Mozaik navijačkog zločina u Borči: Umešana grupa Shadows, a evo kako je umešan Velja Nevolja (FOTO)

07.02.2024

20:45

0

Autor: 24sedam

Članovi Senke (Shadows) akteri obračuna u Borči

Mozaik navijačkog zločina u Borči: Umešana grupa Shadows, a evo kako je umešan Velja Nevolja (FOTO)
Copyright MN Press/Facebook/Shadows

Akteri obračuna noževima u Borči, u kom je ubijen Jovan Milovanović (23), a ranjen njegov prijatelj Bora J. (23), obojeni su crno-belom navijačkom bojom. Tvrdi se da su pripadnici Grobara i to vezani za podgrupu Senke (u originalu Shadows).

Društvene mreže
Ubijeni Jovan Milovanović

Ova grupa pretpela je najviše turbulencija na Partizanovom jugu. Izgubili su dvojicu vođa, tesno su povezani sa Srbima s druge strane Drine, članovi su hapšeni zbog navijačkih izgreda, a posle nekoliko promena mišljenja završili su uz "Principe" Veljka Belivuka.

Samo Srbi

Grobarska ekipa Shadows nastala je 20. decembra 2000. na košarkaskoj utakmici Partizana i Orteza, kada su trojica navijača crno-belih koja su do tad bila redovni posetioci utakmica odlučili da oforme ekipu koju će činiti isključivo navijači srpske nacionalnosti. Zvanično su nastali na Voždovcu gde ranije nije postojala nijedna ozbiljna grobarska grupa.

Odmah su postali prepoznatljivi na jugu jer im je transparent bio plavo-bordo, bojama koje su nekada bile Partizanove dok nisu postali crno-beli. Prvih nekoliko godina ekipu su činili momci iz Beograda, Crne Gore i Nove i Stare Pazove. Kasnije su se priključili momci iz Republike Srpske.

Dvojica napadača u Borči

Za ubistvo Jovana Milovanovića pritvoren je Boško B. (22) i još jedan maloletnik. Oni su, uz pomoć jedne devojke, 1. februara u Borči namamili Milovanovića i njegovog druga i potom ih izboli noževima.

Prvi raspad grupa je doživala zbog ubistva francuskog navijača Brisa Tatona na Obilićevom vencu. Zbog ovog zločina 17. septembra 2009. ukupno devet članova Senki je završilo iza rešetaka.

Ubrzo, sedište grupe postaje beogradsko naselje Medaković 3, gde je često boravio i Jovan Milovanović ubijen u Borči. Tako su Senke februar 2014. imale prvi obračun u svojoj centrali. Naravno, sukobili su se sa Zvezdinim pristalicama zbog grafita. U sukobu jedna osoba je ranjena hicem iz pištolja, a uhapšeno je 11 navijača.

Malo Zabranjeni, više Principi

Na početku deljenja Grobarskog juga Shadows su bili poprilično neutralni, pozivali na smirivanje strasti, da bi u jednom momentu presekli i prišli Zabranjenima. Vremeno, ipak, vratili su se na jug i stali uz Principe Veljka Belivuka. Naziv njihove navijačke grupe stajao ispod saopštenja Grobara o zabrani ulaska Alkatraza i ostalih na jug. 

MN Press
Grupa osnovana decembra 2000. godine

 

Paralelno sa podelom crno-bele tribine, grupu je zadesila i serija tragedija. Vođa Senki Goran Klještan Boske (47) preminuo je oktobra 2019. u teretani tokom treninga. Usledila je zatim i smt Siniša Radovanovića Šklje i Mirka Mikija Markovića.

Zadnji veliki sukob sa Žandarmerijom, takođe, završio se hapšenjem Senki. Član grupe Shadows D. V. (25) osuđen na dve godine zatvora jer je 11. aprila 2023. nasrnuo na policijskog službenika prilikom pražnjenja tribine stadiona FK Čukarički na prekinutoj utakmici između kluba sa Banovog brda i Partizana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike