Purković optužen da je odavao poverljive informacije Belivuku i Miljkoviću: Odloženo suđenje bivšem policajcu

16.01.2024

16:33

0

Aleksandar Purković je na suđenje došao sa slobode i on od početka negira krivicu

Purković optužen da je odavao poverljive informacije Belivuku i Miljkoviću: Odloženo suđenje bivšem policajcu
Specijalni sud u Beogradu - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je za 29. februar odloženo suđenje policajacu Aleksandru Purkoviću, optuženom da je odavao poverljive informacije optuženim pripadnicima organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Suđenje je odloženo zbog izostanka branioca Dimitrija Ilića koji trenutno u ovom sudu ima pritvorski predmet, odnsno početak suđenja organizovanoj krimialnoj grupi „vračarci“.

Purković je na suđenje došao sa slobode i on od početka negira krivicu.

Tužilac je u svojim uvodnim rečima sudu predložio da se tokom ovog suđenja ispita Nikola Spasojević, koji ima status okrivljenog saradnika u postupku protiv Veljka Belivuka.

Čitajući dispozitiv optužnice, tužilac je rekao da su Purković i njegov kolega Nikola Vračević, koji je inače sklopio sporazum o krivici sa tužilaštvom, bili članovi organizovane kriminalne grupe Belivuka i Miljkovića. Kako je dalje rekao, Purković je Miljkovića obevaštavao o strogo poverljivim podacima iz policije.

Sa druge strane Purkovićev branilac osporava dokazne predloge tužilaštva tvrdeći da su nezakonito pribavljeni, kao i da je od suda zatražio da ih izuzme iz predmeta.

Nakon što sudija donese odluku o zahtevu branioca da se izuzmu dokazi branilac će predložiti dokaze odbrane.

Purković se tereti za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja. Pored Purkovića u ovom postupku bio je i njegov kolega Vračević koji je sklopio sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, na osnovu kog je osuđen na kaznu kućog zatvora od godinu dana.

Pored kazne kućnog zatvora Vračeviću je izrečena i mera bezbednosti zabrana vršenja poziva delatnosti i dužnosti od pet godina. Vračević i Purković su uhapšeni 15. novembra prošle godine po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uz saradnju sa Službom MUP-a za unutrašnju kontrolu.

Terete se da su od juna do oktobra 2020. godine u više navrata grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića neovlašćeno podavali poverljive podatke iz elektronskog sistema MUP-a.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike