Arkanov revolver ugasio život milionera: Fabrika alkohola nestala posle tri smrti u centru Beograda

21.02.2024

20:45

0

Autor: 24sedam

Naslednik 20 miliona maraka nastradao od kumove ruke

Arkanov revolver ugasio život milionera: Fabrika alkohola nestala posle tri smrti u centru Beograda
Copyright Profimedia

Dosta mi je svega! Teško mi je i ne želi više da živim.

Na parčetu papira, napisana u pet redova, ostalo je ovo oproštajno pismo Dragana Stošića (49), tik uz njegovo okrvavljeno telo sa metkom u slepoočnici. Na pismu su bile njegova i lična karta njegove supruge Jelene (24), kao i obe burme.

U tom stanu u centru Beograda, u Ulici kralja Milutina broj 49, u drugoj sobi je ležalo telo njegove žene i venčanog kuma Petra Teslića. Oboje sa prostrelnim ranama nanetim Stošićevim revolverom "Smit & Veson". Familija je tvrdila da je to oružje dobio na poklon lično od komandanta Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića. 

Oproštajno pismo pod prisilom

Krvavu scenu otkrile su njihove komšije 18. februara 2000. godine. Ulazna vrata bila su otvorena. Onda je počelo da se odmotava klupko i zamotava misterija, a u igri je bilo pravo bogatstvo - 20 miliona tadašnjih nemačkih maraka.

U prvu veziju policije, Jelenina porodica nije htela da poveruje. Zlata i Petar Veličković, majka i očuh devojke, nisu hteli da poveruju da je, kako kaže policija, Dragan ubio ženu i kuma, a potom i sebe.

- Možda je Stole napisao to pismo pod prisilom. Kada ih je pronašao komšija stan je bio otključan. Možda se u Teslićevom stanu nalazila i četvrta osoba. Već ranije su provaljivali u stan i iz njega odnosili skupocene slike - upozorava je Petar Veličković o oproštajnom pismu koje je nosilo datum 17. februar 2000.

Ljubavna priča počela je godinu dana pre smrti. Upoznali su se u jednom kafiću, svideli se jedno drugome i venčali 20. februara 1999, a Petar je Stoletu bio kum. Svadbeno veselje održano je u Skadarliji, a svatovima je svirao Svilen konac. Stošiću je brak sa Jelenom bio četvrti. Iz prethodna tri imao je pet ćerki. 

Brinuli o bogatom nasledniku

U septembu se Jelena doselila u Teslićev stan gde je već živeo Stošić, koji je tu imao i atelje. Novopečeni supružnici su se brinuli o venčanom kumu. Jelena je završila Grafičku srednju školu za fotografa, a radila je kao sekretarica u jednoj marketinškoj agenciji.

- Iako je bio stariji 25 godina voleo je Jelenu najviše na svetu. Voleo je ne samo kao suprugu , već je kroz nju posmatrao i svoje decu. Svakog jutra bi se budio pre nje. Umutio bi nes kafu i spremio doručak, pa bi je tek onda probudio. Govorio je da kada dobiju dete da će sve poslove po kući obavljati samo on - pričala je majka Zlata Veličković.

"Tenja, novembar 1991."

Na cevi revolvera iz kog je počinjen zločin bila je izgravirana posveta "Tenja, novembar 1991. godine". Iz SDG su demantovali da je sa njima ikada bio Dragan Stošić, kao i da je Željko Ražnatović Arkan revolvere, kao poklon za izuzetne vojničke poduhvate, darivao je samo potpukovnicima, pukovnicima i đeneralima.

Za to vreme, Tošić je puno pio. Stole mu je svakodnevno kupovao po pet paklica cigareta, ali i tridesetak flaša piva ili pet boci vina. Društvo su mu često pravile devojke iz agencija za poslovnu pratnju. Zbog njih je upao u dug od 50.000 maraka, a samo jednom makrou je dugovao 35.000.

Teslić i Stošić su se upoznali na robiji u požarevačkoj "Zabeli". Stošić je bio ekspert za falsifikovanje, a Teslić 12 godina zbog ubistva mladića 1988. Obojica su iz zatvora izašla marta 1999. godine.

Tu, ipak, nije kraj sage iz Kralja Milutina. Po otkrivanju tri tela isplivalo je i zašto je Teslić raskalašno živeo i zaduživao se pod kamatom. Čekao je 20 miliona maraka odštete iz Hrvatske.

Milione trošio unapred

Njegova porodica važila je za jednu od najimućnijih u Hrvatskoj. Imali su velika imanja, kuće i fabriku alkohola u Sisku, koju su otvorili pre Prvog svetskog rata. Imovinu su im prvo zapenile ustaše u Drugom ratu, da bi posle oslobođenja sve konfiskovali komunisti. Teslići su pobegli iz zločinačke Nezavisne države Hrvatske u Beograd gde su i kupili zgradu u Kralja Milutina. I ovo je posle rata konfiskovala nova vlast, ali im jeostavila jedan stan i podkrovlje.

Tako je Petar, u društvu dama sumnjivog morala, trošio bogatstvo koje je tek trebalo da mu legne na račun. Šta se dogodilo sa milionima nikada nije otkriveno.

Zato je u sudskom dosijeu tadašnjeg Okružnog suda u Beogradu (danas Višeg suda) ostao nalaz da je na Stošićevoj slepoočnici bila prostrelna rana i čestice baruta, što može da navede na zaključak da se ubio. Tako je istrga i zaključena: dvostruko ubistvo i samoubistvo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike