Vratio je otetu švedsku princezu, bio šef skandinavskog podzemlja, o njemu snimljen i film! Ubio ga je i "overio" unajmljeni Finac

04.02.2024

08:00

0

Jan Raninen, koji je ubio Joksa, a kasnije bio i osuđen, objavio je knjigu u kojoj je ispričao detalje egzekucije i otkrio naručioca

Vratio je otetu švedsku princezu, bio šef skandinavskog podzemlja, o njemu snimljen i film! Ubio ga je i "overio" unajmljeni Finac
Dragan Joksović Joksa - Copyright Printscreen/YouTube/Rudar7

Dragan Joksović Jokso, inače kum i najbolji prijatelj Željka Ražnatovića Arkana, likvidiran je u borbi za prevlast na švedskim ulicama, na današnji dan pre tačno 26 godina. Dvadesetogodišnji Finac Jan Raninen, unajmljeni narkoman, ubio je i "overio"Joksa s dva metka u glavu 4. februara 1998. godine u foajeu stokholmskog hipodroma Solvala. Joksović je, kako tvrde oni koji su ga poznavali, bio najveći autoritet skandinavskog podzemlja.

Dragan Kovač Kova, u borbi za prevlast na švedskim ulicama, ušao je u sukob sa Joksovićem, pa čak i navodno i naručio njegovu likvidaciju.

Smrt nerazdvojnog druga uzdrmala je inače mirnog Ražnatovića. Ljudi kažu da Arkan nikada nije pustio suzu u životu, sve dok nije sahranio svog prijatelja i kuma. Upravo Jokso je, tvrde upućeni, više puta tokom sedamdesetih pomogao Ražnatoviću da pobegne iz zapadnoevropskih zatvora, a važio je i za Arkanovog čoveka od poverenja.

Jokso je radio uglavnom kao obezbeđenje važnim ljudima i poznatim ličnostima. Brzo je napravio dobre veze i razvio posao u podzemlju. U to vreme oteta je švedska princeza, a kralj Gustav se obratio Joksu da mu pomogne znajući za njegove veze na asfaltu. Jokso je brzo uspeo da pronađe i vrati kralju njegovu ćerku bez ijedne ogrebotine.

Tada počinje njegov vrtoglavi uspeh u Švedskoj. Zvali su ga Veliki Jokso ili Jokso Div. Koliko je bio popularan govori podatak da se čak pojavljuje u spotu za švedsku pesmu Evrovizije ’86. O njemu je tamo snimljen i dokumentarac pod nazivom “Priča o Joksu”.

"Švedska policija priča gluposti"

Posle Joksovog ubistva, zapadni mediji odmah su počeli da pletu mrežu najneverovatnijih spekulacija. Pariski "Mond" pisao je 24. februara da je Arkan u Švedsku poslao četvoricu plaćenih ubica da namire račune s naručiocima ubistva. Željko Ražnatović Arkan, međutim, sve te tvrdnje energično je demantovao. U intervjuu švedskom "Ekspresenu" rekao je doslovce:

- Švedska policija priča koješta, to su najobičnije gluposti!

MN Press
Željko Ražnatović Arkan

Arkan je švedskim novinarima objašnjavao kako je Jokso bio "sjajan momak", a odbacujući sve optužbe o švercu cigareta i kriminalnom bekgraundu govorio je:

- Pa, ja mrzim cigarete i alkohol! I Jokso ih nije podnosio!

Inspektor Interpola Kenet Viman pratio je Joksa, inače dva metra visokog Crnogorca, ravno 12 godina:

- Bilo je gotovo nemoguće prikupiti dokaze protiv njega. Svim svedocima jezik se vezivao u čvor na sam spomen Joksovog imena. Svi su strahovali od žestokih metoda koje je primenjivao. Svi su ga se plašili kao samog đavola - pričao je Viman švedskim tabloidima.

Finac Jan Raninen, koji je ubio Joksa, a kasnije bio i osuđen, objavio je knjigu u kojoj je ispričao detalje o toj egzekuciji i kako ga je upravo Dragan Kovač Kova, nekadašnji Joksov prijatelj, ubedio da treba da ga ubije.

- Kovač je bio super momak, upoznali smo se ranije u zatvoru, a on me je jednog dana pitao da li sam spreman da ubijem Joksa, koji je bio vrlo poznat u Švedskoj. U početku nisam mogao da verujem da to traži od mene, ali sam osetio da bi to za mene bila velika odskočna daska u svetu kriminala. U početku sam se lomio da li da prihvatim ili da pustim brata da izvrši ubistvo. Ipak, shvatio sam da ću tim ubistvom preskočiti mnogo stepenica u svetu podzemlja i prihvatio sam. Kad sam ispalio prvi hitac, činilo se kao da nije ni dodirnuo Joksa, a drugi ga je već dotukao. Posle toga je pao i ležao je u lokvi krvi - piše Jan Raninen.

Vladika ih mirio na hlebu i soli

A kako je izbio rat između Joksa i Kove ispričao je Vitomir Marić, inače bivši bokser i "žestoki momak". Jokso je, kako tvrdi, želeo da izgradi strogu hijerarhiju u Švedskoj kakvu je njegov kum Arkan imao u Srbiji, pokušao je da napravi svoju vojsku. Kad je jednom trebalo da se reši sukob sa nekim Arapinom i Jokso je rekao Kovi da ode i sredi to, a ovaj mu je rekao "Hajmo zajedno". Jokso, koji je bio ogroman čovek, potcenio je sitnijeg Kovu i rekao: "Gde si ti video da general ide u boj?“ 

Takav stav mu je Kova smrtno zamerio, tako da ne bi došlo do rata na ulicama Stokholma, morao je čak da se uključi vladika koji ih je u crkvi na hlebu i soli pomirio.

Ponovo su, međutim, došli u sukob kada je Kova oteo šleper cigareta vredan milion maraka. Ispostavilo se da je to Šljukino, koji je bio povezan sa Bombonom i Arkanom, koji su preko Joksa tražili da se to vrati. Nakon toga, kako je objasnio Marić, Kova se prizvao pameti i zaključio da nije u redu što je to uradio, jer on nije razbojnik i isplatio dug, ali se zamerio sa Joksom i rekao da više neće sarađivati zajedno, jer je stao na suprotnu stranu.

Usledilo je ubistvo Joksovića, a samo pet meseci kasnije i Kovača. Kova je ranije preživeo atentat kada je na njega Zoran Uskoković Skole pucao iz "kalašnjikova". Posle neuspešnog atentata, strahujući od osvete, Skole je napustio Švedsku i vratio se u Srbiju. Arkan je ubijen 15. januara 2000. godine, a kao organizator ubistva označen je Skole, kome je Arkan navodno dugovao novac od transfera fudbalera Nikole Lazetića.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike