Marka Miloševića zatekao sa svojom ženom, pretukao ih oboje, pa ubijen: Hicima u glavu, usta i grudi Fiškali likvidirali Vladu Trefa?

20.02.2024

08:00

4

Sin nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića navodno naručio ubistvo Vladimira Kovačevića

Marka Miloševića zatekao sa svojom ženom, pretukao ih oboje, pa ubijen: Hicima u glavu, usta i grudi Fiškali likvidirali Vladu Trefa?
Vladimir Kovačević i uviđaj posle zločina - Copyright Printscreen/YouTube/Rudar7

Uspešni vozač auto trka, a kasnije kontroverzni biznismen Vladimir Kovačević, poznatiji kao Vlada Tref, likvidiran je pre tačno 27 godina na ulazu u beogradski Sava centar. Pozadina ovog ubistva kao i počinioci do danas su zvanično ostali nerazjašnjeni iako se uveliko spekulisalo da iza zločina stoji Marko Milošević, sin nekadašnjeg predsednika SRJ, inače blizak prijatelj Vlade Trefa, a kao egzekutori označena su braća Fiškali. 

Ovakve tvrdnje potkrepljene su bile i činjenicom da je Marko na mesto ubistva stigao samo nekoliko minuta posle policije. Marko Milošević je sa policajcima razgovarao u suzama, a na sahrani je bio jedan od najtužnijih. Mnogi su, međutim, sumnjali u iskrenost njegovih suza.

Trefov sin Andrej tvrdio je da su Markove suze bile lažne, a kad se usudio da nekoliko godina kasnije o tome i svojim sumnjama javno progovori i sam je ubijen. Andrej je tada pričao i o navodno prvom i jedinom sukobu do tada najboljih prijatelja, koji se dogodio neposredno pred smrt njegovog oca.

- Nekoliko dana pre smrti, moj otac je bio krenuo na službeni put, ali se negde blizu aerodroma setio da je zaboravio pasoš. Vratio se kući u Zemun, gde je živeo sa svojom drugom suprugom Bojanom. Kad je otvorio vrata, iznenadio se otkud Marko u njegovom stanu sa Bojanom. Razbesneo se, zgrabio pištolj i u besu pretukao prvo Bojanu, a zatim i Marka, koji mu je tad zapretio: "Nećeš dugo!" - pričao je Andrej Kovačević.

Priča je bilo mnogo, ali dokaza veoma malo, pa je smrt Vlade Trefa ostala misterija. Njegova likvidacija bila je prva u seriji ubistava ljudi iz neposrednog okruženja Slobodana Miloševića.

Tri hica iz "magnuma"

Kovačević je likvidiran 20. februara 1997. godine na ulazu u Sava centar u ulici Milentija Popovića, ispred kancelarije svoje firme. Tog kobnog, hladnog februarskog prepodneva, Vladimir je peške krenuo do svog auto-kluba "Tref“, čije su kancelarije bile u Sava centru. Bio je bez obezbeđenja, kad mu je prišao mladić sa čarapom na glavi, obučen u crno. U ruci je imao "magnum" iz koga je ispalio tri hica Kovačeviću u glavu, usta i grudi.

Zločin se dogodio po danu i na vrlo prometnom mestu, ali očevidaca likvidacije nije bilo. 

Sin Andrej predosetio sopstvenu smrt

Andrej Kovačević, sin ubijenog Vlade Kovačevića Trefa, prema zvaničnoj verziji. poginuo je 3. septembra 2006. godine, vozeći svoj motor "jamaha", dok je bio na slobodnom vikendu, tokom izdržavanja kazne zatvora od devet godina. Osuđen je zbog pljačke sefa agencije "Tref-rentakar", kada su hladnokrvno ubijeni blagajnica Biljana Stanojković i čuvar Bratislav Dačić, a oteto sedam i po miliona maraka.

Andrej je bio štićenik KPZ u Valjevu. Vozeći motor "jamaha" na uglu ulica Kneza Višeslava i Miloja Zakića udario je u "zastavu 101" kojom je upravljao S. S. (50).  To mu je bio prvi slobodan vikend, jer je u nedelju trebalo da polaže ispit u Višoj školi za menadžment u Zrenjaninu. Predosetio je smrt i prijateljima rekao da misli da neće živ dočekati ponedeljak. Tako je i bilo.

Vlada Tref bio je siromašan klinac, koji je maštao da će jednog dana postati veliki sportista. Početkom osamdesetih počinje da se interesuje za auto-sport, a već 1980. godine u svojoj prvoj automobilskoj sezoni na stazi „Grobnik“ kod Rijeke imao je solidan plasman (jedanaesti) u konkurenciji 100 takmičara.

Printscreen/YouTube/Rudar7
Uviđaj posle ubistva Vlade Trefa

U orbitu popularnosti i biznisa vinuo se nekoliko godina pre smrti, kad je upoznao Marka Miloševića, sa kojim ga je povezala ljubav prema sportu. Njih dvojica uskoro su postali bliski prijatelji i od tada Vlada Tref postaje daleko poznatiji zbog navodnog šverca cigareta, uz blagoslov i pomoć Miloševića, nego po reli-trkama.

Kako je bio veoma uspešan na stazi, 1992. godine otvara i svoj auto-moto klub "Tref" u koji iste godine dolazi i Marko i počinje da vozi trke za njega. "Golf VR6" koji su nekada vozili Vlada Tref i Marko Milošević, i dalje je u funkciji. U to vreme, devedesetih, bio je ofarban u žutu, omiljenu Trefovu boju. Njih dvojica su ubrzo odlučili da uspeh koji su imali baveći se sportom, postignu i u poslu.

Lanac fri-šopova

Vlada Tref otvara školu kartinga na Adi Ciganliji, ali i trgovinsko preduzeće "Tref", koje je u to vreme bilo uvoznik najvećih sportskih brendova. Osnovao je i špeditersku firmu "Inter Spid" koja je imala čak 10 ćerki firmi u zemlji i četiri u inostranstvu, lanac fri-šopova na granicama, kao i radio i televizijsku stanicu.

U isto vreme, Marko Milošević otvara velelepnu diskoteku "Madona" na ulazu u Požarevac i ni u jednom trenutku ne krije da mu je Tref pomogao u tome, ali nije precizirao o kakvoj vrsti pomoći je reč. Pored diskoteke, mlađi Milošević otvara i lanac pekara po Požarevcu kao i zabavni park "Bambilend", koji je, prema određenim spekulacijama, služio najviše za pranje novca.

Profimedia/24sedam
Marko Milošević i "Bambilend"

Uvoz cigareta bio je jedan od najprofitabilnijih poslova tada u Srbiji. Švercovale su se sa raznih strana, a najveći diler bio je upravo Marko Milošević. "Inter Sport" bila je jedina firma koja je uvozila cigarete u tadašnju Jugoslaviju, a njom je upravljao Vlada Tref. Jedan poziv Mire Marković Mihalju Kertesu bio je dovoljan da se Markovi šleperi iz Bugarkse propuste. Cigarete su skladištene u Trefovim fri-šopovima.

Božidar Bob Radović, zadužen za šverc cigareta u Crnoj Gori, u jednom intervjuu rekao je kako avioni sa boksovima sleću na aerodrom u Nišu, odakle se kasnije rasturaju po celoj Jugoslaviji i kako pitanje odakle cigarete u Jugoslaviji treba da se postavi Marku Miloševiću. Nedelju dana posle tog intervjua ubijen je Kovačević.

Posao šverca posle likvidacije Vlade Trefa nastavljaju Marko i Bojana Bajrušević. Cifre su bile ogromne, radilo se o nekoliko stotina miliona maraka koje su iznete iz Srbije odmah posle 5. oktobra. Svi ljudi koje ste na ulicama devedesetih mogli videti na svakom koraku kako prodaju bokseve cigareta zapravo su radili za Marka, iako to nisu znali.

Obojica volela Bojanu

Iako su Marko Milošević i Tref bili prijatelji i saradnici, na osnovu priča određenih ljudi, gajili su ljubav prema istoj ženi. U pitanju je bila Trefova druga žena Bojana Bajrušević koju je, navodno, zatekao sa Miloševićem na Kopaoniku. On je tada njen automobil šlep službom poslao nazad za Beograd, a Marku je lupio šamar koji mu, po mišljenju mnogih, sin predsednika nije oprsotio. Drugi put za kratko vreme zatekao ih je kad se vratio sa aerodroma. Marko je tada navodno odlučio da organizuje ubistvo svog trenera, prijatelja i saradnika. 

Printscreen/YouTube/Rudar7
Mesto likvidacije Vladimira Kovačevića

Marko Milošević našao se na sudu zbog otmice i prebijanja aktiviste pokreta "Otpor“ Zorana Milovanovića. Marko je dovođen u vezu i sa nezakonitim preuzimanjem vlasništva nad radio-stanicama, pekarama, prodavnicama po celoj zemlji.

Posle svrgavanja režima njegovog oca, Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000. godine, postojala je mogućnost za ispitivanje poslovanja Marka Miloševića. Iz tog razloga, već 7. oktobra napustio je Jugoslaviju. Sa lažnim pasošem koji je imao pokušao je da ode u Peking, ali je 9. oktobra deportovan u Rusiju u kojoj je i danas.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike