Morao da liže i svoju krv: Mučili ga zbog 500 evra, pa slali u Beč da radi za zelenaše

08.03.2024

10:21

0

Za dug, koji je narastao čak 20 puta, mučen da bi ga otplatio kriminalom u Beču

Morao da liže i svoju krv: Mučili ga zbog 500 evra, pa slali u Beč da radi za zelenaše
Ilustracija - Copyright Stefan Tomasevic/ATAImages

Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je istragu protiv šestorice osumnjičenih da su od kraja 2022. godine do 3. februara 2024. u Lazarevcu silom i pretnjom, kao grupa, sa umišljajem, pokušali da iznude novac od I.O, saznaje Tanjug u Tužilaštvu.

Naredbom o sprovođenju istrage osumnjičenima Slobodanu V. (26), Darku V. (34), Nikoli T. (26), Nenadu Z. (45), Darku S. (33) i Ljubiši K. (25) teret se stavlja krivično delo iznuda za koje je zaprećena kazna zatvora od pet do 15 godina. Protiv svih osumnjičenih biće preduzete i dokazne radnje zbog protivpravnog lišenja slobode za koje je zaprećen zatvora do tri godine.

Zaćutali pred tužiocem

Darku V. se zbog nedozvoljenog držanja pištolja "zastava" na teret se stavlja i krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija za koje je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora i novčana kazna. Ljubiša K. se zbog neovlašćenog nošenja dve ručne bombe, koje je zakopao u šumi uvijene u džemper, tereti i za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora i novčana kazna.

Svi osumnjičeni su se na saslušanju u tužilaštvu branili ćutanjem. Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da im odredi pritvor da ne bi uticali na svedoke i da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremenskom periodu.

Potpisao dug od 10.000 evra

Žrtva I.O. je krajem 2022. godine od Slobodana V. pozajmio 500 evra uz dogovor da mu dug vrati uz mesečnu kamatu od 30 odsto, što mu je određeno vreme uredno plaćao. Pošto više nije mogao da plaća kamatu, Slobodan V. mu je predložio da pod istim uslovima pozajmi 500 evra od Nikole T, što je I.O i uradio i predao novac Slobodanu V.

Onda su Slobodan V. i Nikola T. i dalje tvrdili da im duguje još 1.000 evra, pa je oštećeni pod njihovim pritiskom 20. februara 2023. kod javnog beležnika overio sačinjenu priznanicu u kojoj se navodi da je na ime pozajmice od Nikole T. tog dana primio 10.000 evra sa rokom vraćanja 31. marta 2023. bez ikakve nadoknade i kamate, iako I.O. novac nije primio.

Nakon toga je oštećeni kontaktirao osumnjičene Darka V, Slobodanovog brata, i Nenada Z. koji su mu predložili odlazak u Beč radi obavljanja izvesnih nezakonitih radnji kako bi zarađivao novac i predavao ga osumnjičenima.

Otmica u stanu

Sumnja se da su ga osumnjičeni 3. marta 2024. oko jedan čas na silu odveli u stan kod Darka V. gde su ga držali sat i po vremena zaključanog na zastakljenoj terasi, a potom prebacili u dnevnu sobu gde su ga tukli i pretili njemu i porodici. Nenad Z. ga je, pored ostalog, naterao da liže svoju krv sa poda.

Nakon što je O. I. pristao da uradi sve što su od njega tražili, pohapšena grupa ga je odvezla do njegove kuće kako bi uzeo stvari i pasoš. Ali, on je iskoristio pogodan trenutak i pobegao.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike