Inspekcija u Leskovcu i NIšu zbog smrti porodilje: Oglasio se i Zaštitnik građana

01.03.2024

11:23 >> 14:04

0

Porodilja je potom zbog krvarenja hitno transportovana za UKC Niš

Inspekcija u Leskovcu i NIšu zbog smrti porodilje: Oglasio se i Zaštitnik građana
Ilustracija - Copyright Profimedia

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja nalazi se u Opštoj bolnici Leskovac zbog smrti porodilje nakon carskog reza koji je obavljen u ovoj ustanovi, kaže za "Blic" direktor ove bolnice dr Nebojša Dimitrijević.

Inspekcija obavlja nadzor i u KCS Niš, piše "Telegraf". Zaštitnik građana pokrenuo je danas samoinicijativno postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada leskovačke bolnice i Ministarstva zdravlja povodom informacija da je u Univerzitetskom kliničkom centru Niš preminula pacijentkinja iz Vlasotinca koja se prethodno porodila u Opštoj bolnici Leskovac.

Od leskovačke Opšte bolnice Zaštitnik građana traži da mu najkasnije u roku od 15 dana dostavi informacije o merama koje su u međuvremenu sprovedene kao i o rezultatima unutrašnje provere kvaliteta rada u konkretnom slučaju, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.  

U istom roku, Zaštitnik građana zahteva da mu Ministarstvo zdravlja dostavi podatke o rezultatima nadzora koje je zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja izvršila u Opštoj bolnici Leskovac, UKS Niš, kao i Domu zdravlja Vlasotince u kojem je vođena trudnoća pacijentkinje.   Zaštitnik građana od nadležnog ministarstva traži i da mu dostavi rezultate vanredne spoljne provere kvaliteta stručnog rada u navedenim zdravstvenim ustanovama.

Podsetimo, porodilja je potom zbog krvarenja hitno transportovana za UKC Niš, gde je i preminula.

Prema rečima doktora Dimitrijevića, u bolnici se četvorica inspektora "koji nisu iz njihove bolnice". On je najavio i unutrašnju kontrolu. Kako "Blic" nezvanično saznaje, carski rez je radila doktorka sa dugogodišnjim iskustvom, ali njeno ime u bolnici ne žele da saopšte.

Direktor leskovačke bolnice najavio je juče da će danas ujutru dati nalog da se oformi stručna komisija koja će utvrditi sve okolnosti vezane za porođaj.

- Formiraćemo ujutru stručnu komisiju za unutrašnju proveru kvaliteta rada koja će odmah početi sa radom. Biće pregledana kompletna dokumentacija koju je trudnica donela o toku trudnoće i celokupan tok porođaja u bolnici u Leskovcu, do transporta za UKC Niš – rekao je Dimitrijević juče za “Blic”.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike