločinu Marka Pjanovića, a drugu izjavu je dala maloletnica (17), čiji iskaz još nije iznet u javnost, čak ni posle podizanja optužnice protiv optužene grupe.

Spisak optuženih

  • Stefan Zlatanović (28), Lebane; teško ubistvo u saizvršilaštvu, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija
  • Luka Vučetić (26), Kraljevo: teško ubistvo u saizvršilaštvu, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija
  • Marko Pjanović (28), Brčko: krivično delo teško ubistvo u pomaganju
  • Azra Šabanović (22), Brčko: krivično delo teško ubistvo u pomaganju
  • - Nalogodavac za ovu likvidaciju je ista osoba koja je naredila i ubistvo Luke Žižića u Novom Beogradu. Motiv u oba napada, koji su odrađeni po istom modelu, jeste strah od krvne osvete - naveo je tada osumnjičeni pomagač, povezujući Žižićevo ubistvo od 28. aprila 2022.

    Kraljevačka veza

    U obrazloženju ova dva slučaja navodi se i da je pokojni Luka Žižić sin Mije Žižića, sa kojim je Ranko Eskobar bio veoma dobar prijatelj. Strahovali su da bi Radošević mogao da organizuje osvetu za ubistvo Luke Žižića, pa su odlučili ga da ubiju.

    To je, međutim, ostalo samo na ovom objašnjenju. Ništa dalje, iako su u oba ubistva učestvovale osobe iz Kraljeva. Na suđenju Žižićevom ubici takođe nije otkriveno ko je naručilac. Zato je i ostalo da iza svega stoji "kavački klan".

    Tajm lajn zločina

    • 24. februara Azra Šabanović i Marko Pjanović u Kraljevu ukrali su "golf 4" koji su kasnije ubice koristile u zločinu;
    • 27. februara Pjanović je s Radoševićem kontaktirao radi kupovine njegovog "golfa 8";
    • 28. februar Razmenili su SMS poruke i dogovorili se da se nađu na pumpi;
    • 9. marta Pjanović i Ranko Eskobar dogovorili sastanak za 11 časova. U 11.05 ubice pucale u Radoševića, koji je preminuo posle 27 minuta;
    • 11. marta U Novom Beogradu uhapšeni su Stefan Zlatanović i Luka Vučetić;
    • 14. marta U Sarajevu je uhapšena Azra, a sutradan i njen momak Marko;
    • 6. jula Izručen Marko, a četiri dana kasnije i njegova devojka. 

    U slučaju Radoševića je i izjava maloletnice (17), koja se ocenjivala kao ključna. Saslušana je u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, u Odeljenju za maloletnike, jer postoji sumnja da je pomagala oko likvidacije i da je znala šta se sve planira. Ni iskaz, kao ni ključni deo o naručiocu, nikada nije ugledao svetlost dana.

    Slučaj advokata i Šarić

    Radošević je, kao vođa klana iz Nikšića, bio uz "škaljarce", a trgovao je automobilima, i to kao "specijalac" za blindirana vozila. Tesno je sarađivao sa vođom "škaljarskog klana" Jovanom Vukotićem. Ranije, bio je blizak "bežanijskom klanu" Gorana Mijatovića Mite, koji je likvidiran 2006. u Beogradu. Iz tog perioda je prvi put (2006. godine) i pomenut u medijima kada je sa Mijatovićem uhapšen zbog iznude nad advokatom Branimirom Guglom u Beogradu. 

    Dovođen je u vezu sa Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem jer je kod njih pronađen automobil koji se vodi na njegovo ime.

    Radošević se pominjao i na suđenju pljevaljskom narko-bosu Darku Šariću. U sudskom procesu, tokom suočavanja sa svedokom saradnikom Nebojšom Joksovićem, optuženi Šarić je izjavio da “Joksović laže kako bi zaštitio Ranka Eskobara iz Nikšića”.

    Bonus video

    Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Možda vas zanima

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike