Oštetili budžet Srbije za više od 18 miliona: Uhapšeno 26 osoba zbog utaje poreza

05.02.2024

14:02

0

Osumnjičeni su uz zajedničku krivičnu prijavu, sprovedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu

Oštetili budžet Srbije za više od 18 miliona: Uhapšeno 26 osoba zbog utaje poreza
Copyright Profimedia


U zajedničkoj akciji inspektora Poreske uprave Sektora Poreske policije - Operativnog odeljenja Beograd i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije - Odeljenja za borbu protiv korupcije, a po nalogu Višeg javnog tužilaštva lišeno je slobode 26 lica, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela poreska prevara u vezi sa PDV i poreska utaja u ukupnom iznosu većem od 18 miliona dinara, kao i krivično delo pranje novca, saopštila je Poreska uprava.

Kako je navedeno, dva osumnjičena lica su u svojstvu odgovornih lica privrednog društva u periodu od 1. decembra 2020. do 31. decembra 2021. godine, uz pomaganje četiri lica, koristeći lažne račune o fiktivnom prometu usluga sa dobavljačima, u poreskim prijavama PDV-a navedenog privrednog društva iskazali fiktivni promet u ukupnom iznosu od 41.010.120 dinara, sa neosnovanim pravom na korišćenje prethodnog PDV-a u iznosu  6.835.020 dinara. 

Takođe su u vremenskom periodu od 1. januara 2019. godine do 31. decembra 2021. godine, koristeći fiktivne račune dobavljača o simulovanom prometu robe i izvršenih usluga, umanjili poresku osnovicu i izbegli da obračunaju i plate porez na dobit pravnih lica u ukupnom iznosu od 11.586.659 dinara, oštetivši budžet Srbije za iznos od 18.421.679 dinara.

Ista dva osumnjičena lica su u periodu od 28. februara 2019. do 30. marta 2021. godine izvršili plaćanje lažnim dobavljačima za usluge koje im nisu pružene, pri čemu su odgovorna lica navodnih dobavljača novac, po uplati na račune njihovih privrednih subjekata, neosnovano prebacivali na račune većeg broja fizičkih lica, koja su potom novac podizala. 

Podignuti novac je zatim u gotovini, umanjen za proviziju, vraćan osumnjičenima.

Osumnjičeni su, uz zajedničku krivičnu prijavu, sprovedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, navedeno je u saopštenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike