Sud doneo odluku o Skaju! Miljković i Belivuk prebledeli - fotografije mrtvih tela biće korišćene kao dokaz

14.02.2024

17:29

0

Predsednica sudskog veća je u nastavku suđenja saopštila da se odbija predlog odbrane da se izuzme materijal prikupljen putem međunarodne pravne pomoći iz Francuske

Sud doneo odluku o Skaju! Miljković i Belivuk prebledeli - fotografije mrtvih tela biće korišćene kao dokaz
Veljko Belivuk ispituje Srđana Lalića: Ilustracija - Copyright Profimedia/Mup

Sudsko veće Specijalnog suda u Beogradu danas je donelo odluku da se komunikacija preko kriptovane komunikacije "Skaj" koristi kao dokaz u postupku protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Predsednica sudskog veća je u nastavku suđenja saopštila da se odbija predlog odbrane da se izuzme materijal prikupljen putem međunarodne pravne pomoći iz Francuske, odnosno materijal koji je prikupljen sa kriptovane aplikacije će biti korišćen kao dokaz u ovom predmetu.

Obrazlažući odluku o prihvatanju materijala sa "Skaja" kao dokaz, sudija je detaljno objasnila da je sudsko veće razmatralo zamolnice kojima je tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo iz Francuske pružanje međunarodne pomoći i dostavljanje dokaza i dokaznog materijala sa te platforme koju su koristili Belivuk i ostali, a u kojima su poruke, glasovne poruke i fotografije.

24sedam Tanjug/Miloš Milivojević Printscreen
 

Srpsko tužilaštvo i policija su prvo obavešteni od strane Europola da postoje podaci da više pripadnika kriminalnih grupa iz Srbije koriste tu aplikaciju, kao i pripadnici ove grupe, navela je sudija i dodala da je prilikom pretresa optuženih pronađeno više aparata sa aplikacijom "Skaj".

Zatim je od Francuske zatražena dozvola za korišćenje tih podataka u krivičnom postupku i stigao je materijal na USB uređaju i dozvola da se koristi taj materijal, zbog čega sudsko veće smatra da su dokazi pribavljeni u skladu sa srpskim zakonom.

Veće je odbilo predlog odbrane da se izdvoje iz spisa zapisnici sa prepoznavanja od strane oštećenog I. S., kojeg su prema navodima iz optužnice pripadnici grupe mučili i zlostavljali na stadionu, kao i zapisnici sa saslušanja iz policije za nekoliko optuženih, zatim i audio-snimak iz sobe na Divčibarama, kao i audio-zapis iz hotela Crni vrh na kojem je Miljković.

Veće je stava da su iskazi Alekse Šejića i Vladimira Dimitrijevića dati u policiji po zakonu, zbog čega je odbila njihovo izdvajanje, dok će audio-snimci iz hotela u kojima su boravili optuženi biti korišćeni kao dokaz jer, kako je objasnila sudija hotel ne predstavlja stan.

Dok je sudsko veće odlučilo da ne izvodi kao dokaz audio-snimak tajnog prisluškivanja optuženog Marka Andrića, jer kako je navela sudija čuje se da je u pitanju stan i da on priča sa svojom tadašnjom verenicom, koja će biti pozvana na sledeće ročište kao svedok.

Pripadnici kriminalne grupe Miljkovića i Belivuka terete se za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike