Osuđeni Veljini vojnici: Ovo su kazne za Lucifera i ekipu sa Karaburme

30.01.2024

14:19

0

Ukupna kazna 72 godine i devet meseci zatvora

Osuđeni Veljini vojnici: Ovo su kazne za Lucifera i ekipu sa Karaburme
karaburma hapsenje velja nevolja klan mup (6) - Copyright Printscreen/MUP

Specijalni sud osudio je danas 18 osoba na ukupno 73 godine i devet meseci zatvora zbog preprodaje droge na teritoriji Beograda, a dovode se u vezu sa grupom Veljka Belivuka. Sud je odlučio da, ipak, nije reč o organizovanoj kriminalnoj grupi već je deo njih osudio kao "običnu" grupu, a drugi deo kao saizvršioce.

Lazar Marinković, zvani Lucifer, optužen kao vođa ove grupe, prvostepeno je osuđen na kaznu zatvora od sedam godina. Marko Trajković i Luka Ostojić su osuđeni na kazne zatvora od po tri i po godine, a po pet godina su dobili Veljko Ogurlić, Nikola Filipović, Uroš Bulajić, Borislav Marmut, Stefan Milanović i Marko Vokić. Vasilije Nikolovski je osuđen na pet godina i osam meseci, a Stefan Simić na tri godine i tri meseca zatvora. Na kazne zatvora od po tri godine osuđeni su Marko Prlja, Luka Gemaljević, Aleksa Košutić i Aleksa Vasić. Luka Mumović je osuđen na kaznu zatvora od četiri godine, Predrag Vučković na četiri i po, a Aleksandru Krstiću, koji je maloletan, izrečen je vaspitni nadzor.

Ovo je prvostepena presuda na koju odbrana i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Dušan Todorović branilac Vasića, za Tanjug je rekao da neće uložiti žalbu na prvostepenu presudu, s obzirom da je sud u potpunosti poklonio veru kako odbrani okrivljenog tako i navodima odbrane. Tužilaštvo je u završnim rečima predložilo sudu da 18 pripadnika ove grupe osudi na ukupno 221 godinu zatvora.

Nosio drogu Luciferu

Na jednom od suđenja grupi Veljka Belivuka, okrivljeni-saradnik Nikola Spasojević je pomenuo Lazara Marinkovića Lucifera. Za njega je naveo da mu je nosio drogu koju je Marinković dalje prodavao.

Optužnicom je okrivljenima bilo stavljeno krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, a Marinkoviću i krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Sumnja se da je ova grupa, odnosno organizator, pripadnici, više maloletnika i NN osoba delovala od početka jula 2021. do 29. marta prošle godine u Beogradu, u cilju vršenja krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Sumnja se da su preprodavali kokain, heroin, marihuanu i amfetamin, čime su ostvarili znatnu protivpravnu imovinsku korist. Pripadnici su drogu prodavali u naselju Karaburma, u Beogradu, na splavovima i u klubu, a opojnu drogu su dostavljali i na adrese kupaca-uživaoca. Pripadnici ove kriminalne grupe uhapšeni su 29. marta 2022. godine, dok su trojica osumnjčenih već bili u pritvoru u trenutku hapšenja. Oni se dovode se u vezu sa poslovima i preprodajom droge kao deo grupe Belivuka i Marka Miljkovića kojima se sudi i za sedam ubistava.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike