Zločin koji je uzdigao Kekinog Lucifera: Ubio ispred Sava centra, radio sa Zvezdanom, a uhapšen kao žandarm

12.08.2023

08:00

0

Autor: 24sedam

Sve je počelo ispred Sava centra

Zločin koji je uzdigao Kekinog Lucifera: Ubio ispred Sava centra, radio sa Zvezdanom, a uhapšen kao žandarm
Copyright Profimedia/MUP

Ivan Borovčanin Lucifer (1978) desna je ruka odbeglog Dejana Stojanovića Keke, vođe "novobeogradskog klana". 

Uspon Lucifera počeo je u avgustu daleke 1996. godine, i to ispred glavnog ulaza u Sava centar u Ulici Milentija Popovića u Novom Beogradu. Tog 9. avgusta Borovčanin, u društvu Vojkana Pejanovića, susreo se sa Milanom Vukmanovićem (1976). Prvo je počela rasprava, a potom su usledili i hici. 

Zaglavio se metak u cevi

U nameri da jedni druge poubijaju, navodilo se u optužnici tadašnjeg Okružnog tužilaštva u Beogradu, Vukmanović je najpre ispalio dva metka, a treći mu se zaglavio u cevi pištolja. S druge strane, Borovčanin je ispalio četiri metka iz revolvera. Borovčanin je zadobio dve ustrelne povrede, a Vukmanović prostrelnu ranu usled koje je smrt odmah nastupila.

Za ubistvo je optužen Lucifer. Onda je počelo suđenje, a na kraju je donesena oslobađajuća presuda 2013. godine. Tom konačnom odlukom Apelacioni sud je potvrdio prvostepenu oslobađajuću presudu Višeg suda i odbio žalbu tužioca.

Odlazak vojnika Pejanovića

Vojkan Pejanović, svedok pucnjave ispred Sava centra i član Kekine ekipe, ubijen je 17. aprila 2012. godine u “sačekuši” u Novom Beogradu. Upucan je metkom u grudi i jednim u slepoočnicu, dok je ulazio u svoj automobil, ispred kafea "Key Largo", u Ulici Jurija Gagarina 219.

 

U obrazloženju odluke između ostalog se navodi da je Vukmanović pucao pre nego što je pogođen, i da stoga postoji realna mogućnost da je neko od prisutnih postupao u nužnoj odbrani.

- Kako se nije moglo utvrditi ko je pucao u Vukmanovića, pravilan je zaključak prvostepenog suda da nije dokazano da ga je ubio Borovčanin - navodi Apelacioni sud.

Kokain u Kruševcu

Već tada Borovčanin postaje blizak Dejanu Stojanoviću Keki, bosu iz novobeogradskih blokova. Stekao je uslov da se priključi njegovoj ekipi. Jer po nekadašnjoj "Beloj knjizi" MUP Srbije o kriminanim grupama, jasno je stajalo da se u Kekinu grupu može ući samo uz dva ispunjena uslova. Prvi je da novi član iza sebe ima pokušaj ubistva, a drugi da je odgovarao za ubistvo. Lucifer je, svakako, ispunio drugi uslov.

Kao desna ruka Stojanovića, Borovčanin je nekoliko puta ulazio u sukob sa zakonom. 

Bio je čak optužen da je radio sa Zvezdanom Slavnićem, sinom proslavljenog srpskog košarkaša Zorana Moke Slavnića, a sada rijaliti zvezdom. Njima se na teret stavlja da su u periodu od jula 2007. do 20. oktobra 2008. godine u Beogradu nabavljali a na području Kruševca prodali 7,3 kilograma heroina, 400 grama kokaina i 200 grama marihuane.

Lična karta

- Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, uhapsili su Ivana Borovčanina (1978) zvanog Lucifer, iz Novog Beograda, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, falsifikovanje isprave i navođenje na overavanje neistinitog sadržaja - naveo je MUP Srbije 2017. godine.

Tada biva osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu. Ali sud ga pušta na slobodu do pravosnažnosti presude, po kojoj mora da odleži kaznu u KPZ Sremska Mitrovica. I umesto da ode u zatvor, nestaje sa radara pravosudnih organa. 

Onda se ponovo pojavljuje septembra 2020. U momentu hapšenja, policija je kod Borovčanina, pored "gloka 17" sa metkom u cevi, našla i lažnu ličnu kartu sa podacima Aleksandra Krstića.

Da bude zanimljivije, Borovčanin nije koristio ličnu kartu sa falsifikovanim podacima već je imao dokument Aleksandra Krstića, bivšeg pripadnika Žandarmerije, osuđenog na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora zbog ubistva i spaljivanja Srđana Tomića i Aleksandra Nedeljkovića u julu 2013. godine u Jagodini.

Saradnja sa "Pink panterima"

Borovčanin, za kojim je bila raspisana i sudska potraga jer se nije odazivao na pozive za izdržavanje zatvorske kazne zbog trgovine drogom, lažnu ličnu kartu je nabavio od Užičanina Dejana Karaičića, uhapšenog nepuna tri meseca ranije. Novi identitet je nabavio  4. februara 2015. godine, a pokušao je i da nabavi lažni pasoš na isto ime.

Ova kriminalna grupa je najuticajnijim pripadnicima srpskog i crnogorskog podzemlja, posebno članovima "kavačkog klana" i pljačkaškoj bandi "Pink panteri", obezbeđivala originalna biometrijska dokumenta, ali na lažna imena.

Oni su iskoristili imena, odnosno podatke ljudi koji su preminuli, ali i onih koji služe dugogodišnje zatvorske kazne.

I tu se završava Luciferov put. Šalju ga na robiju u Sremsku Mitrovicu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike