Nisam Eleza stavio na mere! Nekadašnji načelnik UKP-a svedočio na suđenju Dijani Hrkalović

06.02.2024

17:33

0

Dejan Kovačević je rekao da nije on naložio operativnu obradu Darka Eleza, niti je znao za to tokom 2017. godine

Nisam Eleza stavio na mere! Nekadašnji načelnik UKP-a svedočio na suđenju Dijani Hrkalović
Dijana Hrkalović - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je, na suđenju bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović, ispitan nekadašnji načelnik UKP-a Dejan Kovačević u vezi sa operativnom obradom osuđivanog kriminalca Darka Eleza.

Kovačević je, odgovarajući na pitanja tužioca, rekao da nije on naložio operativnu obradu Eleza, niti je znao za to tokom 2017. godine. On je dodao da je kasnije postao načelnik UKP-a, odnosno da kada je Elez stavljen na mere, on nije bio na toj poziciji, već na poziciji načelnika SBPOK-a.

Printscreen/YouTube/FTV
Darko Elez

Kovačević je pojasnio da, kada je osoba stavljena na mere od strane jedne policijske uprave, druga ne može da istu osobu stavi na mere, ali može da policijsku upravu koja je prva osobu stavila na mere da pita za saradnju. On je na to dodao da ista ta policijska uprava može da zatvori operativnu obradu kako drugi ne bi mogli da prate tu osobu. Hrkalović je optužena da je Eleza stavila na mere kako bi sprečila da ga druge policijske uprave nadziru.

Kovačević je, pričajući o Elezu, naveo da je UKP krajem 2019. ili početkom 2020. godine njega stavio na mere, ali su operativci primetili da ih je Elez uočio zbog čega su se povukli.

Kovačević je na pitanje Hrkalovićkinog branioca Vladimira Đukanovića da li mu je ona naložila da uradi nešto nezakonito vezano za slučajeve sa optužnice, odgovorio da nije.

Svedok je rekao i da on nije Eleza stavio na listu NIK (nadzor i kontrola), ali da pretpostavlja da je to uradila novosadska policija.

Pored Hrkalovićeve, u ovom predmetu optuženi su i nekadašnji načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić i bivši načelnik za specijalne istražne metode Dejan Milenković.

Danas su ispitana još tri svedoka, dva policijska službenika iz Futoga, jedan koji je napisao krivičnu prijavu protiv Eleza, a kojeg je prijavio Želimir Kreštalica, kao i njegov nadređeni, i ispitana je službenica koja je učestvovala na operativnoj obradi "Sačma" i "Sačma 1 ", odnosno prisluškivanje i praćenje Eleza i Kreštalice.

Sledeće suđenje zakazano je za 8. mart.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike