Velika akcija protiv korupcije: Prali novac na paletama, poternica za četiri osobe

31.01.2024

16:46

0

Autor: 24sedam

Grupa se tereti za pranje para, poreska prevara i poreska utaja

Velika akcija protiv korupcije: Prali novac na paletama, poternica za četiri osobe
Profimedia - Copyright Profimedia

Odeljenje za borbu protiv korupcije MUP-a, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Kraljevu i Sektorom Poreske policije, poreznicima iz Kragujevca, uhapsili su osam osoba, dok se za još četiri traga, zbog sumnje da su izvršile krivična dela pranje para, poreska prevara i poreska utaja.

Uhapšeni su I. V. (46) i A. B. (34) iz Čačka, odgovorna lica PD "Euro AB tim 2021" DOO, M. U. (39) odgovorno lice PD "Don TS palet" DOO Čačak, M. S. (65) iz Skoplja, odgovorno lice PD "Eks import Srmaki 2022" DOO Beograd, K. R. (29) odgovorno lice PD "Mala Minja MMM" DOO Beograd, kao i S. Đ. (45), T. Đ. (21) i U. S. (41) iz Beograda.

Sumnja se da su M. U, A. B. i I. V. neosnovano umanjili osnovice za obračun PDV-a od januara do oktobra 2023. godine i tako neosnovano, iskazali prethodni PDV u fakturama koje su dobili od PD "Eks import Srmaki 2022" u ukupnom iznosu od 8.481.488 dinara.

Sumnja se i da je račune za drvene palete nisu isporučili i izbegli su plaćanje poreza na prihode od 8.496.727 dinara.

Osumnjičeni M. S. je, u nameri daljeg prenosa novca pribavljenog kriminalnom delatnošću, 48.148.128 dinara, što je uplatilo PD "Euro AB Tim 2021" i PD "Don TS palet", po osnovu navodne kupovine robe, uz zadržavanje provizije od oko dva posto prenosio na poslovni račun PD "Mala Minja MMM2.

Od ovog privrednog društva je, sumnja se, dobijao ulazne fakture za navodnu isporuku drvenih paleta, čiji je formalni vlasnik K. R, a kojim je faktički upravljao osumnjičeni za kojim se traga i koji je novac dalje prenosio putem aplikacije za elektronsko bankarstvo na svoj i na privatne računefizičkih lica.

Sumnja se da su ove osobe novac, nakon podizanja i zadržavanja provizije od oko dva posto, prenosili između sebe i predavali M. S. koji je novac davao I. V. i M. U.

M. S, I. V, A. B. i M. U. je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok su ostali uhapšeni privedeni tužilaštvu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike